Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Ali jeste v tišini

Ali jeste v tišini

Hja, ravno nekih groznih pravil nimamo. Razen to, da nimamo telefonov na mizi, televizija pa je prižgana samo, če je kakšna res pomembna tekma. 🙂 Razen, če je kak praznik in kaj podobnega.

Radia nimamo prižganega.

Med kosilom se pogovarjamo, ja. Razen v izjemnih primerih, ko smo slabe volje, smo se prepirali, potem smo bolj tiho in je tudi kosila hitro konec.

Se pa običajno normalno pogovarjamo, včasih tudi glasno režimo.

Če naš najmlajši že 2. zaporedoma polije krožnik juhe in nato strese vsebino krožnika pri 10-ih letih, se tudi jezimo :).

Ob nedeljah se pogosto pogovarjamo o načrtih za naslednji teden. Ali kaj bomo delali popoldan, če ni to že prej načrtovano.

Med tednom jemo skupne večerje. Kolikor je pač možno skupne – glede na obveznosti. Ob vikendih kosila in večerje. Je pa res, da zaradi raznih tekem otrok, tudi kakšnega treninga včasih temu prilagodimo čas kosila ali pa kdo žal je kasneje.

Če je kdo na obisku se potrudimo, da med obrokom ne vpijemo drug na drugega, ne jokamo in podobno.

Odgovor na objavo uporabnika
civilizacija, 28.11.2021 ob 15:22

Blaablaa, 28.11.2021 ob 15:12

Še pes ima rad mir ko jé.

Jst osebno ne morem govorit in jest. Tudi ne maram ko me kdo kaj sprasuje a npr rad bi uzival v hrani in se basal če mi paše. Tebi je ok npr če moraš goltat dol še neprežvečeno, da podaš komentar ali pa odgovor?

Ne rabi bit cista tisina… Samo v mejah normale pa neke easy teme…

Mogoče bi se navadil civilizirano jest? Recimo da se ne bašeš in zgledaš kot krava ko zvečiš, da če te kdo vpraša in še zvečiš to dokončaš in potem odgovoriš namesto da goltaš kot pračlovek?

Civilizacija – kaj je to zvečiš? Mogoče nisi pračlovek, si pa nepismen.

neprijetna izkušnja, 28.11.2021 ob 15:07

Danes sem bila prvič na kosilu pri fantovi družini. Za mizo nas je bilo šest in kar me je presenetilo je to, da jedo v popolni tišini (če odštejem cmokanje in ropot pribora, ki me je spravljal ob živce). Počutila sem se zelo neprijetno in s težavo sem jedla. Pri nas doma smo vajeni, da si za skupna kosila vzamemo čas, vmes govorimo, naredimo požirek, skratka ne spravimo vase vsega v roku par minut. Je krivo to, da je fant s podeželja? Malce me skrbi kako se bo pri nas počutil, ker če je bilo meni neprijetno bo verjetno tudi njemu. So še kakšne “posebne podeželske navade” na katere moram biti pripravljena?

Ko si lačen, si drugačen – tako pravi pregovor 🙂

In ja, lačen človek se fokusira na tisto hrano, da jo v tistih 20 minutah, kolikor traja, da signal pride v možgane, da naj bi bil želodec poln,  čimveč koristno spravi vase…

Zdaj pa nekdo ne mara gofljat zraven, ker rad sreba in poje vročo župo, ali pa da se mu še kadi iz talarja- če gofljaš zraven, se hrana ohladi in ni potem več to to. Nekateri pa tudi, da čimprej pojedo, da je konec rituala hranjenja.

Replika54g1, 28.11.2021 ob 15:11

Ne. Skupni obroki so namenjeni tudi druženju, je pa res, da se pri tem izogibamo neprijetnim ali težkim temam, bolj klepetu in seznanjanju  s tem, kaj je novega.

Podeželje nima nič kaj dosti s tem, bolj so tu odnosi v družini.

Tud pr nas tk. In ne izogib težkim temam ne pomen, da obstaja seznam, pč pa nismo odpirali tem, da bi zrt morebitnih nesoglasij krožniki leteli, tud ne tem, da bi kdo v krožnik jokal.. pč sproščeno, naklonjeno ozračje.. čista tišina je pri nas nemogoča..?

Kako ze pravijo. Se pes ima rad mir ko je.

Ma kake podeželske navade?

Sem doma v vasi, pa nikoli, res nikoli nismo pri obedih tiho.

Vzamemo si čas, se pogovorimo, čvekamo na dolgo in široko, kaj se je zgodilo, kaj se bo zgodilo, ugotovimo, da je po radiu pesem, ki je že nekaj časa nismo slišali (ali pa je tečna, ker jo vrtijo vsak dan), skratka, ni tišine. In kolikor se spomnim nazaj, je bilo vedno tako.

Pri meni imamo 6 ha. Pijemo čim hitreje in letimo ven delat. Kupi si motiko. Jaz npr za rd dobim od moža motiko. Pripravi se na taka darila. Namesto klepeta boš sedaj plela, sadila. Fitrala koze. Nagrada močno in zdravo telo. Ne strašim pivem iz lastne izkušnje.

Moj mož se je tkola počitil: joj neke glupisti, jaz pa tolk dela doma: tko mal je potresaval z nogo od živcev. Tko je na deželi lej. Nagrada zelo sposobni otroci.

