Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ali mi pripada……

ali mi pripada……

Zaposlena sem od 15.6.2010. Pogodba mi poteče 31.12.2010. Pogodbe mi ne bodo podaljšali zaradi pomanjkanja dela.
Zanima me ali mi pripada regres in koliko regresa mi pripada če mi (polovico ali cel).
Kdaj mi ga morajo izplačati? Kako je z dopustom?

Hvala za odgovore in Vašo pomoč.

Lepo nedeljo

pripada ti cel regres in cel dopust, saj si zaposlena več, kot 6 mesecev v podjetju.

Regres in dopust ti pripada cel, lahko pa se podjetje odloči, da ti da samo sorazmerni delež enega in drugega kar je po zakonu dovoljeno.

Pripada ti sorazmerni del, kolikor časa si delala, torej za pol leta.

Kje pa to piše? Dovoljeno? Kolikor je meni znano, če si le en dan več kot pol leta ti pripada cel regres in dopust in obratno. ( če delaš le en dan manj pa polovica – če je pa govora o mesecih manj kot pol leta pa sorazmerni delež)

Pripadata ti cel regres in cel dopust.

131. člen ZDR
(regres)
(1) Delodajalec je dolžan delavcu, ki ima pravico do letnega dopusta, izplačati regres za letni dopust najmanj v višini minimalne plače.
(2) Regres se mora delavcu izplačati najkasneje do 1. julija tekočega koledarskega leta.
(3) S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko v primeru nelikvidnosti delodajalca določi kasnejši rok izplačila regresa, vendar najkasneje do 1. novembra tekočega koledarskega leta.
(4) V primeru, da ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa.
(5) V primeru, da ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi s krajšim delovnim časom, ima pravico do regresa sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 66. členom tega zakona.

161. člen
(pridobitev pravice do letnega dopusta)
Delavec pridobi pravico do celotnega letnega dopusta, ko mu preteče čas nepretrganega delovnega razmerja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev, ne glede na to, ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega.

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.
(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

pripada ji cel, če ga za prvo polovico leta ni dobila pri prejšnjem delodajalcu. Kako si pa predstavljate, da bi pri prvem dobila regres sorazmerno do 15.6. potem pa še celega pri tem zadnjem ?! Fino.

Prvotno vprašanje je bilo Zaposlena sem od 15.6.2010. Pogodba mi poteče 31.12.2010. Pogodbe mi ne bodo podaljšali zaradi pomanjkanja dela., torej prej NI bila zaposlena.

Če pa bi bila, potem bi veljalo tole:

162. člen
(pravica do sorazmernega dela letnega dopusta)
(1) Delavec ima pravico do izrabe 1/12 letnega dopusta za vsak mesec dela v posameznem koledarskem letu:
– če v koledarskem letu, v katerem je sklenil delovno razmerje, ni pridobil pravice do celotnega letnega dopusta,
– če mu preneha delovno razmerje pred potekom roka, po preteku katerega bi pridobil pravico do celotnega letnega dopusta,
– če mu delovno razmerje v tekočem koledarskem letu preneha pred 1. julijem.
(2) Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.
(3) Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Kako pa je z regresom, če bi se zaposlila 1.7.2010?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close