ali pripadniki bivše juge res sovražijo slovence
Pozdravljeni!
Imam eno malce bolj občutljivo vprašanje, ne želim pa s tem vprašanjem kogarkoli prizadeti ali celo vzpodbuditi burno razpravo. Imam partnerja Bošnjaka, ki mi velikokrat reče, da nas Slovencev nihče ne mara, ker smo zaprti, hladni in tudi negativno nastrojeni proti pripadnikom bivše juge. Jaz osebno, nikoli nisem gledala na to kaj je kdo, zame je človek človek, ljudi ločim le na njihova dejanja, torej ali so ok ali pa pač niso. Tudi odraščala sem v takšnem okolju, da nikoli pravzaprav nisem doživela, da bi kdorkoli v moji okolici in družbi žalil pripadnike drugih narodov, praktično smo se zmeraj družili, zabavali, jokali, smejali skupaj, praznovali vse mogoče praznike itd…Seveda smo si včasih različni, vendar tega nikoli nisem jemala kot zlo.
Zanima me kaj menite o tem? Ali je res da smo Slovenci osovraženi? Ali se res tako zelo grdo vedemo do ostalih ali pa so tu le nacionalistični posamezni primerki, ki pa bodo zmeraj na vseh straneh? Prosim predvsem za odgovore Bošnjakov, Makedoncev, Srbov oz pripadnikov ostalih narodnosti.
Lep pozdrav!
ČE nekdo sovraži koga zaradi narodnosti, je …. sej veš. Niste osovraženi, vsaj ne v mojih očeh. ste pa po mojem mnenju “hladni”, ne znate se zabavat, škodoželjni, foušivi, preveč resni, zaprti in zateženi. Sovražtvo ni prava beseda, raje bi rekla, da se težko ujamemo.
Pripeljala prijatelja slovenca v Bosno, šli skupaj žurat, spali pri moji babici. Super sprejeti, poljubi, veselje, zaklali prašička, naredili pravo zabavo, pila se “rakija”, še sosedje so ga bili veseli, klepetali z njim……sprejem kot se šika. Skupaj preživeli krasne 3 dni.
Bila pri prijatelju, mama sedela na kavču in gledala tv, oplazila me je z “živijo”, še pogledala me ni. Roka v pozdrav? Se hecaš. Poljub? Hahahhahahahahahhahahahah
Rekla: ponudi punci sok. To je pa to. Aja, popoldne je rekla: kosilo imata v hladilniku, če bosta lačna.
KAr se pa zbadanja tiče……občutila v letih 90-2000, kasneje samo še pri primitivcih. Imam partnerja slovenca in kakšno leto nazaj mu “uide” med kritiko svojemu otroku: lej kakšno jakno imaš (umazano), kot en bosanc si. Ni mislil nič slabega, očitno “privzgojeno”. Pravi, da mu je “ušlo”.
fajn si si izbrala tipa, da te takole ponizuje. pa mu reci ti , da Bosancev nihče ne mara ker so butasti in smrdijo, boš dobila tako okol kepe, da se ti bo tri dni šajnalo. Tvoj Bošnjak lahko mirno gre v tople bosanske kraje, kjer se očitno cedijo med in mleko. aja nekaj so se klali par let nazaj, sedaj imajo pa državo v razsulu. ni problem njegova narodnost, ampak lažni občutek večvrednosti, ki se mu ti podrejaš. če si do sedaj živela v strpnem okolju, po novem očitno nič več. Boš še videla, kaj bo sledilo.
IZbrala si nekoga, ki te ponižuje, nekoga, ki je nastrojen proti nekemu narodu in to celo tvojemu.
Bila sem po vseh državah bivše YU in sem opazila, da smo Slovenci zelo priljubljeni. Prideš v Makedonijo. ČG, Srbijo… tako dobiš nove znance. Tako se veselijo, da so srečali Slovenca. Prav presenečena sem bila nad tem. So pa tudi taki kot je tvoj, ki ne marajo Slovencev, kot so tudi takiSlovenci, ki udrihajo po južnih bratih.
Francoz, Španec, Kitajec …. vseh se veselimo 😛 Pri nas je gost dobesedno “dobrodošel”, tako smo naučeni. Slovenec pa lastne sestre ne sprejme tako kot je treba in je ni vesel. Bog ne daj, da pride do dedovanja, potem se že pljuvajo in kolnejo.
Slovenska družina pripravlja kosilo. Pridejo gostje, doamči si mislijo “pa ravno sedaj”, sedijo ob mizi in čakajo, da gostje oddidejo, nato gredo jesti. Moj dostikrat pravi, pojdiva kasneje, sedaj so pri kosilu.
Pri nas je bilo obratno. Rekel si: “super, ravno na kosilo ste prišli. Izvolite se vsesti”. In si postregel. Če ni bilo dovolj, si sam jedel kasneje in hitro dal še nekaj kuhat. 🙂
Kam gledajo Slovenke, ko gredo s Srbi, Bosanci…da mi je vedeti…Potem pa prenašajo takšen mačizem, pa so še presenečene..:)))
Ja glej, Bosanca imaš, sprijazni se, za njega boš vedno manjvredna, vprašanje časa, kdaj ti bo prvič razbil nos, kaj si misli o tvojem narodu, je že povedal, torej posredno tudi kaj si misli o tebi. Ampak zate Slovenci niso bili dovolj dobri, zato si vzela Bosanca. sama pojej, kar si si skuhala.
Spider, če je en tak, to še ne pomeni, da so vsi taki. Mogoče preprosto sploh ni slab, ampak je čisto ok, samo z določenimi predsodki mora opraviti.
Še zdaleč ni nujno, da ima toliko predsodkov kot jih imaš ti.
