Ali ti v času odmora za malico delodajalec sme omejti gibanje?
Zanima me, kaj predpisi pravijo o tem. Če imamo znotraj prostorov delodajalca organizirano toplo prehrano, ki jo sami plačujemo, delodajalec pa nam vsak mesec izplača nadomestilo za malico, ali nam delodajalec sme prepovedati, da hodimo na malico ven iz zgradbe?
Predvsem me zanima, kako je to s predpisi urejeno, ne iščem toliko mnenj.
Gre pa za to, da se je malica pri delodajalcu kar precej podražila, v bližini pa imamo lokal, kjer je mogoče jesti ceneje in bolj so fleksibilni. Ali nam delodajalec to sme prepovedati???
Hval za pojasnila in odgovore.
Se ne spomnim, da bi kdaj videla kak predpis o tem, kaj lahko zaposleni počnejo v času malice. Po logiki bi moralo biti čisto vseeno, ali tiste pol ure malicaš, bereš časopis ali greš na sprehod. Razen, če imate kakšne interne predpise, da ne moreš kar tako iti ven iz podjetja? Paziti je treba edino, da je, kar pač počneš, res pol ure.
No, glede na to, da so pa delodajalci dandanašnji postali bogovi in se mnogi do delavcev obnašajo skoraj že kot do sužnjev, je pa itak vse mogoče.
Delodajalec lahko zagotovi toplo malico in ne izplačuje nadomestila – v tem primeru lahko zahteva, da se prehranjujete tam.
Pri vas je drugače: malico sicer ima, ampak izplačuje nadomestilo za prehrano, ki ga načeloma lahko izkoristite kjerkoli. Lahko bi vam prepovedal prehranjevanje drugod le, če bi to pomenilo, da stalno zamujate z malice oziroma ta traja več kot 30 minut ali pa, če bi to pomenilo, da se morate npr. iz službenih oblačil preobleči, pa potem po prihodu spet nazaj obleči ali zaradi varnosti. Kakih drugih resnih razlogov niti ne vem.
Kaj pa delodajalec navaja kot razlog? Ima to določeno v kakem internem aktu? Ker če ima določeno v internem aktu, potem se morate tega držati ali pa interni akt izpodbiti na sodišču.
Pri nas smo zadevo uredili takole: čeprav je v podjetju organizirana topla prehrana gre lahko vsak v času malice iz podjetja. Uvedli smo sistem registracije za odhod na malico. Po domače to pomeni, da se moraš “štempljati” tako, če greš na malico v firmi kot če greš za pol ure ve. če si odsoten dlje časa gre to pač na tvoje ure. Pri nas se je ta sistem zelo obnesel.
6. ODMORI IN POČITKI
154. člen
(odmor med delovnim časom)
(1) Med dnevnim delom ima delavec, ki dela polni delovni čas, pravico do odmora, ki traja 30 minut.
(2) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s 64. ali 66. členom tega zakona, vendar najmanj štiri ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom, prebitim na delu.
(3) Dolžina odmora se v primeru neenakomerne razporeditve ali začasne prerazporeditve delovnega časa določi sorazmerno dolžini dnevnega delovnega časa.
(4) Odmor se lahko določi šele po eni uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa.
(5) Čas odmora med dnevnim delom se všteva v delovni čas.
Glede na 1. odstavek 154. člena ZDr ima vsak od nas pravico do pol ure odmora med delovnim časom, kar pomeni, da ta odmor eni porabijo za
– malico
– kajenje
– ali drugo – lahko tudi jogo, telovadbo, skratka to je ODMOR in ne MALICA.
No, zaenkrat delodajalec teh izhodov ni prepovedal. So pa čedalje glasnejša ugibanja, da jih morda v prihodnje bo. Imamo pa tako urejeno, da se moraš obvezno registrirati, če greš ven iz hiše, tako da če bi kdo želel, bi tudi lahko kontroliral, koliko časa smo zunaj na malici. A ker gre za samopostrežen lokal v neposredni bližini, smo itak v pol ure nazaj.
Hvala vsem za pojasnila.
Mislim, da lahko prepove, nam direktorica sicer dovoli, ampak je dala jasno vedet naj pazimo. Med delovnim časom in čas malice to je je podjetje odgovorna za nas. varnost pri delu in zavarovanje za poškodbe na delo so za pot na delo/domov in med delom. Ča zapustiš delovn mesto oz. območje podjetja in se poškoduješ podjetje za to potem ne odgovorja (ti ne pripada odškodnina,..). No nekaj takega mi je bilo povedano, tako da me ne glih držat za besedo.
pa kja, pač ne greš na malico pri delodajalcu ne k sosedom, temveč si prineseš z seboj.
bodi vsaj vesela, da ti malico regresira. nam je ne, smo prisiljeni jest toplo malico, neglede na vse omejitve. če ne ješ si si pač sma kriv, zato še ne dobiš povračila v obliki denarja. in v pol ure se mora zvrstit cela ekipa, pa je nemogoče d abi v tiste pol ure v miru pojedli vsi, saj oddelki ne smejo bit prazni. toliko o lepih plačah in dobrih delovnih pogojih v zdravstvu.
No zanima pa me nekaj ce mi lahko kdo odgovori. Do sedaj smo lahko hodili iz firme med malico seveda smo se morali registrirati se strinjam. Sedaj so nam pa to prepovedali. In me zanima glede na zdravstvene tezave in ko moram jesti diabeticno hrano in mi izplacujejo malico. Mi sedaj ne pustijo izhoda na malico pa tudi mi nocejo v firmi ko imamo menzo kuhati diabeticne hrane. Kaj lahko naredim glede na to da sem diabetik na inzulinu in da ne morem jesti vse vpovprek. Pa hvala za kak nasvet!
Forum je zaprt za komentiranje.