Ali lahko zaupamo sindikatom?
Vedno bolj sem prepričan, da so sindikati postavljeni samo zato, da manipulirajo z delavci. Mejo pogajanja za plače postavijo veliko nižje, kot bi lahko.
Mislim, da bi bilo bolj pametno, da bi to članarino namenili za vlaganje v delniške sklade za pokojnino in to predvsem v delnice ali delniške sklade v dežele (Kitajska, Indija, Brazilija).
Samo s tem denarjem bi lahko si zagotovili v 40 letih toliko denarja, da bi lahko črpali dodatno pokojnino v višini 200€. Imeli bi cca. 30.000€ kapitala ob donosu 10%.
Že ko bi imeli cca. 5000€, se bi lahko veliko bolj varno počutili, kot vam daje varnost sindikat
Tripartitni sistem socialne države v Sloveniji je zasnovan na sindikatih kot predstavnikih delojemalcev. Oni so tisti, ki se pogajajo z vlado nasproti delodajalcem. A če jih ne bi bilo, kdo bi se potem v imenu delavcev pogajal z vlado. Vlada oz. država pa naj bi bila v tem primeru v tem sistemu zato, da uravnoteži v bistvu moč delojemalcev in delodajalcev, ker je jasno, da je v kapitalizmu moč delodajalcev večja, ker je moč v kapitalu.
Poleg tega se mi ne zdi, da bi sindikati opravili tako slabo delo, določene kategorije delodajamalcev so zaščitene kot kočevski medvedi, medtem ko se je socialna država in socialna varnost povsem zlomila na mlajši generaciji. Predvsem tistih, ki ostanejo brez zaposlitve po izteku pogodb za določen čas, ali prihodkov iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb, ter iskalcih prve zaposlitve. Njih nihče ne zastopa!! So kot bela pega.
V naši firmi je bila sindikalist tista, ki je bila najbolj omejena v glavi. Vsi ostali se niso sploh brigali – ne zanjo, ne za sindikat. Ko pa je prišla k meni s pristopnico in sem jo vprašala, koliko to stane mene in koliko ima ona potem od tega, glede na to, da mi ne bo pomagala niti podaljšati pogodbe za določen čas, je pa utihnila in se umaknila.
Tista kartica za popuste me ne briga, ker itak v 99% ne morem koristit. Plačo sem imela minimalno, ker so se za toliko “izpogajali”, potnih stroškov, ki so nastajali zaradi opravljanja dela, pa tudi nisem imela plačanih. Tako je moja minimalna plača po plačanem bencinu postala mizerna. Ampak nje to itak ni brigalo, ker itak ni delala na terenu.
Forum je zaprt za komentiranje.