Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Ali je oboje prav?

Ali je oboje prav?

Zanima me, kateri stavek je pravilnejši:

1. Milijoni turisti so prišli.
2. Milijone turistov je prišlo.

Ali sta morda pravilna oba?

Hvala za odgovor! Prosim, naj odgovori, kdor je prepričan v svoj prav!

Talita

Pravilnejši bi bil drugi primer, običajno pa bi rekli: na milijone turistov je prišlo.

Pravilen bi bil tudi prvi zapis, vendar le v primeru: milijoni so prišli, v pomenu ‘več milijonov turistov je prišlo’, samo tedaj samostalnika turisti ni.

Lp, Nataša

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za odgovor! 🙂

Absolutno drugi primer. Lp

Kdo je bratranec in kdo sestrična ali bratranka in sestrič. Kdaj uporablamo te izraze.
hvala za odgorov.
Lepo pozdravljeni

Po slovarju gre za narečni besedi, kar pomeni, da v knjižnem jeziku nista primerni. Mogoče bi antropologi poznali ustreznici zanju, saj ločujejo sorodstvo in žlahto po ženski in moški strani.

Glede besedja v splošnem vsakdanu je pa tako:
– bratranka (naglas na prvem, tudi drugem a) je narečni izraz za hčer strica ali tete, je sestrična;

– sestrič pa je narečni izraz (štajersko) za bratranca; v starih časih so tako reklu tudi nečaku.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Hvala za odgovor.
Ker sem šele začetnica v inetnetu, sem se precej namučila, da sem našla odgovor. Je pa slovenski jezik precej drugačen, kot takrat, ko sem hodila v šolo. Mislim slovnica. Včasih kar ne morem vedeti, kaj je narobe in kaj “moderno” v jeziku. Sem pa ljubiteljica lepe pisane besede, zato mislim, da bom vašo pomoč še kdaj poiskala,
Hvala še enkrat, Erika.

Kaj je bolj prav:
ne dražita drug drugega ali
ne dražita eden drugega ali
ne dražita se (ne nagajajta si)
Lepo prosim za odgovor in lepo pozdravljeni,
Erika

Pravilni sta dve možnosti: ne dražita drug drugega in ne dražita se oz. ne nagajajta si.

A bo zaleglo? 🙂 Bosta nehala? 🙂

New Report

Close