Ali mi lahko kdo na kratko razloži – res se ne spoznam na zgodovino (Amerika : vzhodne dežele)
Rada bi od nekoga, ki se malo spozna na situacijo zvedela, kaj je povod vsem nesoglasjem med Ameriko in npr. Afganistanom, Sirijo, itd.) Če ima kdo voljo in mi malo na kratko razloži ali pa svetuje, kje bi si v slovenščini lahko prebrala kaj o tej tematiki.
Že vnaprej se vam zahvaljujem, saj sem res popolnoma bukova v zgo.
Afganistan je zgodovinsko gledano dežela kamor gredo umirat imperiji (na Afganistancih – sicer različni narodi in religije, so si polomili zobe že zelo različni imperiji.. v bližnji zgodovini 100 let: Britanski, Sovjetski in sedaj še Ameriški).
Da niste še slišali za september 11, 9-11, močno dvomim. Je bil pa to povod za povračilo in lov na Osamo bin Ladna.
Paradoksalno pa so Talibane in Osamo bin ladna kreirali prav Američani, v času njihovega boja s Sovjetsko Zvezo.. ki je Afganistan “prijateljsko” okupirala, da bi pomagala KP Afganistana.
Sirija ima, prav tako kot vsi bližnje vhodni konflikti BRITANSKE KORENINE. Meje so po Afriki in Bližnjem vzhodu z ravnilom risali največ prav oni sami.
Dodatno so bili oni tisti, ki so mižali na eno oko, ko so se Židje iz Evrope (kjer so jih Nemci, Italijani, Francozi, Madžari in kopmlet vzhodni blok z veseljem pobijali – hoklokavst in tisočletja pogromov – tudi Španski) selili “nazaj” v Palestino.
Ravnovesje prebivalstva, kot sil se je hitro prevesio in prve Izraelsko – Arabske vojne so se začele praktično s koncem 2 SV. Egipt je bil dokaj hitro Knockautiran.. Jordanija je tudi imela dovolj.. edini resni sovražni sosedje Izraelu so bili in ostali Sirci (ki so si pa še Svojetske bojaške baze omislili za varnost, drugače bi si Izrael zavzel kaj več kot Golansko planoto).
Stvari so seveda visoko kompleksne na tem področju.. se je pa potrebno zavedati, da edina država bližnjega vzhoda, ki ima dejansko demokracijo: je Izrael.
Na Wikipediji bo čisto dovolj za začetek. Zgodovinskih knjig, revij.. je pa tudi na pretek. Poljubnih kot je Radar, History, Vseved itd.
Forum je zaprt za komentiranje.