Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis ali je prav MIDVE in NASVIDENJE?

ali je prav MIDVE in NASVIDENJE?

Ti dve besedi mi namreč Word in še program podčrtata, češ da nista pravilni. Torej, sta pravilni ali ne?

Hvala.

Je prav, lahko pa rečeš/napišeš tudi medve oziroma na svidenje.

Hvala za odgovor. Mi je zanimivo, ker te besede podčrta, tudi “medve”.

Word 2007 pozna vse tri, so očitno že tačas popravili.

Lektorice pravijo, da je na svidenje edino pravilno. Vsaj takšne so moje izkušnje z njimi.

kaj pa parvijo lektorice na to, da sta v (aktualnem) pravopisu obe možnosti, torej tako na svidenje kot nasvidenje? ali to tam piše kar tako, za hec?

Tista lektorica, ki si ta naziv zasluži, že ne bo trdila, da je prav samo na svidenje. Če pa malo pobrskamo po literaturi, pa vidimo, pod kakšne izdelke se ‘lektorice’ (tudi m. sp. velja! :)) podpisujejo … Če o nečem nisi gotov, se prepričaj v SP-ju. Nihče ni vseved in zato tudi imamo priročnike, slovarje, enciklopedije …
Podobno je tudi z besedo na pol/napol (o njej smo že debatirali). Zanimivo pa je, da SSKJ brez kvalifikatorja dopušča ponavadi in po navadi, naskrivaj in na skrivaj, v SP-ju (vsaj elektronskem) pa ponavadi in naskrivaj ne najdemo.
Jaz vse našteto čutim bolj pravilno zapisano skupaj. But that’s just me! :)) Zato takšne stvari vedno preverim.

Vsi smo zmotljivi; in vemo, da kdor dela, greši. Gotovo se je tudi meni kdaj kakšna napaka že izmuznila. Ampak kar beremo in vidimo ponekod … po nekod? :))

K.

Če ti delodajalec prevode daje v lekturo, če ti lektorice vztrajno popravljajo nasvidenje v na svidenje … Ja, potem po desetih lekturah začnes pisati na svidenje. Ker ti je trapasto, da bi si na glavo nakopal dvojno delo. In vsakokrat popravljal. Žal je tako. Jaz zato pišem na svidenje.

New Report

Close