Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Ali kdo ve-medicinski izraz?

Ali kdo ve-medicinski izraz?

Ali kdo ve, kaj to pomeni (iz izvida): …v jetrnem režnju vidna hipodenzna sprememba – cista…?
Iskalnik najde samo ultra strokovne članke, kaj to pomeni bolj po domače, ljudsko???
Thx.

Ma cista je cista, ne vem kako jo lahko drugače napišeš.
hipo- je nekaj pod
denz-pa indicira gostoto
tko da je neka negosta tvorba v jetrnem režnju

Drugače pa razlagat dve besede iz celega izvida je malo težko.

Pošlji na forum domači zdravnik. Boš zagotovo dobila odgovor.

kitty: v izvidu ne piše nič več o cisti.
Hvala obema.

Nek del jeter ima manjšo gostoto kot okolišnji.

Sem medicinka, tko da tole ne bi smel bit problem:). Jetrni reženj – anatomska enota jeter, ki so pač sestavljene iz levega in desnega režnja (lobusa), ta dva pa potem še iz manjših “reženjčkov”:). Hipodenzen – oznaka gostote tkiva pri CT slikanju; izodenzna formacija pomeni, da je neka tvorba (karkoli, kar je videt ločeno od zdravega, v tem primeru jetrnega tkiva) enake gostote kot zdrava okolica (na CT sliki je enake barve kot okolica oz. ima enako št. pikic na površinsko enoto) / hipodenzna – formacija je manjše gostote glede na okolico (je bolj črna – ima manj pikic na površ. enoto) / hiperdenzna – večje gostote glede na okolico (bolj svetla, bela – več pikic na površ. enoto). Te gostote so važne zato, ker je znano, da imajo določene pato spremembe v organih hipo-, določene druge pač hiper-, določene pa izodenznost. Cista – mehurček napolnjen s tekočino (navadno podobna sluzi / “sokrvici”, včasih kri), katerega stena je epitelizirana – pokrita z povrhnjici kože ali sluznice podobnim slojem, ki izloča omenjeno tekočino. Večina cist se na CT pač pokaže kot hipodenzen krog. Večinoma gre za nenevarno patologijo, ki se pojavlja v jetrih npr. s staranjem / po jemanju oralnih kontraceptivov ali določenih drugih zdravil; le redko pa je znak kake resnejše bolezni – npr. določenih parazitskih okužb, tumorjev itd. Naančno naravo ciste navadno določijo z mikroskopskim pregledom tkiva, ki ga dobijo s punkcijo, vendar punkcije ne delajo vedno – le ob sumljivih primerih, če ima bolnik težave, pri določeni starosti, … – vedno takrat, ko določene informacije, ki jih zdravnik dobi na osnovi pogovora s pacientom, kliničnega pregleda in določenih preiskav (npr. kri, slikanja – tudi CT in drugo), govorijo za možnost resnejše bolezni – pač glede na določene t.i. indikacije (vsaka diagnostična preiskava ima določene indikacije, ob katerih je pač upravičeno da se jo naredi ali pa se jo mora narest).
Upam, da sem bila dovolj jasna in ne preveč strokovna; lp!

Odgovor na objavo uporabnika
klara-mb , 23.03.2006 ob 09:00

Pošlji na forum domači zdravnik. Boš zagotovo dobila odgovor.

DObil sem izvit CT organov pa me zanima kaj to pomeni glede jeter.ker me skrbi .da je kaj jusega.Jetra so prmerne vellikosti.kazejo homogeno strukturoparehima.robovi jeter so gladki.Visoko v drugem segmentu jeter jehipodenzna lezija velikost 9×7mm cista? Drugo?  V osmem jetrnem segmentu je se 5mm hipodenzna lezija prav tako lahko majna cista.lepo prosim za odgovor

Medicina pozna veliko število bolezni, pri katerih med diagnozo odkrijejo hipodenske (to je območja z nižjo gostoto tkiva) tvorbe. Motnja je simptom hemangioma, fokalne nodularne hiperplazije, maščobne infiltracije, na primer zaradi nepravilne prehrane pri diabetesu mellitusu tipa 1 in tipa 2.

verjetno nič posebnega. najbrž kakšni otočki maščobe. zdravnik ti bo bolje razložil vse skupaj, mogoče še dal na kako preiskavo. bolj nevarno bi bilo, če bi pisalo hipervaskularno namesto hipodenzno. tisto bi nakazovalo na tumor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close