Ali je to sploh normalno??
Ko si bosta začela služit kruhek ni noben jasen odgovor. In ti to prav dobro veš. OK, preprosto nočeš odgovorit. Pa tako povej.
No, da se ne bom skoz “spravljala nate”, si preberi mnenje od Remedios. Ženska ima drugačno mnenje od mojega, vendar je za razliko od tebe, dobro utemeljila zakaj je proti spanju pod njeno streho. Natančno je povedala kaj jo moti.
Ti nisi nobene stvari utemeljila, še na čisto konkretno vprašanje nekaj zmuzljivega namutiš. In to zato, ker nimaš nobenih pravih argumentov. Imaš samo svoje komplekse. Če pa človek izhaja iz svojih kompleksov, je res težko pojasnit svoje manipulacije, ker bi moral najprej priznati obstoj kompleksov kot gonilo.
Zanalašč sem uporabila besedo manipulacija, ker bolje določa tvoje ravnanje, kot kaka nevtralna beseda.
V primerih ko govorijo kompleksi, se človek izraža natančno tako kot ti:” Kar sem rekla sem rekla in to bo držalo”. To so moja pravila, ki se jih bo držalo v moji hiši. Take it or leave it. Ko boš na svojem pa delaj po svoje. Ko boš bla bla bla….
In seveda, najlažje je nekoga, ki se približa kompleksu, obtožiti nesramnosti. Še ena emotivna oznaka, ki nima nobene veze z realnostjo.
Pa veš kaj? Če bi rekla, da si bila pač vzgojena v taki tradiciji, da ne moreš iz svoje kože, bi te razumela. Ampak ti ne zmoreš niti tega argumenta.
Meni ni nikoli na misel prišlo, da bi kdo pri meni prespal(od fantov seveda,
kolegice so drugo), našega fotra bi kap, on itak misli da je edino prav,
da se prvo poročiš in potem seksaš, ah, ne bom zdaj o tem.
Ker pa imam fanta ki živi kar daleč stran, se pač znajdeva na
različne načine ko pride.
To so zoprne stvari za mlade, za starše pa tudi, če ne pustiš je
narobe, če pa pustiš pa samo na to misliš kaj delata v sobi in
starši mislijo, da bomo mi mladi to razumeli kot odobravanje
spolnih odnosov ipd….
Mah vsaka družina ima drugačno mišljenje in treba se je pač
prilagoditi nekim razmeram v družini, drugače ne gre, žal.
Scrkljančica Kokica je pri osemnajstih spakirala svoje perje in rekla ateku in mamici pa pa, po približno enakem izsiljevanju s KO-ji in Če-ji, kot sta jih deležna tvoja mladiča. Večkrat ni imela niti črva za v kljun, kaj šele koruze, ampak se je preklemansko splačalo. Mamo je malo ruknilo, fotra niti ne. Na prvi obisk po kakem letu so prišli oni k meni. Pa jim nisem postavljala nobenih pogojev. Samo razveselila sem se jih in rekla welcome. In požrla torte ki sta jih prinesla s sabo z velikim apetitom, he he he.
No, če bi rada to dosegla, si na pravi poti. Samo tvoja mladiča se mi zdita po vsem kar si povedala že preveč upognjena, da bi lahko videla čez mamino kiklo. Sej bo vse tako, kot boš ti rekla, ne se bat. Zmeri bo tako, kot boš ti rekla.
Pa pa tudi tebi.
ma ja, nimaš kaj, sto ljudi sto čudi. Verjetno se sploh ne splača ukvarjat, taka kot je, pač je, s tem se sprijazni (saj si se v bistvu že). Pri naju je tako,da jaz vedno prespim pri njem, ko njegovih NI doma, ker se sama ne bi počutila dobro, ker jim ne bi rada bila v napoto. Saj do mene bi že bili prijazni (vsaj navzven), samo po moje jim ne bi blo fajn zjutraj, meni pa tudi ne (zvečer že, saj grejo oni večkrat že spat, ko sem jaz še pri njih, ko pa je cajt za odhod, pa grem po prstih, da jih ne zbudim). Moji pa bi sprejeli mojega ne samo za eno noč, pač pa bi bili pripravljeni, da se preseli k nam. Ampak imamo večjo hišo, pri njih bi se skoraj malo gužvali.
nima nic veze z “maminim sinckom”; je pac bol tradicionalna. nama s sestro je blo tud povedano, da fante sicer lahko pripeljema domov, ne bodo pa tukaj prespali. se niti ne obremenjujeja s tem. tak pac je. v koncni fazi je hisa od starsev in ce je taka njihova zelja pac je.
men se ne zdi posebaj dramaticno.
