ALI SE RES NE SME?
Slišala sem, da v tujini (zdaj se pa res ne spomnim: ali v Skandinaviji ali morda kje drugje) sploh ne jedo sveže pripravljenega krompirja. Obvezno mora biti “postan”.
Sicer pa imam v žlahti kuharja. Pravi, da se v gostinstvu tudi krompir veselo pogreva. Saj res: a kdo slučajno misli, da za vsakega gosta posebej pripravijo pražen krompir (sveže skuhajo in prepražijo)??? Tralala…
Glede gob pa pravi moja mami, da se ne sme pogrevati predvsem praženih s kislo smetano. Problem naj bi bil namreč ravno v smetani??? Slišala pa sem še eno varianto: gob naj ne bi smel pražiti predolgo – potem ratajo še bolj “težke”.
Sam sicer nimam veliko pojma o kuhanju, a zelo dobro poznam Nitrate in Nitrite (ukvarjam se z akvaristiko). Nitrati so dolgoročno škodljivi, če jih je preveč, medtem ko so Nitriti zares zelo strupeni že v zelo majnih količinah. V akvaristiki se proti njim borimo nonstop. Nitratov se ne da znebiti (mimogrede, so tudi v vodi, ki priteče iz pipe), paziti je le treba, da jih ni preveč. Nitriti v akvaristiki nastanejo zaradi gnitja ostankov hrane, bakterije pa jih razgradijo v Nitrate. Ker se Nitrati ne razgradijo, jih držimo pod kontrolo tako da pogosto menjamo vodo.
Za primer: prevelika koncentracija Nitritov v vodi (v normalnem akvariju Nitritov sploh ne sme biti) lahko ribe pobije v enem tednu. Je nekaksni krvni strup. Le toliko v vednost da so Nitriti resnično strupeni in da če se le da, upoštevajte kuharske mojstre 🙂
Moja sestra se je hudo (ampak res hudo) zastrupila s pogreto gobovo omako (preverjeno sami jurčki), ki jo je pred tem brez problemov jedla vsa družina. Pogrela jo je isti dan, par ur kasneje. Končalo se je s spiranjem želodca na urgenci… Špinača se res ne sme pogrevati zaradi nitritov, za krompir pa ne bi vedela..
Forum je zaprt za komentiranje.