Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ali je prežganje zdravo ?

Ali je prežganje zdravo ?

Sem upokojenka in dobivam revijo ‘Vzajemna’. V zadnji številki je objavljenih nekaj receptov za pripravo enolončnic. Pri nekaterih je zapisano, da naj se zabeli s prežganjem. Že večkrat sem slišala, da je ‘ajnpren’ zelo škodi zdravju in ga ne delam že nekaj desetletji.
Kaj menite drugi ?
Mimi

Kolikor jaz vem, so včasih vse enolončnice zgoščevali s prežganjem. No, ogromno gospodinj to še vedno počne. Sama prežganja ne uporabljam nikoli, prvič zato, ker imam celiakijo in moke sploh ne uporabljam, drugič pa se mi ne zdi niti potrebno. Redko zgostim kakšno jed z žličko gustina.
Da bi bilo pa prežganje zdravo pa več kot dvomim.

Nikoli ne uporabljam prežganja. Enolončnice zgostim z naribanim krompirjem ali kislo smetano na koncu ali z vkuhanimi testeninami…
Če moram slučajno zgostiti kakšno omako, moko razmešam z malo hladne vode in to vkuham v omako.
Lahko noč!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Ne znam si predstavljati, da bi lahko bila kombinacija prežgane moke v prežgani maščobi za karkoli zdrava.

Je pa res, da podmet (iz moke in vode) vzame jedi veliko okusa, prežganje pa ne. Zato včasih uporabim nekaj, kar je podobno prežganju: na olju prepražim malo čebule, da postekleni, odstavim od ognja, vmešam moko, in to je to. Nikoli pa moke ne segrevam v maščobi.

V zadnjem času sem pa odkrila še eno sredstvo za zgoščevanje, poleg čebule in naribanega krompirja, namreč drobtine. Niso dobre samo za vampe, z njimi se lepo zgosti tudi kaka enolončnica in celo golaž.

Je zdravo ali ni, to tako ali tako naši svetovni znastveniki vsakih 25 let obrnejo na glavo……..nekaj časa so trdili, da kombinacija maščoba, škrob, beljakovine in še obenem malo bolj pečeno povzroča neposredno raka……..in in……….. zdaj pa naj bi bilo vsaj pri nekaterih kombinacijah drugače……..pa smo tam na začetku je ali ni…………….ali vam še povem zgodbo o raku in paradižniku………?

Se strinjam s kroki. Nič pa ni zdravo, če je to v prevelikih količinah, pa naj bo drugače še tako zdravo.

Lep dan, upam, da danes brez dežja.

Maja

Zanimivo.
V knjigi Zmeraj sestra Vendelina je v skoraj vsakem receptu uporabljeno prežganje ali podmet. Se pravi da so tako pri nas kuhali “že od nekdaj”.
Moje izkušnje so, da zdravemu človeku (beri želodcu) nič ne škodi, bolnemu pa itak vse. Spet je vprašanje kje je tista meja kdaj zdrav želodec to ni več…. Če bomo delali “po pameti” nam ne sme nobena stvar preveč škoditi.

Mimi, če nimaš težav z želodcem in če si boš kdaj pa kdaj pripravila enolončnico po receptu iz Vzajemne menda ja ne bo nič narobe.

Če sem odkrita, že vsa leta delam prežganje v krompirjev zos, razne fižolove juhe, pasulj ipd, saj ravno to prežganje da pravo noto . Ne vem, sem pač navajena še od svoje babice in moram reči, da do sedaj še nikomur ni škodilo ( pa nisem več “zelo” mlada).
Sicer pa, če pogledamo, da se je vse to v preteklosti redno jedlo in so vsi preživeli, ne more škodovati. Prej škoduje hrana, ki jo ponujajo v današnjem času, vse pakirano, kuhano,zamrznjeno, uporabno celo eno leto, z dodatki razno raznih konzervansov…. no, ja mislim, da je vse rečeno.

Pa lep pozdrav in čimveč dobre stare hrane.

Samo v razmislek. Doma mi je mami kadar sem imela zelodcne tezave (in te sem imela pogosto) skuhala prezganko, ker je to bila ena redkih stvari ki ni sla ven po isti poti kot noter.
Prav posebej se prezganja ne izogibam, ga pa tudi ne dajem v vsako jed.
LP, Misa.

Sama prežganje uporabljam bolj redko, ampak v bolnici po operaciji sem pa za prvo kosilo dobila prežganko. Torej, najbrž ni tako nezdrava??
Lp, oli

Tudi meni to ni šlo skupaj: prežganka kot dietna hrana in nezdravo prežganje! Saj ga ne uporabljam veliko, ampak pri nekaterih stvareh pa enostavno mora biti, npr. pri gobovi juhi s krompirjem. Delala sem jo na več različnih načinov, ampak samo s prežganjem je bila tista prava.

LP, Astra.

Misa,

prežganka je brez maščobe!

