Ali je kaznivo, če …
S hčerko se pripravljava, da bova prečkali cesto po nesemafioriziranem prehodu. Voznik z leve strani ustavi in že nekaj čas stoji, ko z desne pripelje drug avto in ne ustavi. ALi je to kaznivo, če en avto že stoji, drugi pa kar mimo pelje?
Se mi je pa že enkrat zgodilo, da je avto pred prehodom ustavil, midve s tamalo čez cesto, avto za tistim, ki je ustavil, ga je pa prehitel in sredi prehoda švignil mimo naju.
To je prekršek, ki je kar strogo sankcioniran. Jaz otroke učim, da so varnejši če prečkajo cesto izven prehoda ali pa pri rdeči saj so takrat odvisni samo od svoje pozornosti in previdnosti, kakor da uveljavjajo svojo prednost pred močnejšimi udeleženci.
Ko smo že pri tem, danes sem ustavil šolarju, ki je čakal pred prehodom zraven šole. Mimo mene sta peljala dva, od tega en kombi (kakšna asociacija?).
Tule je nekaj dokazov, da je takšno dejanje še kako kaznivo.
Najprej 7. člen Zakona o varnosti v cestnem prometu (ZVCP)
(3) Prehodi za pešce oziroma peške (v nadaljnjem besedilu: pešce) na cestah morajo biti ponoči ustrezno osvetljeni in, razen na križiščih, označeni s predpisanimi prometnimi znaki. Na prehodih za pešce na cestah z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer mora biti promet urejen s semaforji.
38. člen
(1) Voznik ne sme prehitevati ali začeti prehitevati drugega vozila:
8. ki zmanjšuje hitrost ali ustavlja pred prehodom za pešce, na katerem ali ob katerem so pešci;
(4) Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s 3., 4., 7. ali 8. točko prvega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 5 kazenskih točk.
40. člen
(5) Vožnja mimo vozila, ustavljenega pred prehodom za pešce, na katerem je ali na katerega stopa pešec, je prepovedana.
(6) Z globo 60.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ravna v nasprotju s petim odstavkom tega člena. Izreče se mu tudi 5 kazenskih točk.
Prehod za pešce
49. člen
(1) Prehodu za pešce se mora voznik približevati s potrebno previdnostjo in takšno hitrostjo, da lahko vozilo ustavi, če bi z vožnjo preko prehoda ogrožal pešce.
(2) Na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s svetlobnimi prometnimi znaki ali ga ne ureja policist, morajo vozniki in drugi udeleženci cestnega prometa omogočiti pešcem varno prečkanje vozišča, ki so na prehodu ali stopajo nanj.
(3) Določbi prvega in drugega odstavka tega člena se uporabljata tudi na prehodu za pešce na kolesarski stezi ali drugi prometni površini.
(4) Z globo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbo prvega ali drugega odstavka tega člena. Vozniku motornega vozila se izreče tudi 4 kazenske točke.
Betty, tako je zadnjič na Dunajski oz. Dimičevi (če sem si prav zapomnila) neka ženska zbila kolesarko – je prehitevala nekoga, ki je ustavil na prehodu….
Otroke učiti, naj se niti na prehodu ne zanašajo na prednost, temveč je treba pogledati. Če voznik na nasprotnem pasu ustavi zaradi pešcev, mora ustaviti tudi drugi voznik. Starejši ljudje si denimo ne upajo na cesto, če z njihove leve avto že stoji, po njihovi desni pa še švigajo avti in potem tisti revež stoji in stoji in stoji in lahko samo upa, da se ga bo usmilil še kdo v nasprotni smeri… In vedno na sredini prehoda še enkrat preverit, ali bo avto z desne smeri res ustavil (če še ne stoji). Slovenski vozniki in prehodi za pešce smo pa res skregani med seboj…. Ne vem, a je res tako težko ustavit?
Kakorkoli gledas, pesec more VEDNO pogledat levo in desno ko gre kjerkoli preko ceste, tudi ce je prehod. Je ze res da je to del ceste namenjen njim ampak pol pa bom tud jaz nehal gledat na cesti levo desno pa bom gazo vse kar bo slo tam mimo kjer nebi smelo. To je neodgovorno do sebe in do drugih in kdor to dela ni pri zdravi pameti.
Kar pa seveda popolnoma nič ne spremeni dejstva, da moraš pred prehodom ustaviti. Ne vem, kaj si sploh hotel povedati… Da ustaviš samo tistim, ki gledajo levo in desno?
Tudi če pešec neprevidno prečka cesto (recimo da stopi izza parkiranega kombija, ne da bi pogledal levo, in ga ti niti slučajno ne moreš videti, dokler ni na prehodu) in ga zbiješ, pa čeprav voziš s primerno hitrostjo, boš kriv. Pa tudi če ga zbiješ izven prehoda za pešce. Ali če se ti s kolesom pripodi otrok za avto, medtem ko ti speljuješ s parkirišča…. Vozniki moramo kot močnejši na cesti paziti na šibkejše udeležence, se pravi pešce in kolesarje. S svojimi argumenti poskusi pri policistu in sodniku za prekrške, pa boš videl, kako bo.