ali naj bom prasec, da dobim službo?
Lp!
Doma smo se pogovarjali in so mi starši odsvetovali, zato pa vas sprašujem za mnenje.
Težko dobim zaposlitev, čeprav se zelo trudim. Vsake toliko časa mi uspe za nekaj mesecev ali leto dve, potem sem spet brez službe in si sept kaj najdem itn. Začaran krog.
Trenutno, kjer sem zaposlen, mi kmalu preteče pogodba. V tem podjetju je kar nekaj zaposlenih, s katerimi niso zadovoljni (kolikor sem pač slišal od sodelavcev in pa sam videl), poleg tega tudi težki pijanecm, ki skoz pije, smrdi, tako da na koncu že niti ne more svojega dela opravljati. Tako je že vrsto let.
Pred iztekom pogodbe se bom oglasil v kadrovski kako bo dalje z mano, čeprav ni lepih izgledov. In če res ne bo nobenih možnosti, sem pomislil kaj če bi kadrovniku omenil te ljudi, s katerimi niso zadovoljni, zlasti ta alkoholik, da bi namesto enga ali drugega vzeli mene? Namreč z mano so sodelavci zadovoljni, prav jim pride moja pomoč.
Sploh ne razumem kako lahko podjetje tolerira kaj takega, da dovoli pijancu delati (in to na blagajni, z denarjem!!!).
Mene se te zadeve res ne tičejo in res nočem biti tako nesramen, da bi ocinkaruil te ljudi, vendar sem pripravljen marsikaj storiti, samo da bi dobil službo. V tem primeru pač vidim problem, da podjetje nič ne ukrepa s takšnimi zaposlenimi in zakaj ne bi zaposlilo “normalnega” delavca? Seveda mi je prišlo na pamet, da bi to povedal kadrovniku in sebe priporočil.
Sedaj pa me zanima vaše mnenje, če naj to napravim ali ne oz. kaj in kako lahko ukrepam?
Hvala in lp.
S tem, da boš potunkal drugega in na ta račun dvignil sebe z načinom, ki si si ga zastavil, bodi prepričan, da si boš na tak način zaprl vrata.
V podjetjih je tako, da so lahko na videz s teboj še kako zadovoljni, vendar je vprašanje, kako zadovoljstvo pokažejo v komunikaciji z drugimi, npr. nadrejenimi, ko tebe ni zraven. Zgodi se tudi, da delavca vseeno opozorijo na napake, vendar če je na koncu zadovoljiv ali dober rezultat, bo načeloma tudi nadrejeni presodil, kako in kaj.
Zavedaj se, da ni službe, kjer si ljudje ne bi metali pod noge polena. Kot prvo se moraš vprašati, ali so ti ljudje, ki niso zadovoljni z ljudmi, predvsem v delu, da s temi ljudje delajo že od pamtiveka, ali so se v takem primeru sami obrnili na nadrejenega in ga opozorili na problematiko. Naloga nadrejenega je, da nato začne ugotavljati dejansko stanje. Če si ti slišal samo od njih njihovo nezadovoljstvo, o tem pa nadrejeni ni seznanjen, boš izpadel nekdo, ki dela zdrahe na neosnovanih podlagah, v kolikor bi potem sodelavci zanikali vse to. Torej boš v takem primeru izpadel ti nekdo, ki v nekem timu ruši mir, ki ni pripravljen sodelovati in te bodo poznali po tem, da si špec kahla, to pa pomeni, da boš izgubil zaupanje na celi črti.
Da boš izpostavil špecanje samo zato, da boš hkrati priporočal sebe, pa ti ne priporočam. Kajti mnenje sodelavcev bo relavantno šele takrat, kadar bo nadrejeni povprašal o tvojih sposobnostih ter zadovoljstvu dela, ki ga opravljaš.
Če omenjaš, da za tvojo nadaljno zaposlitev ni lepih izgledov, moraš najprej poiskati dejansko stanje, zakaj je temu tako.
Za vsako nesposobnost delavca je potrebno najprej ugotoviti dejansko stanje te nesposobnosti, vendar to ne gre tako, da pride nekdo, ki je komajda zaposlen nekaj mesecev in postavi t.i. dejstvo, temveč se ta nesposobnost ugotavlja na več načinov, za katere pa nisi kompetenten ti, temveč za to pristojne in določene osebe.
Odloči se pa sam.
Forum je zaprt za komentiranje.