A jooooj, kaka pozornost. Le s čim sem si jo zaslužila? Morda s tem, ker se ne udeležujem višjega nivoja razprav, ki potekajo na teme sramnih ustnic, položajev pri sexu, ker ne komentiram Pike Božič in vsaj zares ne Vilija?
Sem morda nesramna ker vrtam – če že vrtam – v bistvo godlje, ki jo imajo nekateri na podstrešju. In potem sem še neolikana, če ljudem iz vrtine lastna godlja zalije obraz? A naj zdaj ponujam še robčke, da bom vsaj na videz prijazna?
Vsaj nečesa mi nisi obesil. Namreč žlehtnobe. Vsaj neki. Ker vedno obstaja tudi druga plat, dopuščam seveda tudi možnost, da sem vse to, kar si napisal, ne da bi se tega zavedala. Če je to res, potem nisem osamljena, ampak spadam v najširše zastopano populacijo tlele gor in mi res ni treba posebej namenjati take ekskluzivne pozornosti, da me ekstra obravnavaš. Ker se bom samo še bolj prevzela, še bolj si bom všeč, še bolj bom nesramna in neolikana in nevzgojena.
Glede besede deklina, ki si mi jo med drugim obesil, pa naj ti kdo drug pove, kaka je raba na ne-štajerskem koncu. Tako da ne boš v dilemi, če je to, kar si mi hotel povedati res to. S čim sem si zaslužila to gnilo češnjico na vrhu vsega bruhanca pa meni ostaja čista misterija…..
Hej koka, berem te, ne strinjam se vedno s tabo, mi je pa strašansko všeč, kako znaš razburkati ostale “koke”. V tej naši Šentflorjanski je pač tako, da vse kar ven štrli, pač ni zaželjeno, kje pa, takorekoč je že nemoralno. Živela mediokracija!
Pri otrocih je pa tako (splonkano iz nekega drugega posta): dokler nimaš otrok, imaš 7 teorij o vzgoji, potem imaš pa 7 otrok, pa nobene teorije več. Definitivno pa drži teorija o maminih sinčkih, pa o taščah. Jaz sem se sama ujela v past preposesivnih mater, ki so prepričane, da lahko vse poštimajo, da niče ne sme it narobe, in ti povem, če stvari ne bi pravočasno racionalizirala, bi moj 16-letnik postal ravno to, kar si nobena žena ne želi, pri 30 bi še domal jedel govejo župco in se bal doma povedat, da se bo odselil. In pa na srečo je njegov oče pravočasno ugotovil, kam se peljemo, zarezal vrvice, in počasi se otrok trga stran. Boli, ampak prav je tako. Nam, slovenskim materam (s skodelico kave, he, he), se pa zdi, da nič ne gre brez nas, da se bo svet podrl, če enkrat ne bo tople južne, in da osemnajstletniki ne smejo seksat. No, drugi lahko, samo da moj ne.
Koka, jaz ti želim en lep dan, pa če me spomin ne vara, bo nek dojenček, a ne?
Na to, kar si napisala, lahko rečem samo še Amen 🙂
Živele mame kakršna si ti. Upam, da ti bom podobna. Mojemu možu sem že zabičala, naj me pozorno opazuje, če bom hotela kaj ausglajzat.
Jaz sem v času odraščanja spoznala, da si lastne kikse še nekako oprostiš in pogoltneš grenke pilule, ki si si jih sam nastavil in zaližeš opekline od pasjih bombic, ki so ti po lastni krivdi eksplodirale v roki. Ne pozabiš pa napak, ki so jih starši delali v imenu ljubezni, v prepričanju v nezmotljivost in s postavljanjem nesmiselnih in nelogičnih ovir v naravni tok stvari. Hočem dobro. Vendar sem rekla mojemu možu, da me lahko prvič mahne, če bom otroku grenila življenje z izgovorom, da mu želim samo dobro.
