Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali se antidepresiv escitalopram lahko jemlje nad maksimalnim odmerkom?

Ali se antidepresiv escitalopram lahko jemlje nad maksimalnim odmerkom?

Stara sem 30 in se psihiatrično zdravim zaradi osebnostne motnje, OKM, socialne fobije in menda tudi psihotične motnje.

Trenutno sem na terapiji z aripiprazolom (antipsihotik) 30 mg/dan in escitalopramom (antidepresiv) 20 mg/dan, kar sta maksimalna odmerka teh dveh zdravil.

Si pa želim escitalopram še povišati na 25 mg ali 30 mg/dan.

En mesec sem brez vednosti psihiatra že jemala takšen odmerek escitaloprama (torej 25 do 30 mg/dan) in nato zmanjšala nazaj na 20 mg/dan.

Zanima me, ali se escitalopram v tako visokih odmerkih sme jemati oz. ali to lahko slabo vpliva na srce (na spletu sem zasledila, da se lahko podaljša QT interval)?

Vprašaj na psihiatričnem forumu. Aja tukaj gor vidim ornk blesave. Nekaj opazujem že par mesecev in presenečeno igotavlham, da gre za zbirališče pacientov.

Odgovor na objavo uporabnika
Vprašanje664, 21.09.2025 ob 01:49

Stara sem 30 in se psihiatrično zdravim zaradi osebnostne motnje, OKM, socialne fobije in menda tudi psihotične motnje.

Trenutno sem na terapiji z aripiprazolom (antipsihotik) 30 mg/dan in escitalopramom (antidepresiv) 20 mg/dan, kar sta maksimalna odmerka teh dveh zdravil.

Si pa želim escitalopram še povišati na 25 mg ali 30 mg/dan.

En mesec sem brez vednosti psihiatra že jemala takšen odmerek escitaloprama (torej 25 do 30 mg/dan) in nato zmanjšala nazaj na 20 mg/dan.

Zanima me, ali se escitalopram v tako visokih odmerkih sme jemati oz. ali to lahko slabo vpliva na srce (na spletu sem zasledila, da se lahko podaljša QT interval)?

Komot to žreš, tako ali tako si odpadni višek!

Zakaj bi jemala več? A se ti zdi, da ti ostaja še nekaj psihotičnih misli in hočeš še te zatreti? Potrudi se malo tudi sama. Naredi nekaj tudi s svojo voljo. Tako boš lahko počasi prišla do točke, ko ti bo psihiater lahko začel dozo zmanjševati, da boš v prihodnosti lahko normalno zaživela.

Nobeno količino zdravil se ne sme preseči, pa če je to navadni Lekadol. Če meniš, da zdravila ne učinkujejo, se obrni na zdravnika. Če ti je dal pa navodila, da lahko začasno povečaš, pa lahko. Ampak glede na vprašanje, ti ni dal teh navodil. Kako bi se pozdravili, če sami po svoje štrikate? Oz. zakaj sploh rabite zdravnike, če imate gugl in mon.

Odgovor na objavo uporabnika
Bivša, 21.09.2025 ob 07:38

Zakaj bi jemala več? A se ti zdi, da ti ostaja še nekaj psihotičnih misli in hočeš še te zatreti? Potrudi se malo tudi sama. Naredi nekaj tudi s svojo voljo. Tako boš lahko počasi prišla do točke, ko ti bo psihiater lahko začel dozo zmanjševati, da boš v prihodnosti lahko normalno zaživela.

Več hočem jemati zato, ker mi niti maksimalni odmerki ne pomagajo dovolj.

Saj sem že ves december jemala več escitaloprama (25-30 mg/dan), ampak sem potem zmanjšala nazaj na 20 mg, ker naj bi na srcu lahko podaljšalo nek qt-interval.

Chatgpt pravi, da ne smeš jemati  več, ker je zelo nevarno za srce.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close