Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali lahko bivši da delat otrokom potni list brez moje vednosti

Ali lahko bivši da delat otrokom potni list brez moje vednosti

Z bivšim imava deljeno skrbništvo – uradno.

Otroci imajo osebne izkaznice, zdravstvene izkaznice, nimajo pa potnega lista.

A lahko bivši da delat otrokom potni list, ne da bi jaz karkoli vedela o tem?

Zadnje čase imam zaradi kar nekaj njegovih izjav strah, da bo otroke odpeljal v tujino.

Ne.

Sporoči svojo bojazen na CSD in Policijo.

Mogoče pokličeš,  vprašaš na upravni enoti  kako je s tem uradno …Lahko, da je dovolj , da vloži vlogo za dokument  eden od staršev , tudi odvisno koliko so otroci že stari …

https://e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2003&lang=si

Mogoce lahko dajo na UE zaznamek, da sta locena.

Tu: https://e-uprava.gov.si/podrocja/osebni-dokumenti-potrdila-selitev/osebni-dokumenti/potni-list.html

Pridobitev potnega lista
Za potni list zaprosite sami, za potni list za otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik. V postopku izdaje potnega lista otroku, lahko pristojna uradna oseba zahteva soglasje drugega od staršev, če dvomi, da starša izvršujeta roditeljsko pravico sporazumno. Otrok, ki je starejši od 8 let in se že zna podpisati, mora biti ob vložitvi vloge navzoč.

Ne more, na UE zahtevajo pisno izjavo (podpisano) drugega starša mld. otroka za izdelavo dokumentov ali za spremembo prebivališča.

Odgovor na objavo uporabnika
iDESI ?, 10.09.2025 ob 15:43

Tu: https://e-uprava.gov.si/podrocja/osebni-dokumenti-potrdila-selitev/osebni-dokumenti/potni-list.html

Pridobitev potnega lista
Za potni list zaprosite sami, za potni list za otroka zaprosi njegov zakoniti zastopnik. V postopku izdaje potnega lista otroku, lahko pristojna uradna oseba zahteva soglasje drugega od staršev, če dvomi, da starša izvršujeta roditeljsko pravico sporazumno. Otrok, ki je starejši od 8 let in se že zna podpisati, mora biti ob vložitvi vloge navzoč.

Torej LAHKO zahtevajo soglasje, ni pa nujno.

Ni sicer zakonito, ampak če ima bivši slabe namene bo list za soglasje, ki bi ga morali podpisati vi, podpisal sam. Na UE ne preverjajo podpisov.

Nam se je mudilo z izdelavo potnega lista in se je mož podpisal namesto mene. Na UE so srečni samo, da imajo v roki podpisan list papirja, da so zaposlene na šalterju krite.

V nasi drzavi ne more.

Seveda lahko. Jaz sicer nisem ločena, ampak sem dokumente vedno urejala sama oz. kasneje z prisotnostjo otroka, brez podpisa moža.

kluhj, 10.09.2025 ob 15:29

Z bivšim imava deljeno skrbništvo – uradno.

Otroci imajo osebne izkaznice, zdravstvene izkaznice, nimajo pa potnega lista.

A lahko bivši da delat otrokom potni list, ne da bi jaz karkoli vedela o tem?

Zadnje čase imam zaradi kar nekaj njegovih izjav strah, da bo otroke odpeljal v tujino.

če imaš sredstva, jih daj delat ti.

Boš najbolj sigurna.

Jaz sem imela s seboj podpisano izjavo moza in kopijo njegove osebne, pa mi ju ni bilo potrebno pokazati, so mi dokumente brez tega izdali. Pa moz niti ni bil prijavljen na istem naslovu kot jaz in otroci.

Opozori na svoje strahove UE in CSD.

Mi smo letos delali osebne. Pa sem prisla na ue sama, pa mi nebi osebne dala delat, ce se ne bi poznale privat in je spregledala na eno oko. Rekla je da je ob sluzbo ce bi se partner prisel pritozit… Pa smo druzina tako da dvomim da ga lahko izdela brez vase vednosti ko ste loceni.

če imaš sredstva, jih daj delat ti.

Boš najbolj sigurna.

Brez njegovega soglasja? Hmmmm

Kako take stvari rešujete tu, namesto tam, kjer bi morali. Med tem so loh pa že v čigule migule s ponarejenimi. Odgovorni ste res eni, sam za kaj, je drugo. Ponavad bolj za finance. Otrok pa zadnjo svetlo lampo na svetu lovi.

Anonimno93i38o, 10.09.2025 ob 22:42

Mi smo letos delali osebne. Pa sem prisla na ue sama, pa mi nebi osebne dala delat, ce se ne bi poznale privat in je spregledala na eno oko. Rekla je da je ob sluzbo ce bi se partner prisel pritozit… Pa smo druzina tako da dvomim da ga lahko izdela brez vase vednosti ko ste loceni.

Nedavno sva z otrokom sama na UE urejala nove dokumente, nikogar nisva tam poznala pa ni bilo niti kakšnega namiga, da bi bilo potrebno, da sva oba starša prisotna, kaj šele, da bi bilo potrebno ‘imeti veze’.

Problem nastane samo, če imata otrok in prisoten starš različna naslova, potem pa brez sodelovanja starša, ki ima isti naslov kot otrok, res ne gre dati vloge za otrokove dokumente.

če hoče, jih lahko že zdaj odpelje z osebno.

ne more. Midva z možem nimava istega naslova, pa nisva ločena, živimo skupaj in vse ok. In ko dam delat dokument za katerega od otrok, ki mu poteče, mora mož izpolnit obrazec, da se strinja, ker ona predvideva, da če nimamo istega naslova,  sva ločena itd….pa ji rečem,da je vse ok, pa pravi, da tako pač je..

Pred dvema tednoma sem šla sama delat osebno izkaznico za sina. Na UE jih je samo zanimalo, če z možem prebivava na istem naslovu, ker v nasprotnem primeru bi potrebovala njegovo soglasje.

NoName137, 10.09.2025 ob 16:53

Ne more, na UE zahtevajo pisno izjavo (podpisano) drugega starša mld. otroka za izdelavo dokumentov ali za spremembo prebivališča.

Enako.

Ne more in in možne, ker sem jaz z svojim otrokom šel delat osebne in je bilo potrebno pisno portdilo z njene strani.

Je pretežko prebrat, kar je prilepil iDESI ? zgoraj in filozofirati v nedogled, kaj in kako ste urejali in kaj ste ali niste potrebovali.

Dejstvo je, da soglasje lahko zahtevajo, ni pa nujno. Kot je napisano, je to stvar osebne presoje. In seveda se lahko nekdo “zagarantira” tudi tako, da soglasje zahteva od vseh. Ali pa pač ne.

še vedno ko so zahtevali kakšen možev podpis sem šla za ogal na kavo, pooblastilo sama napisala in podpisala moža pa št njegove osebne zraven pa ni več nobenega nič zanimalo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close