Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Ali se katero žensko ime sklanja po 2. ženski sklanjatvi?

Ali se katero žensko ime sklanja po 2. ženski sklanjatvi?

Zanima me, ali se katero žensko ime, ki se ne konča na a, sklanja po 2. ženski sklanjatvi (torej ne po 3. ženski, ampak po 2. ženski)?

Pravzaprav o tem, ali se samostalnik uvrsti v drugo žensko sklanjatev, odloča končnica -i v rodilniku, zato sta primera za to sklanjatev npr. perut, peruti … in pa prsi, prsi …

V tretjo žensko sklanjatev pa spadajo med drugim tudi razna ženska imena, ki so posebnost glede sklanjanja, npr. Karmen, Kiti, Ines ipd. Tako da res ne vem, da bi se katero žensko ime sploh lahko sklanjalo po drugi ženski sklanjatvi. Če vzamemo za primer Kiti (ta ima -i v rodilniku), je zanjo rezervirana tretja ženska sklanjatev, ki predvideva sklanjanje lastnih imen, ki v imenovalniku nimajo končnice -a ali -e.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Jedrt

Ja, pa Mokoš, ane? 😀

Aja? Ne bi rekla. 🙂

zanimivo 🙂

kako torej

Jedrt se sklanja enako kot Ines. A ti to ime sklanjaš drugače?

ni glih močna referenca, je pa dokaz da ne mislijo vsi tako

http://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkev_svete_Jedrti,_Pavlova_vas

ni glih močna referenca, je pa dokaz da ne mislijo vsi tako

http://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkev_svete_Jedrti,_Pavlova_vas%5B/quote%5D

V narečju se tudi kraj prekmurski kraji sklanjajo drugače: Beltinci, rod. Beltinec (enako velja tudi za druge kraje s to končnico).

Referenca res ni močna. 😀 Besana določa, da se Jedrt sklanja po 3. ženski sklanjatvi (z ničto končnico v vseh sklonih). Oblika Jedrti se pojavlja le v primerih, povezanih z religijo (posebnost!).

Mhm.
Sklanjatev je torej odvisna o tega ali je Jedrt ime prejela ob krstu ali pak na matičnem uradu.

V bistvu bi jaz Jedrt vedno uporabila kot samostalnik 3. ž. skl.

Verjamem.
Je pa bil par let nazaj na lep sončen dan prijeten izlet k Jedrti. Kakih 200 metrov pod Jedrtjo smo odprli nahrbtnike in si privoščili piknik.

200 metrov pod Jedrt?
Mene zabolijo ušesa.

Tudi če v Besani piše drugače.
Ali magari v pravopisu.

Hmhm … Po drugi strani pa: “S staro Jedrtjo sva šli na grob njenega moža.” ?! Sicer se mi boljše sliši “pod Jedrtjo”, ampak noben priročnik tega ne podpira.

Ja.
Jaz bi rekel tako.

Najbrž pa nagibam k arhaizmom.

New Report

Close