ali lahko ob ločitvi partner zahteva tvojo dediščino
seveda -in enako vsa vplačana življenska, rentna ali kakršnakoli druga zavarovanja, delnice, obveznice, vrednostni papirji, nakupi in prodaja podjetij, karkoli v času trajanja zakona…… Sploh, ko je več kot očitno, da ena oseba ni živela na račun druge in ko se je ena oseba namerno šla finančno prevaro druge osebe v zakonu; vse na poizvedbo in seveda najbolj pojasnijo pa izpiski prometa na bančnih računih ( transakcije). Nekatri vodilni/lastniki se lahko dogovorijo/si uredijo nižje izplačilo plače/prihodka in večje vplačilo v pokojninski sklad oziroma naložbe za starost ( kjer je tudi delnišk procentualna razdelitev vložka napirmer 30/30/40 v različne sklade…..).
V zunajzakonski zvezi in zakonu je tako, da se pri razhodu/ločitvi deli vse, kar je bilo pridobljeno tekom zveze. Tudi kredit. Če imaš hišo še neodplačano, je polovica tvojega kredita dejansko njegov kredit. On lahko zahteva polovico ocenjene vrednosti stanovanja, zraven dobi pa še obveznost, da plača polovico še neodplačanega kredita.
Z darili je pa tako, da mora biti sklenjena veljavna darilna pogodba in darilo ustrezno prijavljeno. Tam je tudi jasno navedeno, komu je darilo namenjeno in se šteje kot njegovo posebno premoženje, ki ni predmet delitve premoženja pri ločitvi.
Ja, ti moraš z dokazi in utemeljitvami izpodbijati njegovo tožbo, zahteve. Saj verjetno je v tožbio navedel svoje zahteve in “predvidevanja”, ponavadi podajo tudi procentualno delitev premoženja – v tožbi gredo nekje vedno 25/75 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – jasno v svojo korist – leprav ti pripava avtomatsko polovica…. Če si mu bila v zakonu na voljo tudi drugače kot zakonska partnerica ( na uslugo tudi 8 ur na dan za njegove druge potrebe), potem mu komot lahk zaračunaš tudi mesečni znesek za toliko let, kot plačilo za dodatne usluge po njegovih naročilih in navodilih ( napirmer čakanje v zdravniških čakalnicah za njegove osebne zadeve, ker se je oseba vedno izgovarjala, da ona že ne bo hodila v čakalnice čakat, ker je to zanj izguba časa, enako v lekarnah za njegova zdravila, pa njemu na voljo za dodatna “služkinja” opravila, ko se izkaže, da je to oseba izkoriščala). Ža se bere kot kakšen scenarij iz kakšne britanske nadaljevanke o ločitvah, ampak žal tudi pri nas je to v veljavi in upravičeno kot dokaz v sodni praksi.
V zunajzakonski zvezi in zakonu je tako, da se pri razhodu/ločitvi deli vse, kar je bilo pridobljeno tekom zveze. Tudi kredit. Če imaš hišo še neodplačano, je polovica tvojega kredita dejansko njegov kredit. On lahko zahteva polovico ocenjene vrednosti stanovanja, zraven dobi pa še obveznost, da plača polovico še neodplačanega kredita.
Z darili je pa tako, da mora biti sklenjena veljavna darilna pogodba in darilo ustrezno prijavljeno. Tam je tudi jasno navedeno, komu je darilo namenjeno in se šteje kot njegovo posebno premoženje, ki ni predmet delitve premoženja pri ločitvi.
[/quote]
Ni res – dovolj je bančni izpisek – kjer se točno lepo vidi dvig denarja ali kartična transakcija za nakup tega darila – kdaj, kje …. Verjetno nimamo kar po štumfih doma po 500 ali par tisoč evrov za darila, kajne – denar pač od “nekod dvignemo”…….? Banka hrani izpiske v elektronski in print obliki za nekje 10 let za nazaj.
