ali je to mogoče?
Imam OLYMPUS C-50, 3Xzoom in 5M pikslov. Pred kratkim je moja sestra dobila za darilo Sony-ja 72, ki ima 3,2MP in 3xzoom. Problem je v tem, da soni, ki je dosti cenejši (70.000 sit) dela boljše fotke od mojega C-50, ki sem za njega odštel 125.000 sit. Včeraj sem z obema aparatoma slikal zelo veliko slik in se igral z nastavitvami. Če kdo ima C-50 mi naj pove kako je z njim zadovoljen.
lp
Število pixlov ni absolutno merilo o kakovosti fotoaparata.
Za primerjavo: nekatere najhuše profi kamere (5000 eur – brez objektiva seveda) imajo le 4 Mpix. Bistvo je v kakovosti senzorja in seveda same optike. Poleg tega je vprašanje, kaj je zate “boljša fotka”.
Tradicionalni proizvajalci fotoaparatov Pentax, Nikon, Canon, Olympus … težijo k temu, da je reprodukcija čimbolj verodostojna. Sony pa je splošno znan, da precej “našopa” barve – visoko preko realnih. Zato ti je mogoče barvno intenzivnejša slika tudi bolj všeč. Enak efekt lahko dobiš z uporabo kateregakoli programa za foto editiranje.
Kaj pa ostrina, svetlobna jakost objektiva? Odzivnost? …
LP
RobI
Moj nasvet…
Nehaj si sposojati tuje aparate in jih primerjati s svojim. Med različnimi tipi je namreč toliko objektivnih in subjektivnih razlik, da jih preprosto ne moreš enačiti. Eden se bolje obnese v takih pogojih, drugi v drugačnih.
Kupil si aparat kakršnega imaš in sedaj svoj čas raje posveti iskanju najboljšega, kar ti ponuja. Boš imel več od tega 🙂