Najbolj prav je, da ne pozabiš nikogaršnjih napak. Vendar jih je treba oprostiti sebi in drugim. Tudi z razumevanjem in odpuščanjem pokažemo svojo zrelost.
Moja mama je bila krepko drugačna od moje tašče. Toda vsaka od njiju je bila prepričana, da ima najbolj prav, da dela dobro za svoje otroke.
Vsaka je nekaj potegnila iz vzgoje svojih staršev in nekaj čisto svojih značajskih lastnosti.
Tudi pri meni in pri tebi ni nič drugače. Ljudje smo si različni.
Zelo razumem tvojo mladostno odločnost, vihravost, zanos…
Vendar naj bo to v primerni obliki.
Lep dan!
Čveka, kaj misliš, kolk sem jaz stara 🙂
Sicer sem ti hvaležna, da mi pripisuješ mladostno odločnost vihravost in zanos…ker ženski ki se bolj kot ne bliža meni, to zelo dvigne že itak prešerno razpoloženje. Laskanje vedno pali, ne glede na to koliko si star. Bolj malo pa pri meni palijo dobrohotni nasveti, glede primerne oblike. (Koga ali kaj ali česa že?)
Glede razumevanja, odpuščanja in pozabljanja se čisto strinjam s tabo. Ampak je že tako, da večina ljudi lažje odpušča sebi, kot pa drugim 🙂 Vsaj jaz jih poznam več iz prve množice kot iz druge.
Seveda, starši špekulirajo, da bodo otroci vse njihove kikse pozabili, razumeli in odpustili, he he he. Pa ni čist tako. Če bi bilo res vse tako easy, se ne bi vlekle iste travme iz generacije v generacijo. Iz mame na hči, iz očeta na sina itd…. Nekateri temu rečejo celo vzgoja.
….žebljico na glavico
za vse Francke, ki tekajo za vozovi, pa njihove hčerke, pa vnukinje…
Bravo KOKA!!!
Eni bi pa še kar delili nasvete in solili pamet: tap, tap, dobrohotno po glavici, no no, koki, umiri se že, saj bo. Sam mal še potrpi, da boš v naših letih, pol boš pa menda ja razumela in se umirila. Boš razsvetljena in modra in potrpežljiva in razumevajoča in (hvala bogu) boš končno imela še kakšno gubo in celulit. Pol boš naša (Sami naši so zbrani……..Vlado kreslin)Kot me vse. Da ne bi kaj ven štrlelo. Fuj in fej.
Way to go KOKA!!!!!!!
Moja mami je zelo dobra, skrbna in načelna ženska, izrezana DZ.
Do 18. leta me je držala zelo na kratko, kasneje mi pač ni mogla preprečiti, ko sem začela hoditi s fanti. Ampak, da bi kateri prespal pri nas, to pa ne!!!! Tudi jaz sem se morala nekaj zmisliti ali pa “odpotovati”, da sem lahko prespala pri njem.
In danes?
Stara sem nekaj čez trideset, pred kratkim sem po sili razmer zopet živela nekaj časa doma v mamini hiši. Ne boste verjele.
Zdaj bi mi najraje kar sama pripeljala koga v posteljo, samo da bi prišla do kakšnega vnuka, ki bi ji bil v mojih mlajših letih v tako sramoto, če bi prišel prezgodaj in na koruzi.
In res je, da otroci ne oproščajo vseh vzgojnih kiksev staršev.
Sploh danes, ko se je težko osamosvojiti zgodaj, bi morali starši pokazati malo več strpnosti in upoštevati, da po 20. letu potrebuješ tudi svoje življenje, čeprav še nimaš svojega doma in še študiraš, zato da si boš enkrat sam služil ljubi kruhek.
Tako pa 24 letniki živijo, kot da so stari 16. To je pa zelo slabo.
Ne vem koliko si stara, koka. Vem, da sem take zaletave izjave dajala pred kakomi 15 do 20 leti. Letos imam lepo okroglo 40 in sem zadnja leta bolj potrpežljiva kot prej.
Drugače pa te prav rada berem. Se marsikdaj nasmejem mladostniški zaletavosti, ne glede na tvoja leta.