Ob ločitvi dobi svoje, recimo polovico prihranjenih denarnih sredstev, še pol pohištva lahko odnese, čeprav ni niti centa prispeval…. ne more pa po ločitvi dobivat preživnino do svoje smrti, ker ni zakonske podlage zato.
[/quote]
ne razumem zakaj misliš da ni podlage. A poznaš tega človeka? jaz sem bila 30 let gospodinja, bivši mož je bil zaposlen, plača solidna, brez otrok. Ob razvezi (pred tremi leti) ni hotel nič slišat za to da bi plačeval preživnino, ampak jo je po določilu sodišča moral. Nekako tako so razložili da sva to sporazumno naredila in da sem jaz pač ostajala doma in skrbela za gospodinjstvo. Plačuje mi preživnino, ker pač tudi če bi hotela zdaj sem že prestara, da bi začela delat, v mojem fohu pa je toliko novosti da nikol ne pridem not. Poznam pa eno, ki je bila tudi tako kot jaz, ampak sta bila skupaj z bivšim 8 let, potem pa je dobivala preživnino 7 let (ona je imela potrdila od zdravnika, nekaj s hrbtenico), potem pa je enega novega spoznala in je bivši nehal plačevat preživnino.
Zdravo, imam nekaj nepojasnenih vprsanj, upam da mi lahko kdo pomaga z odgovori.
Oce zivi ze 11 let z zensko s katero imata zunajzakonsko skupnost. Oce je hud alkoholik . Zaradi alkohola je tudi zbolel , z njim je zelo slabo. 2 krat se je zdravil v psih ustanovi. Kmalu, po prvem zdravljenju v letu 2019 ,je oce preko darilne pogodbe partnerki podaril stanovanje. Zanima me ali se da to stanovanje dobiti nazaj. Imam namrec sestro ki zivi v najemniskem stanovanju in bi bilo smiselno, da po ocetovi smrti , stanovanje dobi ona. Partnerka oceta samo izkorisca, on pa pristane in podpise prav vse, saj se boji da ga ne bo zapustila. Vendar ona v njuno skupno gospodinjstvo ni prispevala nicesar. Tudi zivi ne pri njem v tem stanovanju. Le stalno je tam prijavljena in mogoce 3,4 krat na mesec tam prespi. Ali s sestro lahko nad njim zahtevava skrbnistvo? In kdo bi skrbnistvo v tem primeru dobil? Ali na to odlocitev vpliva dejstvo, da je oce njej podaril stanovanje? Ima ona moznosti dobiti skrbnistvo ?
Ali se vse te ocetove odlocitve in podarjeno , da izpodbijat po njegovi smrti? Namrec v izvidih iz psih ustanove je razvidno da ima ze dalj casa vedenjske in dusevne motnje. Je navedeno kot diagnoza. Se opravicujem za cel spis… hvalezna vam bom za kakrsnkoli nasvet, odgovor
danes drugače, 06.05.2020 ob 11:33
[/quote]
Ni res – dovolj je bančni izpisek – kjer se točno lepo vidi dvig denarja ali kartična transakcija za nakup tega darila – kdaj, kje …. Verjetno nimamo kar po štumfih doma po 500 ali par tisoč evrov za darila, kajne – denar pač od “nekod dvignemo”…….? Banka hrani izpiske v elektronski in print obliki za nekje 10 let za nazaj.
To praviš ti….ko je star foter umrl 2 leti nazaj je imel v omari 200K evrov. Pa še za unega tepca…ja tudi po ločitvi si dolžan preživljati bivšega zakonca, če nima sredstev za preživljanje in obstaja zakonska podlaga. Berite raje uradne liste, sodbe.. kot, razne čudne revije in španske nadaljevanke.
dedovano, 05.05.2020 ob 11:36
Zanima me sledeče: v času zakona recimo dobiš darilo od staršev ( parcela, hiša…), ali pa podeduješ hišo, stanovanje, parcelo, avto….Je to samo tvoje, ali lahko partner v ločitvenem postopku zahteva svoj delež od tega, ker je bilo to pridobljeno še v času zakona? Hvala.
Ne!
Forum je zaprt za komentiranje.