Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Ali je sploh še kdo resen v teh državnih službah??

Ali je sploh še kdo resen v teh državnih službah??

Razjezilo me je, ker sem zasledila objavo prostega delovnega mesta na straneh zavoda za zaposlovanje. Tam je bila tudi kontaktna številka, poklicala sem in rekli so mi, naj napišem prošnjo. To sem tudi storila, poslala življenjepis in dokazila o izobrazbi. Odgovora ni bilo. Od tega je že dva meseca. Sedaj pa pogledam na stran zavoda in zagledam ponovno IDENTIČNO objavo!!! Pokličem pristojni urad za delo in tam mi uslužbenka arogantno odgovarja na moja vprašanja, malo je manjkalo, da ni rekla, da kaj ji težim in naj se speljem. Skratka, imajo me za norca. Najprej delodajalec, nato še zavod. Povedala sem ji, da mi niso odgovorili, kot bi po zakonu morali, pa je rekla: ja, ampak nikoli niso za to kaznovani.
In pa: ja, kar napišite še enkrat prošnjo. Halooo? A da še enkrat zapravljam cajt in papir in poštnino, zato, da se mi bodo smejali?

28. člen

(pravice neizbranega kandidata)

(1) Delodajalec mora v osmih dneh po sklenitvi pogodbe o zaposlitvi pisno obvestiti neizbranega kandidata o tem, da ni bil izbran.
(2) Delodajalec je dolžan neizbranemu kandidatu na njegovo zahtevo vrniti vse dokumente, ki mu jih je predložil kot dokaz za izpolnjevanje zahtevanih pogojev za opravljanje dela.

Ja, to je klasika. Jaz sem po mnogih prošnjah ugotovila, da če ne dobiš odgovora (povabila na razgovor) v 14 dneh, je 99% verjetno, da lahko na službo kar pozabiš. In res je tudi, da marsikateri delodajalec o neizbiri nič ne obvešča (ali pa šele po par mesecih).

Sama pošiljam prošnje v državno upravo že skoraj eno leto.
Vse skupaj je ena velika traparija, na vsake tolko moram it na preverjanje znanja, kjer so ponavadi taka vprašanja, da ni nobenmu nič jasno. To so lažni razpisi, kjer je že zdavnaj izbran en njihov človek. Veliko razpisov tudi propade, včasih ne dobim niti odgovora. Jaz se že smejem vsemu skupaj.
Kradejo nam čas in denar, državi pa tudi, tukaj gre na tone denarja za ljudi, za te razpise, za papir, poštnino… izberejo pa kr enga al pa nobenga. Brezveze no.

Ja, vse je vnaprej zmenjeno. Razpisi so zgolj formalnost, objave pa tud – po zakonu namreč…Tudi jaz sem vse to doživela. Nima smisla. Če je pisni preizkus, je kandidat že izbran. Če ne dobiš povabila za rzgovor po 14dneh, je tudi vse zaman. Pa tudi če odgovora, po že opravljenem razgovoru, ne dobiš v 14dneh, bo seveda le – ta negativen.
Žal, važno je le, da imaš vip veze…

Se popravljam, večina razpisov je zmenjenih, verjamem, da so tud izjeme.lp

Meni je pa čisto logično, da nekdo raje zaposli nekoga, ki ga pozna, kot pa neznanca. Čeprav to seveda ne pomeni boljše kvalitete dela, ampak je nekak človeško in mislim da bi večina od vas zaposlila nekoga, ki ga pozna ali pa bežno pozna, kot pa nekoga tretjega. Če še po vrhu izpolnjuje pogoje, sploh ne vidim problema.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Ja Marko, seveda je logično, ampak, ko pa to postane praksa in ljudje s 7. stopnjo (ali višjo ali nižjo) zaradi tega ne dobimo niti priložnosti, pa nastane problem, se ti ne zdi?

Marko, meni je to tudi logično, vendar bi potem lahko to jasno povedali, ne pa, da se sprenevedajo in mi kradejo čas in denar. Zavod jih pa pri tem podpira. Zakaj potem dajejo objavo na internet, če v resnici nikogar ne rabijo? In zakaj po dveh mesecih nova objava, če pa še starim kandidatom niso nič odgovorili? To me moti! Naj mi pišejo, magari na mail, ali SMS, saj sem jim dala vse možne kontakte.

