Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ALI SE RES NE SME?

ALI SE RES NE SME?

Ali se res ne sme pogrevati krompirja, špinače in bučk? Zakaj?
Če veste še za kakšno jed napišite.

Za krompir sem ze slisala, samo ne vem zakaj…za spinaco in bucke pa prvic slisim…Jaz bucke vedno pogrevam..

lp

Jaz pogrevam vse (tudi krompir), razen gob (pa še te pogrevam, če so v juhi), pa smo še vsi živi in zdravi:o))

Ja, babice so nas tako učile, a ne? To so stare vraže. Sicer se pa zdajle ne spomnim nobene jedi, ki se ne bi smela pogreti.

Za spinaco smo se ucili v soli da se ne sme, ker nastajajo nitriti (??) ko pogrevas. Od moje sole je ze dolgo in mislim da se se dobro spomnim, da so nitriti. Mogoce bo to zasledila kaka profesorica biologije in povedala bolj natancno.

Pozdravcek. Andi.

Ja, tudi jaz nikoli ne pogrevam krompirja, gob (tudi na mrzli pici jih poberem dol!), za špinačo so tudi mene tako učili.
Drugega se pa tudi jaz ne spomnim sedaj.

Kolikor jaz vem, se ne sme pogrevati šinače in kolerabic, ker se sproščajo nitriti. Vsaj to je navedeno v knjigi Zdravilna moč sadja in zelenjave.

Slišala sem, da v tujini (zdaj se pa res ne spomnim: ali v Skandinaviji ali morda kje drugje) sploh ne jedo sveže pripravljenega krompirja. Obvezno mora biti “postan”.
Sicer pa imam v žlahti kuharja. Pravi, da se v gostinstvu tudi krompir veselo pogreva. Saj res: a kdo slučajno misli, da za vsakega gosta posebej pripravijo pražen krompir (sveže skuhajo in prepražijo)??? Tralala…
Glede gob pa pravi moja mami, da se ne sme pogrevati predvsem praženih s kislo smetano. Problem naj bi bil namreč ravno v smetani??? Slišala pa sem še eno varianto: gob naj ne bi smel pražiti predolgo – potem ratajo še bolj “težke”.

Sem gledala enkrat eno kuharsko oddajo na avstrijski TV in je kuhar rekel, da če pogrevamo špinačo, da se nitrati spremenijo v nitrite in ti da so strupeni. Bil je profesionalni kuhar, tako da on verjetno že ve.

Lp.

Sam sicer nimam veliko pojma o kuhanju, a zelo dobro poznam Nitrate in Nitrite (ukvarjam se z akvaristiko). Nitrati so dolgoročno škodljivi, če jih je preveč, medtem ko so Nitriti zares zelo strupeni že v zelo majnih količinah. V akvaristiki se proti njim borimo nonstop. Nitratov se ne da znebiti (mimogrede, so tudi v vodi, ki priteče iz pipe), paziti je le treba, da jih ni preveč. Nitriti v akvaristiki nastanejo zaradi gnitja ostankov hrane, bakterije pa jih razgradijo v Nitrate. Ker se Nitrati ne razgradijo, jih držimo pod kontrolo tako da pogosto menjamo vodo.
Za primer: prevelika koncentracija Nitritov v vodi (v normalnem akvariju Nitritov sploh ne sme biti) lahko ribe pobije v enem tednu. Je nekaksni krvni strup. Le toliko v vednost da so Nitriti resnično strupeni in da če se le da, upoštevajte kuharske mojstre 🙂

Vse je odvisno od vaših želodcev. Jaz pogrevam vse in smo vsi živi in zdravi!!!

Moja sestra se je hudo (ampak res hudo) zastrupila s pogreto gobovo omako (preverjeno sami jurčki), ki jo je pred tem brez problemov jedla vsa družina. Pogrela jo je isti dan, par ur kasneje. Končalo se je s spiranjem želodca na urgenci… Špinača se res ne sme pogrevati zaradi nitritov, za krompir pa ne bi vedela..

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close