ali pripadniki bivše juge res sovražijo slovence
Uh, sem vedela, občutljiva tema. Povem svoje mnenje, pa sem že vse, pičkasta, samo človek ne 🙂
Tej pa sem večkrat povedala svoje mnenje (pa tudi vsem južnjakom, ki utrujajo s svojim nezadovoljstvom z našo deželo). Vsakega po direktno vprašam, zakaj je sploh še tukaj, če je tukaj tako hudo in dolgočasno, če je v njihovi domovini vse boljše (tako, kot pravijo). Dodano pa jo imam (očitno si se ti, ki mi praviš, da sem pička, obregnil ob čisto nepomemben detajl) iz čisto praktičnih razlogov . komunikacije, obveščanja, ker sva skupaj pri pevskem zboru. Gre za čisto “profi”, korekten odnos.
Vidim, da te je moj komentar prizadel. No, to vsekakor ni bil moj namen, zatorej vzamem besede nazaj (tiste pikčaste). Balkanci smo pač taki….ostri in vulgarni v izražanju.
Zakaj so tukaj, kljub nezadovoljstvu in ostalem? Boljši standard dekle. Pa služba, ki je tam ni. Želja po boljšem življenju. Seveda opevajo svojo domovino, vsak, ki je na tujem, jo. Zaradi domotožja. In ja, seveda boš romantično opeval domačo vas, jo pogrešal, “šinfal” tujino. Sej veš….”prokleta je amerikaaaaaa” itd. Vse šimfanje je zgolj odraz notranje bolečine, ne ravno nastrojenosti proti državi kot taki.
MAlo za nasmejat: http://www.youtube.com/watch?v=U1KtsCg4yK0
Vidim, da te je moj komentar prizadel. No, to vsekakor ni bil moj namen, zatorej vzamem besede nazaj (tiste pikčaste). Balkanci smo pač taki….ostri in vulgarni v izražanju.
Zakaj so tukaj, kljub nezadovoljstvu in ostalem? Boljši standard dekle. Pa služba, ki je tam ni. Želja po boljšem življenju. Seveda opevajo svojo domovino, vsak, ki je na tujem, jo. Zaradi domotožja. In ja, seveda boš romantično opeval domačo vas, jo pogrešal, “šinfal” tujino. Sej veš….”prokleta je amerikaaaaaa” itd. Vse šimfanje je zgolj odraz notranje bolečine, ne ravno nastrojenosti proti državi kot taki.
MAlo za nasmejat: http://www.youtube.com/watch?v=U1KtsCg4yK0%5B/quote%5D
tole pa jer res tipičen balkanizem . noben Slovenec ne bo šimfal države, kamor je šel za boljšim življenjem. Šimfanje in romanticiranje ovc in koz je klasika pri južnjakih.
Ja, verjamem. Slovenci in domoljubje – dva skregana pojma. Balkanci imamo bolj vcepljeno ljubezen do domovine.
Od partnerja teta (sestra od njegove mame) živi v Kanadi že 30 let. Poročena z Američanom. Ko slišim njune otroke “govoriti” slovensko, umiram od smeha. Polomljena slovenščina, skoraj da ne znata. Vnuki pa sploh ne. To je katastrofa. Bosanc bo otroka naučil svoj jezik, svoje kulture, pa makar že 3 generacije živijo v tuji državi, slovenec bo domovino pozabil čez par let. ŽAlostno.
Hvala bogu za balkanizem, vsaj izumrli ne bomo 🙂
Zakaj bi izpadla nestrpna, če povem svoje stališče? Če mi nekdo reče, da so Bosanci neumni, ne bom pritrdila. In s tem ne izpadla nestrpna. Če mi nekdo reče….ma pri vas so same ovce in koze….ja, so. In še veliko mleka ter volne dajo. Če mi rečejo, da smo nekultiviran narod….mogoče po večini res. Konec koncev, na vasi je pač tako….po vaško. Neizobraženi ljudje niso kultivirani. Smo pa tudi taki, ki premoremo več kulture kot marsikateri slovenec. Ja, moj dedek je res primitivc. PRavi….da žena valja, i bog bi je imao :)))))
Point: povem svoje mnenje, strah, da bi me zaradi tega označili za nestrpno, je samo v glavah omejenih ljudi. Jst stojim za svojimi besedami, imam trdna stališča, ne menjam jih glede na sogovornika. Slovenci se mi zdijo hladen, zaprt narod. Pač moja opažanja. Brez skrbi lahko rečeš, da tebi se pa ne zdijo taki. Zakaj bi te označila za nestrpno? Ni potrebno, da se mi smehljaš in dodaš na fb 😛
Ljudje smo različni. Eni povemo, kar mislimo in sprejmemo morebitna neodobravanja, drugi pa se prilagajajo, mnenje ustvarjajo glede na večinsko in izgubijo sebe v želji biti všečen.
No, s tem se ravno ne strinjam. Mislim, da je v Sloveniji problem delitev na “leve” in “desne”. Tudi v kriznih časih ne znamo stopiti skupaj, očitno nam še ne gre tako slabo. Samo v vojni za Slovenijo smo bili enotni, po drugi strani pa tudi srečni, da pri nas vojna ni trajala tako dolgo kot na Hrvaškem in v BIH.