Jaz imam pa pol Slovenca pa pol Avstrijca pa misliš, da je zato kaj slabši, ker ni 100% Slovenec?
Hvala za odgovore, še enkrat pa povem, da s tem nisem nameravala zanetiti ognja sovraštva. T.i kreteni se najdejo povsod, so med Slovenci, Bosanci, Avstrijci, skratka povsod. Nisem s Bosancem zato, ker zame Slovenci ne bi bili dovolj dobri. Bila sem že tudi v zvezi s Slovencem in moja odločitev s kom bom, ni nikoli vezana na narodnost. Poznam dobre, poštene, inteligentne, radodarne, vesele, čustvene ljudi vseh narodnosti. Tudi ko me je partner užalil glede tega, se na ta nivo, da bi mu vrnila milo za drago nisem spustila. Mi je enostavno izpod časti. Če me ne bo sprejemal, potem sledi tisto, kar je neizbežno. Ni pa to tema današnje razprave tu gor, zanimalo me je predvsem kako to doživljajo tudi ostali.
sama praviš, s tem nimaš težav, ker veš , da so budale povsod in to ni vezano na narodnost. zakaj torej misliš, da imajo pa ravno Slovenci potem neke čudne lastnosti, ki jih ločujejo od vsega ostalega človeštva. Ker ti to tvoj super Bošnjak dopoveduje? Budale so povsod in ti imaš enega od teh budal, pa ne zato ker je Bošnjak, ampak ker je budala.
To kar ti očita in to kar ti sedaj iščeš ni pravi vzrok vajinih težav. Te je pač “odrihtal” na najlažji možen način, da mu ne težiš z nečim namesto, da bi te poslušal kaj imaš za povedat in bi se “odraslo” pomenila o težavi…..
Vprašanje narodnosti nima neke resne osnove v našem genskem zapisu, bolj je to potreba države (beri politikov), da naše držijo stran od vaših in da bolj veselo filajo našo pušco…..
Naivci pa to uporabljajo v medsebojnih obračunih…. :/
Ne mislim in ne dvomim ali imamo Slovenci neke čudne lastnosti. Vsaj jaz tako ne dojemam, vem pa da se med seboj razlikujemo, ampak jaz sprejemam vse. Spraševala sem zato, ker me zanima kako to dojemajo drugi, ne ker bi potrebovala potrditev od drugih. Žene me radovednost, morda pa mi kak odgovor da mislit.
Ah dej no. Kaj ji je povedal? Da ima slovence za zaprt narod, ki ne marajo južnjakov? Na križ z njim. Svašta. Ti se bolj grizeš, kej je namesto “pristnega, avtohtonega” izbrala “južnega. Prekleti bosanci, vse babe vam bodo pobral.
Gorenjci so škri, slovenci zaprti, bosanci neumni, črnogorci leni, ukrajinke kurbe itd. Ni treba zdej križat Bosanca. Razen, če to delate iz drugega (fobičnega) razloga…….
Če greš v Švico, komaj kje vidiš kaj svinjarije. V Avstriji isto. v Sloveniji že več. V Bosni, Srbiji..nima smisla..
Što južnije što tužnije. Bolj greš proti severu, boljše so države in narodi, ki tam živijo. Slovenci smo žal mešanica balkana in srednje Evrope.
Avtorica, meni je v študentskih letih podobne stvari o Slovencih šimfačila cimra z bosanskimi koreninami. Ni ji pasal naš jezik (ker ji je “grd”; to je ves čas poudarjala), vreme (kot, da smo Slovenci krivi za naravne razmere), pokrajine, značaj (problem posploševanja), mesta, gospodarstvo (kot zanimost naj omenim, da imata oba njena starša nadpovprečni službi). Kljub temu, da sama nikoli nisem bila nestrpna do tujcev, niti takih tem nisem načenjala. Še ne tako dolgo nazaj je celo po facebooku pisala norčave in posmehljive komentarje na naš račun … Sicer ne dobesedno, a dovolj očitno je, da je jasno izražala sovražno nastrojenost.
Kaj več pa ne bom pisala, saj sem enkrat v podobni temi že sodelovala in bila linčana (s strani Slovencev, češ, da si drznem ne strinajti s tem, kaj o nas menijo južnjaki 🙂 Tako da se s tezo, da se večina Slovencev grdo vede do pripadnikov bivše juge, ne strinjam, RAVNO NASPROTNO. Veliko se jih podredi njihovemu mnenju in se brezpogojno strinja z njimi (tudi družno šimfajo lasten narod), da ja ne bi izpadli nesramni in diskriminatorni.
Zakaj imaš na fb-ju dodano osebo, ki jo očitno ne maraš, pljuva po tvojem narodu, te davi z šimfačenjem? Sej vem, tle se pizdiš, njej si se pa nasmihala, še dandanes jo imaš med prijatelji. Si ji kdaj povedala, da te stalno pritoževanje nad tvojim narodom moti? Da tega nočeš poslušat? Tej svoji fb prijateljici? :)))) In kdo je “pička” tle?
Pička: oseba, ki ne spada v kategorijo “ljudi”.(Pinki, Švaba, 1998)
Ja, mene moti za slovenska značilnost. Slovenec se bo v lice smejal južnjaku, potem pa se bo šel na mon pritoževat, da njegov sosed južnjak grdo govori o Sloveniji.
Jaz nisem tak. Z južnjaki nimam stikov, nobenih. Če me Srb ogovori sredi Slovenije v srbščini, se delam, da ne razumem. Naj s enauči slovensko, ali pa naj se z mano pogovarja slovensko. še bolje, naj gre od koder je prišel.
Forum je zaprt za komentiranje.