Ali je to zakonito?
Pozdravljeni,
Na ta forum se obračam, ker ne vem več koga vprašati.
Pred časom sem poslala prošnjo podjetju za zaposlitev, nakar so me povabili na razgovor. Tam so mi povedali par osnovnih zadev o podjetju, delu ipd in zaključili s tem, da sem jim všeč. Ok, zvenelo je Ok, saj je poznano podjetje.
Sledil je šok, pred nastopom v službo naj bi se opravil tečaj, ki je pa samoplačniški. Ko sem z morebitnim delodajalcem govorila, je bil govor o majhnem znesku, vsa nadaljnja vprašanja so bila zavrnjena z ‘se boste na tečaju zmenili’. Na tečaj sem šla, saj me je tudi sicer zanimal, toda X znesek se je spremenil v xy znesek do konca tečaja! Znesek, ki je zame precej velik saj sem nezaposlena.
No, po tečaju so me povabili na podpis pogodbe, katera ni zaposlitvena toda podjemna! Denar bi šel na roke. Ne razumem zakaj taka farsa s temi pogodbami, ali so res tako nekako zaščiteni?
Rada bi dobila izkušnje v tem ‘fohu’, toda ne tako da me izkoriščajo. Plača bi bila ‘kolikor ur se pač dela’.
Razmišljala sem o prijavi na inšpekcijo, toda ne vem kateri in v bistvu tudi ne vem čisto zakaj.
Izredno bom vesela vsakega nasveta. Hvala!
Pozdravljeni,
prijavo lahko podate pisno po elektronski pošti ali pisno po navadni pošti na Inšpektorat RS za delo. Na internetu najdete tudi obrazce za prijavo. Navesti morate podatke o vrsti in kraju kršitve, ter o kršitelju (navedete dejansko stanje, kot ste to storili zgoraj) s tem da dopišete točne podatke.
LP,
LEGAS
Forum je zaprt za komentiranje.