ali je hoja v redu rekreacija?
To je začetek najboljša rekreacija. Vsaj jaz tako mislim, da ne bo kdo tepel. :)Tudi jaz sem tako začela.
Ker mi hitra hoja nikakor ni šla, sem se kljub trudu bolj sprehajala, sem nabavila palice za nordijsko hojo in sedaj “hitim”. In hoja mi je postala užitek, razgibam se, počutje super.
Ne bom delala reklame, vendar mi hoja s palicami res ustreza, npr. prej so mi zatekali prsti na rokah, sedaj roke tudi delajo in je super.
Hoja je odlična rekreacija.
Za tiste z slabo kondicijo: hodiš počasneje in na krajše razdalje, s pridobivanjem kondicije podaljšaš razdaljo in hitrost.
Predvsem bo rekreacija učinkovita, če se dovolj “zadihaš” oz. se ti pospeši srčni utrip do “tvojega” optimuma…. tule si poglej kako se izračuna http://www.fit-on.net/srcni_utrip_uspesna_vadba-121614-4486-a.html
Pa upoštevaj pravilo 1/3 časa se ogrevaj, hoja po ravnem zmerno hitro, nato naslednjo 1/3 časa stopnjuj tempo, po možnosti navkreber, zadnja 1/3 pa spet zmanjšuj tempo do ohlajanja.
In vztrajaj, gibanje je najboljša naložba za psihično in fizično zdravje.
.
Predlagam, da pri sprehodih in pohodih ne mislis le na sebe, svojo rekreacijo in svoje telesno zdravje.
Za dusevno zdravje je namrec se kako dobro, da znas ob tem iti malo iz sebe, iz merjenja lastne kilometrine, pulza, zadihanosti ali pa obsedenega udarjanja po tleh z nordijskimi palicami, da si za okolico slisen na pol kilometra; ali pa bognedaj slusalk z muzko – z drugimi besedami, da znas tudi obcudovat naravo okoli sebe, jesenske barve in vonje, petje ptic, selestenje vetra ali sumenje kapljic dezja, se za trenutek ustavit itd. Ali ce hoces pogledat mimoidoco dobro bejbo ali hudega macka.
Med rekreativci osebno opazam vse vec narcisoidne samozagledanosti in obsesije s kultom lastnega telesa in drugacne vsakovrstne nevroticne zatezenosti.
Forum je zaprt za komentiranje.