ALI MI JO LAHKO VZAMEJO
Zanima me sledeče: pri firmi, kjer sem zaposlena, sem dala odpoved in bom zato prejela odpravnino. Delovno razmerje mi bo uradno poteklo 28.02.2013. Od danes pa sem na BO dopistu, ker sem dobila iz ZDR doma, kamor sem se prijavila na terapijo za roko datum začetka terapije na današnji dan v trajanju 14 delovnih dni. Kaj se mi zgodi po 28. februarju, ko se preneha moje delovno razmerje?
Prijateljica mi je svetovala, naj BO podaljšam vsaj do 21.03.2013, to je za eden mesec, ki pripada brez komisije in da sem v tem času lahko deležna še ene mesečne plače, ki bi jo sicer v marcu dobila zadnjič-za februar, tako pa naj bi jo dobila še aprila za del – do 21.marca. Ali je to pametno in ali me lahko zašijejo?
Glede na to, da sama praviš, da nisi opisala vseh dejstev, da imate nek poseben dogovor, o katerem tukaj ne želiš razpredati, je prositi za kakršenkoli nasvet na podlagi teh pomanjkljivih informacij malo brezveze. Mi ne moremo vedeti, kaj je zadaj (ne more iti za odpravnino, razen če ste se zmenili, da te odpustijo in jo dobiš ali pa gre za kakšno stimulacijo ali kaj drugega). Tudi ne moremo vedeti, ali je dogovor v skladu z zakonom ali ne. Zato ti tudi ne moremo povedati, kako bo delodajalec reagiral v primeru, da ostaneš na bolniški še mesec dni (če jo seveda dobiš).
Drugače pa poglej ZDR, 116. člen, ki velja le v primeru, če so ti oni dali odpoved:
(3) Delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe, preneha delovno razmerje z dnem ugotovitve zdravstvene zmožnosti za delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
Saj pravim, mi ne vemo, kaj in kako je, ker je avtorica zamolčala veliko zadev. Mogoče so se zmenili, da jo “odpustijo”.
Tako se lahko tukaj pogovarjamo zelo zelo abstraktno, vprašanje, ali kaj zapisanega sploh pride v poštev v njenem primeru. Enak efekt bi imelo, če bi se pogovarjali o avtomobilih:)
Forum je zaprt za komentiranje.