Ptavzaprav se tudi zgodi, da je za mizo tišina, to pa takrat, kadar dam na mizo kaj zelo dobrega ?

No pri nas je vse prej, kot tišina 🙂 Ko se vsedemo vsi družinski člani za mizo ne gre niti enkrat samkrat, da bi bil mir in tišina pri kosilu, zajtrku ali večerji…. Tamaledva se ves čas pregovarjata, ni prav če je kdo dobil malo več, kot drugi, potem ni prav, če nekdo koga pogleda, skratka pregovarjanje na polno…. brcanje pod mizo (majhni otroci…) z možem večkrat zaropotava, da naj bo tišina oz. normalen pogovor in ne jok in stok za mizo, ker človek ima rad mir pri hrani. Tako, da mi nikoli nismo tiho…. tudi, ko imamo s sorodniki, dedki in babicam kosila….. se pogovarjamo, smejimo…. Sploh še nisem doživela kosila v tišini….no ne v družbi.

Blaablaa, 28.11.2021 ob 15:37

Ja. Ti anonimna gnida. Tad se je znalo sta je kultura morala etika. A ne ovo sad. Da se ne zvace ko krava i cmoka… O tome brinete…

A ostalo sve u rasulu.

Zih replika. Ona je taka podmukla. Stari… Zeeeeloo zelo zeeeeeelo veliko pove o tebi to da ti krivis Boga. Zelo veliko.

Pa stari ti si neuporabna. Se ne da vsega napisat. To je osabnost oholost arogantnost nepravednost itd itd. Kaj vos s tako osebo. Taki osebi se nic neda dopovedat. Sej zato si pa sama. Inati inati. Sve drugi krivi ti revca pa popolna.

Klosarske osobine.

A tis pozrla med kosilom nore gobe al kva?

Jst sm s kmetov doma pa zvim v velemestu in tako doma kot doma doma skoz kokodakamo.

Obup. Pri nas smo za mizo vsi glasni. ? Govorimo, krilimo z rokami, se vsakic skregamo ?, ma cez 5 min se pogovarjamo normalno dalje. Brez zamer.

Nasa druzina je energicna, zgovorna. ???

Avtorici clanka : dobra si, da si zdrzala. Se pa na dolgi rok najbrz tole ne bo obneslo.

meni gre na kurac,ce me nekdo moti,ko jem. Ko jemo smo tiho sliši se radio ali tv,ko pojemo še malo posedimo in se pomenimo ter spijemo kavico in pojemo kakšen prigrizek.

Pričakuj, da se na podeželju pred jedjo, še marsikje moli!

Če ves čas žlobudraš, ne moreš nič pojesti. Če grem na kosilo s kom, res ne morem nč spravt vase. ? Zato je prav, da ne govoriš tolk.

Če ti je zdaj neprijetno zaradi enega kosila, kaj še vse bo…. Se mi zdi, da malo pretiravaš. Ali je ta navada, da so pri kosilu tiho, res tako moteča zate, da si se odločila, da pišeš na forum? Ne skrbi, fantu najverjetneje ne bo neprijetno pri vas, ker večina ljudi se brez težav prilagodimo na drugačne navade, sploh take, ki trajajo krajši čas in med tem tudi potrpimo kakšno neprijetnost, kot je cmokanje, še posebej takrat, ko gremo na obisk k ljudem, ki bodo mogoče postali naši novi sorodniki, oziroma del našega življenja.

Po mojem je razlika ali je toplo kosilo ali hladna večerja (narezki) je že itak hrana hladna. Mene moti, razen če se komentira hrana, je treba kaj dosoliti. Moja sestra je kot radio in ko ona pride jem v dnevni sobi.

Tudi ko sem jaz prišel prvič do moje in z njenimi na kosilo sem si mislil isto. Razlog je preprost.

Ne poznajo te še dobro in ne vejo o čem se lahko pogovarjajo. Lahko ti načneš kako pozitivno temo pa se bo pogovor počasi razvil. Je pa res da je pri meni doma za mizo veliko bolj živahno kot pri njenih.

Stvar navade.

CE si iz podezelja…ni razlike…a res vi mestni mislite, da so ljudje, ki zivijo na vasi iz drugega planeta…..previsoko se cenis…pazi se…ta tvoj padec  realnosti je lahko prebolec..daj stopi na realna tla…

kako organsko ne prenašam,ko nekateri cmokajo ,ko jedo, ko jejo s polodprtimi usti, ko jim še kaj zleti ven..pa oni, ki srkajo ,ko jejo juho ali pijejo kavo,…ojoj,ojoj…sem že odšla stran od take mize, res ne morem zdržat.

Pa dobro, kdo si izmišljuje vsa ta bedna kvazi vprašanja? Vse za klike?

Jonas

Dvomim, da jedo kar tako v popolni tišini.

Če si bila prvič z njimi, je to verjetno določeno nelagodje. Pa so bili vsi raje tiho, ker niso vedeli, kaj bi rekli.

Če so pa tudi drugače tako tiho, potem so pa malo čudni. 🙂

Haha bravo?

Ne vem je problem tišine med hranjenjem. Star pregovor pravi, da med hranjenjem, hoče še pes imeti mir. Če te take malenkosti motijo, je najbolje da čimprej spokaš, ker nista za skupaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close