Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ali se okrajšava za gospo sklanja: ga., ge., go.???

ali se okrajšava za gospo sklanja: ga., ge., go.???

Hvala 🙂

ja v 6 sk. pa gu – gu:)

Jaz jo. Če pa je prav, pa ne vem 🙂
Počakajmo na strokovno odločitev.

Mislim, da se te okrajšave v uradnih dopisih ne sklanjajo. Nisem pa ziher.
Recimo:

Zadeva: Blablalalalala

Za: Ga. Novak

Ali pa: ……….lahko se obrnete na ga. Novak

ma, ne vem, meni se zdi tako prav, bodo pa slovenistke povedale.

vedno ga.

Seveda se sklanja.

Iz Slovenskega pravopisa:

ga. okrajš. gospa

ge. okrajš. gospe

go. okrajš. gospo

Uporaba celotne besede (saj je samo 5 črk) odpravi vse dvome.

Pa saj ni nobenih dvomov, je točno tako, kot pravi SP.

Po pravopisu se sklanja. Ljudje pa v svojih pisnih izdelkih, tudi v uradnih dopisih, uspejo spackati skupaj vse mogoče.

sklanja se.
“Lahko se obrnete na ga. Novak.” prevod: Lahko se obrnete na gospa Novak. se malo čudno sliši, kajne?

Ma jaz ne morem razumeti, ko dobivam na mizo toliko izdelkov tako izobraženih ljudi, ki nimajo osnovnega pojma o slovnici. Tudi tale ga. mi ponavadi dvigne pritisk. In, ker šef tega ne podpisuje, vse to zavračam, poslednično sem pa tist zmaj… Ah, je..t ga!

moj bivši šef mi ni podpisal dopisa, če sem sklanjala kratico. Eh, pa sociolog je bil…

Ida, si pa res ena tečka. Zaradi napačnega sklanjanja zavrneš dopis, daj no. Vsi pač ne znajo brezhibno slovnice. Stavim, da ti tudi narediš kdaj pa kdaj kakšno slovnično napako.

Se strinjam. Eni si pa res ego futrajo na vsaki najmanjši stvari.

Se strinjam. Eni si pa res ego futrajo na vsaki najmanjši stvari.[/quote]

A sploh preberete, preden kritizirate? Ida MORA zavrnit, ker šef takega ne podpiše. POSLEDIČNO je ona zmaj!!

No, vsaj ena, ki razume, kaj delam.. Ja, če tega ne zavrnem, dobim pod nos, kaj mu dajem v mapo za podpis..
In ja, sem tečna, žal.

I. GOSPA
R. gOspe
D.gospe
T.gospo
M.gospe
O.gospo
Če vam bo kaj v pomoč.Je pa tak prav, ker se ravno pripravljam na izpi Slo.

New Report

Close