A? Prežganka je brez maščobe praviš? Jaz imam kar nekaj receptov in vsi vsebujejo maščobo /različno/. Ker sem se ustrašila, da imam čudne recepte sem šla gledat na kulinariko in sem pogruntala da je v vseh petih receptih maščoba notri. Tako da si res ne predstavljam kako prežganko narediš brez maščobe.

Imam pa na prežganko lepe spomine iz otroštva, to je bila vedno juhica za “pocrkljat” kadar je bila bolezen v hiši.

LP

Enostavno samo mast spustiš, moka enostavno malo prepražiš in nato zaliješ………..

Samo taka prežganka ne bo spomin na otroštvo ;-)).

Tudi sama pri določeni hrani še vedno uporabljam prežganje – pa če je zdravo ali ne.

Moje osebno mnenje pa je, da vsakršno pretiravanje škodi. Če je človek zdrav in je po “pameti”, ne pretirava z ničemer, mu tudi vse “nezdrave jedi” ne morejo škoditi.

Moji stari starši so živeli v bistveno slabših časih, z malo denarja in si hrane, ki ji danes pravimo “zdrava” sploh niso mogli privoščiti, jedli so preprosto hrano, uporabljali mast, ocvirke, svinjsko meso ipd., pa so dosegli visoko starost preko 80 let, pa tudi kakšnih hujših težav z zdravjem ni imel nihče.

Lp, Virena

Sonce rumeno misliš da ne…….pri nas je bila taka vedno na sporedu in take se spomnim……………drugače je pa še ena enaka verzija, ki mi je ostala v spominu naredi se čisto enako kot prežganka le namesto moke vzameš cca. 1 pest ovsenih kosmičev (najboljši, gre tudi z drugimi), prepražiš, da malo porjavi…malo……in nato naprej enako………dobra juhica……če jo pa pol ure pustiš se pa zgosti in nato še enkrat pogreješ…..je tudi zelo dobra……………mislim, da bo danes taka za kosilo……..mal nostalgije…….

Kroki pozdravljena.
Tole z ovsenimi kosmiči ne poznam iz otroštva, vendar sem jo že večkrat naredila odkar sem “na svojem”. Doooobra. Vidiš, sem kar malo pozabila nanjo.
Tista prežganka ki jo jaz poznam je gotovo z maščobo, sicer čisto brez pretiravanja, majhna količina, samo toliko da je malo zabeljeno.
Joj, nostalgija…. ;-)).

P’r nas so nekateri hujšal, pa trend je bil takrat tak………….. včasih je prav lepa nostalgija……………….

Prežganje je ‘smrtno nevarno’! Šalo na stran, vendar vseeno mislim da ni zdravo. Sam sem športnik in če že moram jed zgostiti, jo zgostim z jedilnim škrobom in malo vode. Sice pa zakaj bi spoh zgoščevali jedi, saj ni treba da dodamo toliko vode ali pa odvečno tekočino preprosto odlijemo. Še najboljši in zdrav način je zgostiti jed z zmečkanim krompirjem ali npr. drobno nasekljanim polnozrnatim kruhom…

Dober in zdrav tek…

In pred davnimi leti je tašča moji mami govorila, da študije pravijo, da je pradižnik karcogen……………in in……da ga se ne sme jest………….minilo je nekja 10-letij in kaj zdaj pravijo naši vele mojstri……….. paradižnik je zdrav, še posbaj pomaga ‘preganjat raka’………………….tako gre tista zgodba o paradižniku ……

……..in potem je svizec zavil čokolado………

Dragi Štajerc, je zadeva zdrava ali ne…..navadno pojemo to v malih količinah……pa smo še vedno tu………..kaj zdaj……….komu naj verjamemo……?

Štajerc, se popolnoma strinjam s tabo. Jaz jedi najraje zgoščam kar z zmečkanim krompirjem.

Hej!

Ne bom se dotaknila zdravo- nezdravo. Svaku ( tezave z zelodcem) prezganje naredi kislino, tudi na maslu ocvrte drobtine v zavitku…

Je pa nedvomno res, da je jota zabeljena z vsaj rahlo narejenim prezganjem( svetlo) neprimerno okusnejsa kot tista zgoscena samo s krompirjem ali fizolom:))

Zelenjavnih juh ne zgoscujem, ker imam rada take redkejse. Najbolj mi je vsec, ce dam notri malo oranzne lece, ki se razkuha, se je sploh ne opazi in
malce zgosti. Lp

Jed se lahko zgosti tudi z rižolinom.

Ravnokar sem prebirala kuharsko knjigo Zmeraj sestra Vendelina, v kateri Vendelina pravi, da se “prežganje brez zadrege ponovno vrača v kuhinjo.” Paziti moramo, da ne prežgemo maščobe in še zanimivost: “V ponev na zmerno vročo maščobo damo moko in jo pražimo, da počasi rumeni. Pri tem se škrob, ki je v moki, spreminja v dekstrin, ki je laže prebavljiv.”
Priznam: tudi sama sem bila odločno proti prežganju, zdaj pa nisem več prepričana, da bi bilo tako škodljivo, kot se o njem govori.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close