ali prav razumem ZUTD?
Pozdravljeni!
Prosim, če mi lahko kdo razloži 1. odstavek 61. člena Zakona o urejanju trga dela, kjer je navedeno:
“Osnova za odmero denarnega nadomestila je povprečna mesečna plača zavarovanca, prejeta v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti.”
Moj primer je tak:
– 21.2. mi je prenehalo delovno razmerje – mesec nastanka brezposelnosti je torej mesec februar
– dohodek, ki sem ga prejela v mesecu februarju (za januar) se po mojem razumevanju ne všteva v osnovo, ampak so to dohodki prejeti v 8 mesecih PRED mesecem februarjem, to je od junija do januarja
Posebej na Zavodskem obrazcu je bilo poudarjeno, da se upoštevajo dohodki izplačani V posameznem mesecu za pretekli mesec.
Svetovalka oz. referentka na Zavodu mi je rekla, da se upošteva 8 zadnjih dohodkov in če sem v mesecu februarju tik pred iztekom pogodbe še prejela dohodek, se ta dohodek šteje v osnovo.
Zakona ne razumem tako kot referentka ali pa me je le zmotil njen način “čist enostavno, gospa, zadnjih 8 dohodkov, ne?!”
Ne vem… se motim? Vsekakor ima svojo težo tudi to, da je zame malo ugodneje, če se mi zadnji dohodek ne upošteva 😉
HVala in LP!
Dohodek ali prisotnost na delu za izplačilu v februarju, se vam bo upoštevalo šele z marčevskim izplačilom. Zato se s februarsko zahtevo le ta ne more upotevati.
V februarju dohodka še niste dobila, ker boste za ta mesec dobila izplačilo šele v mesecu marcu. Torej, se lahko upošteva dohodek, ki je bil izplačan do meseca januarja, čeprav je bil kot tak izplačan za januar šele nekje v februarju.
Če ste bila v januarju zaposlena in ste dobila v februarju za januar izplačilo, se izplačilo upošteva za januar in ne za februar. Šteje pa se izplačilo v februarju, ker je to izplačilo za januar.
Izplačilo februarja, v kolikor ste bila zaposlena še januarja se vam upošteva, potem pa pač odštevajte. Nerodno bo le, če se vam plača za maj ni izplačala. Ker potem bi morala delati vsaj še dva meseca. Kakšna je pa politika pa ne vem. Ker po štetju izplačil plač naj bi bil to šele april.
Ne vem, kaj ste želeli točno zvedeti, no, ampak prišli smo do aprila. Zato raje povprašajte pri inštitucijah, če boste dobili ali ne boste in kaj boste dobili, spredaj ali zadaj, postrani ali kako drugače. Srečno
V mojem primeru je bilo takole:
ker sem bila na porodniškem dopustu še štiri mesece pred nastopom brezposelnosti, so mi na Zavodu svetovali, da mi delodajalec pač vpiše štiri zadnje plače po porodniški in pa štiri plače izpred nastopa porodniške – torej skoraj leto in pol nazaj!!!
To se mi je zdelo še kar nesmiselno, vendar v mojem primeru ni vplivalo na višino nadomestila, kar je najvažneje.
Ne vem kako bo pri tebi, ampak po mojem lahko narediš, da bo bolje zate in se na Zavodu ne bodo vtikali v to, ko boš oddala papirje.
Morda res nisem dovolj jasno povedala, v čem je problem.
Vseeno se vama zahvaljujem za odgovora.
Zaposlena sem bila do 21.2.2010 in sem potem neposredno stopila v porodniški dopust. Delovno razmerje je trajalo več kot eno leto. Sedaj po preteku porodniškega dopusta mi na Zavodu pripada 3 mesečno nadomestilo za brezposelnost.
Referentka mi je dala obrazec, kjer je naveden 61. člen Zakona (ZUTG), in navodilo, da mi delodajalec izpolni podatke o dohodkih za zadnjih 8 mesecev oz. “prejete v 8 mesecih pred mesecem nastanka brezposelnosti”.
Poudarjen je bil stavek na obrazcu (nekako takole):
VPIŠITE DOHODKE IZPLAČANE V MESECU IN NE ZA MESECE!
Torej npr. v januarju izplačana za mesec december.
Mene pa zanima le, ali si lahko navedbo zakona “prejeti dohodki v 8 mesecih pred mesecem nastanka brezposelnosti” lahko razlagam sledeče:
– mesec nastanka brezposelnosti je v mojem primeru bil FEBRUAR
– prejeti oz. izplačani dohodki V 8 mesecih so tisti pred mesecem februarjem, torej od plače izplačane v januarju nazaj (8 plač)
– plača, izplačana v mesecu februarju, je sicer moja ZADNJA plača pred NASTANKOM brezposelnosti, ne pa pred MESECEM nastanka brezposelnosti
Ker sem bila zadnje mesece v bolniškem staležu, je bila moja plača oz. nadomestilo temu primerno manjše, vendar zaradi enega meseca ne bo ne vem kakšne razlike. Zame bi bilo to bolj ugodno, ker bi se mi upoštevala ena bolniška plača manj oz. ena dejanska plača več.
Čeprav ne želim pustiti državi niti centa mojega denarja, v tem primeru denar ne igra bistvene vloge. Gre mi bolj za princip, ker se mi je zdelo od referentke malo neodgovorno, ker sploh ni hotela slišat mojega razumevanja člena zakona in je bila tako zaverovana v svoj prav.
Eh, saj še sama več ne razumem tega klobasanja 🙂
Če ima kdo še kakšen pogled na to, vam bom hvaležna, v vsakem primeru pa…
…vse dobro!
No, jaz sem medtem na Zavod že poklicala. Rekli so mi, da je februar nek izjemen mesec, ker ima zelo malo delovnih ur in se vsak dan zelo pozna na denarju. Znesek, ki je napisan na odločbi namreč velja za max. št. delovnih ur na mesec (ki pa jih jasno februar kot najkrajši mesec v letu nima). Potem ti pa poleg treh delovnih dni, ki zmanjkajo ob koncu meseca, odbijejo še toliko dni, kolikor kasneje v februarju si nastopil status brezposelnega … in dobiš ven to revščino, ki smo jo prejeli. Baje bo marca že vse O.K. in znesek se bo ujemal s tistim na odločbi.
Moj problem je takšen.
Imam invalidsko odločbo 3. kategorije. Iz SPIZ -a sem dobivala razliko zneska plače za nižje delovno mesto po operaciji. Sedaj sem pristala na zavodu za zaposlovanje. Zanima me, ali mi k 8 zadnjim plačam prištejejo še znesek iz SPIZ- a in nato izračunajo nadomestilo za čas brezposelnosti. Saj sem bila zaradi operacije premeščena na nižje delovno mesto in s tem imela nižjo plačo.
Moj problem je takšen.
Imam invalidsko odločbo 3. kategorije. Iz SPIZ -a sem dobivala razliko zneska plače za nižje delovno mesto po operaciji. Sedaj sem pristala na zavodu za zaposlovanje. Zanima me, ali mi k 8 zadnjim plačam prištejejo še znesek iz SPIZ- a in nato izračunajo nadomestilo za čas brezposelnosti. Saj sem bila zaradi operacije premeščena na nižje delovno mesto in s tem imela nižjo plačo.
Forum je zaprt za komentiranje.