Sicer nisem cele dneve na internetu in ne berem vseh postov po vrsti.
Sem pa tja me kakšen naslov pritegne. Ta me je.
Vas berem dalje v ponedeljek.
Lep dan še naprej, pa lepo praznovanje Valentinovega!
Tudi meni nikakor tega starši niso dovolili, pa mi na kraj pameti ni padlo, da bi zato spokala in šla, kot ena tu gori. Sem pač spoštovala odločitev svojih staršev, pa tudi, če mi ni bila ravno po volji, saj sem vedela, da me imata kljub temu rada. Pa kaj, nekateri drugi vrstniki so imeli pa druge prepovedi, ki jih jaz nisem imela. Vsi pač ne moremo imeti vse. Je pa res, da so bili trenutki oz. noči, ki sva si jih z mojim dragim izborila na skrivaj (ko so šli moji starši 2x/leto čez noč na izlet) toliko slajši in sva zato komaj čakala, da bova lahko zaživela skupaj.
Pa še nekaj. Ko sva se poročila in začela živeti pri njegovih starših, ki so nama odstopili 2 sobi, sem se podredila redu moževih staršev. Zavedala sem se, da sem jaz prišla v njihov dom, jaz sem spremenila njihov ritem življenja, zato se moram jaz njim prilagoditi, ne oni meni in niso dolžni spreminjati svojih navad. Ni bilo vedno lahko, velikokrat sem grizla blazino, predno sem zaspala, vendar sem vedela, da večno ne bo tako. Po 6-tih letih sva prišla do svojega stanovanja in sedaj je vse drugače.
Grozljivo je, da se nekateri starši vedejo, kot da so otroci njihova last. Ko kaže, da niso sposobni prerasti okvirjev, ki sem se jih jaz že pri šestnajstih naučila pri počitniškem delu v vrtcu: otrok (imam v mislih predšolske, ampak saj boste razumeli poanto) je samo mali človek, ki ima manj izkušenj kot ‘odrasli’.
In nekomu, ki je najstnik ali jih ima celo dvajset in čez, celo služi denar in odgovorno živi svoje življenje, govoriti, ‘dokler boš v moji hiši, ne bo tega in tega’, je izjemno despotsko in daleč od ‘zdravostarševskega’.
Mene so moji starši blazno omejevali, mi vse mogoče in nemogoče prepovedovali, pa sem, zahvaljujoč svoji iznajdljivosti in brihtnosti, precej malo zamudila. Sedaj se pa hvalijo z mano, ker sem uspešna v službi pa še kje, pa zraven pametujejo, da to je pa zato, ker so me na kratko držali in me usmerjali na silno pametna pota. Živela njihova (pa še marsikoga) drugega zmota!
Zakaj pa bi morala prespati pri njem??!!!! Jaz tudi nisem, pa se mi je to zdelo najbolj normalna stvar. Pa če ti povem po pravici, imam še majhnega sina in ne vem, če bom zelo vesela ene 20 letnice, ki mi bo silila v stanovanje. To je mojestanovanje in jaz odločam, kdo bo prespal v njem , se ti ne zdi?
Ne gre se samo za to PRESPATI ali NE PRESPATI. Morda si bi tudi ti lahko prebrala prejšnje poste (predvsem od koke). Čez nekaj let, ko bo tvoj sin imel eno 20 letnico, ti bodo še prav prišli!
Koka- SUPER SI, tako dobro si to povedala. Žal se pa nekateri tako težko soočajo s svojimi predsodki, da so raje užaljeni, kot da bi se zamislili sami nad sabo.
HUh
OČitno imam čudne starše (pa moj tudi).
Stara sem 20, čez teden študiram v drugem kraju. Ob vikendih pa s fantom zmeraj prespiva skupaj-ali pri njemu ali pri meni.
AMpak-prespati pomeni zame prespati. Nisem se še tuširala pri njih (to opravim preden grem od doma k njemu ) niti on pri nas. Se pravi pridem ob 8ih /9ih-odvisno ali sva zunaj ali ne. POtem se počasi spraviva spat, zjutraj ko vstaneva pa grem direktiva domov.
In to je to. Noben ne komplicira.
IN nikoli ni. Starši nimajo nič proti.
LP
Forum je zaprt za komentiranje.