Najdi forum

ali kdo ve?

Zanima me, če kdo ve oziroma je že preizkusil, koliko vode “popije” pol kg špagetov (ali polžkov) ko se kuhajo?

Npr: če naliješ v lonec 5 l vode, skuhaš pol kg špagetov, koliko vode se odlije?

Lp, Ela S

Kaj je to hišni eksperiment? Hi, malo se hecam… je pa to veliko odvisno tudi od tega, kako kuhane špagete imaš rajši. Pri nas morajo biti malo bolj kot “al dente”.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Jst tudi nisem še nikoli merila:)
Bi rekla, da je odvisno tudi od vrste oz. proizvajalca testenin.
Sama kuham pa testenine običajno v AMC posodi, in dam zelo malo tekočine, pa se lepo skuhajo. Tko na pamet se mi zdi, da pol kg testenin “popije” gotovo kake pol litra vode.
Lp

Menda profesionalci kuhajo testenine v takem sistemu, da se voda stalno pretaka, in odnaša s sabo škrob. Za ta eksperiment pa predlagam, da stehtaš testenine preden jih vržeš v vodo in še enkrat ko so kuhane. Razlika v teži predstavlja količino vode.

tega sicer ne vem, sem pa enkrat brala da je osnovno pa
ravilo pri kuhanju testenin naslednje: 1000 – 100 – 10 . To pomeni 100 g vode oziroma 1 liter, 100 g testenin, in 10 g soli. Vedno jih delam po tem navodilu in so prav OK kuhane.
LP

Niti nimam tako velikega lonca, pa tudi solim malo manj. Stvar navade… 🙂

Če se prav spomnim, sem nekje zasledila, da testenine popijejo za dvakratno svojo količino vode – tako kot riž. Je pa tudi pri rižu različno, za enega zadošča že razmerje riža in vode 1:1,5 , za drugo vrsto pa gre celo 1:2,5. Verjetno bi tudi pri testeninah dobila za vsako vrsto testenin različen rezultat.

Bom morala enkrat doma sprobati.

Gre namreč zato, ker sem videla en recept (brez količin), da skuhaš omako (golaž varianta) na koncu pa notri daš testenine in skuhaš do konca. Zato pa me je zanimalo, koliko omake mora biti, da ni na koncu vse suho ali vse tekoče. Finta je menda, da se testenine skuhajo v golažu in pride posebni okus.

Lp, Ela S

Ojla, ElaS!
To pa pravzaprav ne bi smel biti problem… KOnec koncev jaz makaronovo meso vedno delam na tak način ))) Kot bi delala rižoto ))
Pa tudi sicer običajno skuham golaž v večji količini in ne povsem do konca, potem ga pa razdelim na porcijo za dnevni obrok. Pri pripravi kosila dam enkrat noter riž za rižoto, drugič makarone za makaronovo meso…
Golaž pripraviš nekoliko redkejši, potem pa noter s testeninami… Okus golaža dobijo testenine že kar na začetku, potem pa po potrebi zaliješ z vodo ali pa celo z juho (pazi, da ne bo preslano). Tekočino prilivaš po malem, pa ne bo preredko!
LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Tega pa še nisem poskusila… zna pa biti precej bolj okusno, kot, če makarone kuhaš posebej… Preizkusim še ta teden in, kot je napisala Gordy, v takem primeru lahko sproti dolivaš vodo, če jo bo premalo.
Hvala za idejo in lep dan vsem!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Če to kuhaš v AMC posodi, potem vse skupaj toliko zaliješ, da je pašta komaj pokrita z vodo. Če se ti po določenem času zdi, da je pretrda, samo dodaš še malo vode.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close