Punce, ne biti takne pesimistke. Jaz sem ena tistih, ki je pred parimi leti pošiljala prošnje v javno upravo in so mi po večini tudi odgovorili. Bila sem prepričana, da bom dobila službo, po nekaj neuspelih poskusih, se mi je nasmehnila sreča, najprej za določen čas, potem pa še za nedoločen. Pa nisem nikogar poznala. Tako da ne obupat, sam pozitivno je treba razmišljat…a ne poznate tega, da to, kar misliš, se tudi zgodi…

Zato, ker kolikor vem, objava mora bit, ko se išče novi kandidat, pa tudi če je mesto že vnaprej dogovorjeno.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Objava že zasedenih delovnih mest ni na internetu oz. medijih, ampak na posebno označeni oglasni deski na zavodu, ločeno od dejanskih potreb.

50% razpisov je zapolnjenih, z dnem objave se jih zapolni še 25%.

sicer pa je bolje da se pritožiš in dokazuješ k svetovalki, na zavodu če si med brezposelnimi.

Kot pravi “lej no” – če že vemo, da imamo delavca izbranega, samo izpolnimo zakonsko določeno obvezo objave in to označimo na obrazcu potreba po delavcu (PD). Samo malo bolj natančno je potrebno pogledati na oglasnih deskah Zavoda.
V nasprotnem primeru je na omenjenem obrazcu potrebno izpolniti tudi več rubrik, imaš možnost objave potrebe na spletu, v časopisih….

Pa srečno!

Se pravi, da tisti, ki se odločijo za možnost objave na spletu, naj bi delavca resnično potrebovali, a ne? Ravno to me bega. Da objavijo na spletu, potem pa ignorirajo. Čez dva meseca pa ponovno dajo isto objavo. Mah, res ne razumem.

Delam v dražvni upravi in verjamem, da se vam to dogaja, ampak morate imeti pa smolo. Mi vsakemu odgovorimo in praviloma nimamo nikogar vnaprej izbranega. Sploh pa iz moje službe in tudi drugod (ker imam pač podatke) na veliko odhaja kader in jih ne moremo obdržati, novih pa ne dobimo. Sicer dobimo cel kup prošenj, ampak ljudje bodisi ne znajo ali pa niso pripravljeni delati. Jih izberemo, pošljemo na dodatna izobraževanja (ki niso poceni), ampak ljudje kljub temu odhajajo, ker so očitno za nekatere plače še vedno bistveno slabše kot v gospodarstvu, zlasti za tiste s 7. stopnjo izobrazbe, Ne bi verjela, če ne bi videla na nastne oči.

Še ena moja čisto osebna opažanja in pripomba:

Nič ti ne pomaga, če imaš magari doktorat, po drugi strani pa nula izkušenj. Sem mnenja, da bi moral čisto vsak, ki zaključi neko fakulteto s 7. stopnjo izobrazbe, najprej v službo za dobo najmanj 5 (ali več) let, nabrati nekoliko DELAVNIH IN REALNIH izkušenj iz stroke, za katero se šola, pa četudi za “male pare” (ne preko študentskega servisa, ker tisto je – oprostite – KAR NEKAJ), nato pa bi imel pogoje za podiplomski študij (ki bi moral biti za tiste res perspektivne absolutno brezplačen).

Jaz imam narejen faks; z izkušnjami, pridobljenimi izključno s študentskim delom. Drugje, kot z delom prek študenta, nekdo s faksom ne more dobit izkušenj.
In niti pripravništva ne morem dobit.

Vnaprej izbrani so najpogosteje kandidatai za delovno mesto, kjer je razpisano prosto delovno mesto za suficitaren poklic,kar pomeni, da je takšnega kadra kot pečk. IN obratno: če je poklic deficitaren imaš veliko možnosti da dobiš službo in se spogajaš za dobro plačo. Trg delovne sile pač.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close