Ta politična nestrpnost pa ima za posledico, da navzven deluje kot da ne maramo svoje domovine. Še okoli državnih praznikov in proslav se ne znamo poenotiti.
Jaz imam kar nekaj izkušenj s “pripadniki bivše juge”, of fantov, do prijateljic, pa lahko skupaj potegnem en zaključek; na prvo žogo so res bolj odprti, zgovorni, gostoljubni..kot slovenci, a dokaj hitro popolnoma spremenijo obraz in začnejo ali prositi za denar, ali kakšno drugo uslugo.., res ne vem, ali nas imajo za tako neumne ali pa naivne???
Slovenski glasbeniki so v Sloveniji kar uspešni. Eni tudi v tujini ( Laibach recimo ). Namreč tisti, ki so vredni imena glasbeniki. In tudi dokaj dobro živijo. Slabi pa pač životarijo, ni jih škoda.
Južni glasbeniki..Ni treba biti ravno genij, da veš, v Sloveniji živi dosti južnjakov, ki so itak čist nori na sovjo glasbo. Poleg tega je dost Slovencev jugonostalgičnih. Je pa pri teh južnih tako: bolj je šrot, bolj gre v promet. Večina južnjakov pač pripada delavskemu sloju in oni poslušajo v glavnem Ceco. Zato ni čudno, da Ceca v 2 dneh v LJ razproda 2 koncerta. Ko pride v LJ Riblja Čorba, pride na koncert 200 ljudi.
Ne vem, pogruntaj….kaj možganov ti je pa menda ja ostalo. Se bom potrudila, in ti podrobno razložila, če je to res potrebno :))))
namig: uspešnost južnih glasbenikov vs. uspešnost slovenskih v Sloveniji
Pa da vidim, če ti možganske celice še delujejo.[/quote]
🙂
Seveda sem razumela; ampak ravno zato, ker nisi kaj več napisala o tem, močno dvomim, da sploh veš, kaj govoriš. Nakladaš kar neke na pamet (tako kot nakladate v eno, brez pametnih argumentov vsi južnjaki, češ da ste boljši v vsem). S tvojo tezo se ne strinjam. Ne hitimo vsi poslušat Cec in ostalih kopij gosljanja pa dalmatinskih viž, ki so vse po istem kopitu. Je kar precej slovenskih glasbenikov dokaj uspešnih; že omenjeni Laibach, Neisha, Jan Plestenjak, pa tudi (iz tega se najbrž delate norca, sploh mlajša generacija tega ne posluša, oziroma ne poslušamo :-); a dejstvo ostaja, da so uspešn v tujini) Slavki, Avseniki.
Glede možganskih celic (sigurno ste južnjaki boljši tudi pri tem, ja): po številu prebivalcev vas je več, kar pomeni več klonov pjevaljk in pevcev, iz tega “klumpa” pa več možnosti, da nastane nekaj solidnih pevcev 🙂
Sama imam sicer rada drugačno glasbo in nisem velika ljubiteljica niti zgoraj navedenih slovenskih, južnjaških pa še manj. Želim samo povedati, da se močno motiš ali pa vsaj argumentiraj napisano 🙂
Se tudi popolnoma strinjam s Spiderjem. In doživela sem precej poniževanj s strani južnjakov takih prikritih med vrsticami pa tudi v obraz, sploh v osnovni in srednji šoli. V srednji šoli sem imela sošolko iz Bosne, ki je rada govorila čez slovence kako bedno muziko imamo, kako smo zategnjeni in hladni in bla bla…, no in enkrat ko se je vrnila iz Bosne vsa naspidirana s ponosom začne govoriti zopet kakšni smo slovenci. In jo jaz vprašam da zakaj ne gre živeti v Bosno za stalno če je dol tako super. Njen odgovor: Ahh ne no, tam so sami kmetje pa revščina pa osle jahajo namesto vožnje z avti. Skratka kaj je problem, jaz tako pravim When in Rome do as the romans do! Če prideš v tujo deželo je prva stvar da znaš jezik, da se prilagodiš kulturi tistega naroda in igraš po njihovih pravilih za svojimi 4. stenami pa lahko delaš kar ti paše. In recimo pri južnjakih se vidi da ne marajo Slovenije da jim ni všeč naša kultura, način življenja, jezik, itd…Jaz se nikoli ne bi preselila oz. ostala v deželi ki mi že v defaultu ni všeč. Poznam še veliko zgodb pa raje ne bi, ker nočem netiti prepirov ampak žal je tako da slovencev nikoli niso marali in jih nikoli ne bodo.
Ah “tak je to”, kaj češ, južnjaki rulajo 🙂 … Zato, ker v v dosti naših reality showih zmagujejo, pa še raznoraznih misic tangic, športa in in gasilcev je več južnjakinj kot naših. Ja, eto, to je pa res merilo 🙂 Pa goveje muzike tudi nimajo, svaka jim čast.
Drugače pa imam enake izkušnje kot ti: večinoma, ko jih vprašaš, ZAKAJ se ne vrnejo, se zapletejo in dajejo nasprotujoče si izjave, neskladne s tem, kar so govorili prej.
Forum je zaprt za komentiranje.