Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ali je cerkev v Ivančni Gorici glasna?

ali je cerkev v Ivančni Gorici glasna?

Odgovor na objavo uporabnika
bila tam, 24.11.2021 ob 13:23

Sem živela v Ivančni kar nekaj let (do predlani), koliko metrov od cerkve ne bi znala točno rečt, sem pa z okna ali terase v centru videla, koliko kaže ura na turnu 🙂

In sem zdajle prav razmišljala, če me je kdaj motilo … Če sem morala prav pomislit, to pomeni, da me ni 🙂

Če si živela kot otrok tam, se na to navadiš kot je že ena rekla, otrok potem tega niti ne porajta več. Drugo je, če si se tja preselila in nisi bila zvonjenja prej vajena.

hudirja no, 24.11.2021 ob 13:24

Če si živela kot otrok tam, se na to navadiš kot je že ena rekla, otrok potem tega niti ne porajta več. Drugo je, če si se tja preselila in nisi bila zvonjenja prej vajena.

Ja, v Ivančno sem se preselila zelo odrasla, s tem da sem prej živela na deželi, kjer sem bila od cerkve toliko oddaljena, da sem zvon rahlo slišala samo takrat, ko je veter zapihal proti nam 🙂

hudirja no, 24.11.2021 ob 13:23

Tole nabijanje bi morali z zakonom prepovedat. Samo ob cerkvenih praznikih in konec! Zakaj točno se to tolerira? Pa nabijanje ure, a še vedno ne vemo, koliko je ura, če cerkev ne odbije, al kaj? Popolnoma nobenega smisla ni v tem, da to dovoljujejo vsak dan. Kot da bi se ob delavnikih narod zgrinjal v cerkve, pa morajo za to nabijat da jih prikličejo! Zaradi unih par tercialk taka galama???

Nepremičnine poleg teh cerkva zgubljajo na ceni. valda ne boš kupil eno stanovanje, kjer ti cel dan zvonovi nabijajo oz. če že, po veliko nižji ceni. Pa ne mi o tem, da so cerkve od nekdaj tam bile in je bilo stanovanje pozneje. Ne, ni nujno!!! Pa tudi prej ko to ni bilo digitalizirano, so zvonili tu pa tam, zagotovo pa ne ob vsaki polni uri. Zdaj je pa nenormalno ponekod. Zvočno neprebojna stekla, da to zdržiš.

No, tole glede vsake polne ure definitivno ne drži. Jaz sem doma iz vasi, kjer sta bili celo dve cerkvi, ena na hribu točno nad našim blokom, druga pa prav tako na hribu malo stran. Verjemi, da sta v obeh uri bili na četrt ure in na polno uro, pa na polno uro je še dodatno odbilo število ure (se pravi od 1 do 12). Ampak, kot sem e povedala, ker sem s tem odraščala, nisem več slišala. Tu sedaj pa še kako slišim, ker imam stanovanje v drugem nadstropju in je turn v isti višini, zračne linije je pa mogoče 50 m. Problem je pa v tem, da so zvonove naštimali šele sedaj – no, pa tudi cerkev ni tu od pamtiveka.

Za Ivančno konkretno ne vem. Ti pa priporočam, da si vzameš čas in greš pred blok in boš sama slišala. Od domačinov lahko poizveš kdaj točno bije, kaj drugega pa ne. Nekateri ne slišijo več, drugi bodo rekli, da ni tako hudo, tretji, da imajo troslojna okna vedno zaprta. Samo ti veš, kako si občutljiva na te zvoke. Jaz se za eno hiško nisem odločila, ker je nad njo bila cerkev, ki je tolkla kot hudič. Prodajalec ni vedel povedati ali še sploh pri njih zvonijo!!

Blaženka, 24.11.2021 ob 15:16

Za Ivančno konkretno ne vem. Ti pa priporočam, da si vzameš čas in greš pred blok in boš sama slišala. Od domačinov lahko poizveš kdaj točno bije, kaj drugega pa ne. Nekateri ne slišijo več, drugi bodo rekli, da ni tako hudo, tretji, da imajo troslojna okna vedno zaprta. Samo ti veš, kako si občutljiva na te zvoke. Jaz se za eno hiško nisem odločila, ker je nad njo bila cerkev, ki je tolkla kot hudič. Prodajalec ni vedel povedati ali še sploh pri njih zvonijo!!

Hahah, prodajalec ni znal povedati, če sploh zvonijo, itak ne.:)) Tega tako in tako ne omenjajo, a ti bi, če bi prodajala? Edina možnost je, da greš tja in dejansko poslušaš pred blokom. Vzami si cajt, pa bodi v okolici kako urico ali dve, recimo ob dvanajsti uri. Ene nabijajo ko hudič, jih očitno naglušni mašniki naštimajo na največjo možno glasnost, ene so veliko bolj tihe. Ampak ja, tudi jaz ne bi kupoval fleta zraven cerkve, hvala lepa. Tole posiljevanje vseh po vrsti z njihovim tuljenjem in zvonjenjem je itak too much. Pravite železniška proga, okej, tudi ob železnici ne bi bil, ampak železnica pač mora biti, če imaš bajto ob njej, jeba. Vlak ne more drugače kot da pač vozi po njej. Zakaj pa morajo fajmoštri vsak dan utrujati s tem zvonjenjem, pa res ne vem. Ni logike, razen zato, da posiljujejo vse ostale s svojo vero.

hahaha haha, 24.11.2021 ob 16:17

Hahah, prodajalec ni znal povedati, če sploh zvonijo, itak ne.:)) Tega tako in tako ne omenjajo, a ti bi, če bi prodajala? Edina možnost je, da greš tja in dejansko poslušaš pred blokom. Vzami si cajt, pa bodi v okolici kako urico ali dve, recimo ob dvanajsti uri. Ene nabijajo ko hudič, jih očitno naglušni mašniki naštimajo na največjo možno glasnost, ene so veliko bolj tihe. Ampak ja, tudi jaz ne bi kupoval fleta zraven cerkve, hvala lepa. Tole posiljevanje vseh po vrsti z njihovim tuljenjem in zvonjenjem je itak too much. Pravite železniška proga, okej, tudi ob železnici ne bi bil, ampak železnica pač mora biti, če imaš bajto ob njej, jeba. Vlak ne more drugače kot da pač vozi po njej. Zakaj pa morajo fajmoštri vsak dan utrujati s tem zvonjenjem, pa res ne vem. Ni logike, razen zato, da posiljujejo vse ostale s svojo vero.

A tebe tudi z zvonovi posiljujejo?

edino to ti lahko svetujem, da se parkiraš tja in poslušaš. sem živela v kraju, kjer je bila cerkev vsaj 500m stran, druga pa bistveno dlje, pa očitno na taki poziciji, da se ob nabijanju ni dalo v stanovanju normalno pogovarjat. na 15 minut in na uro, da o praznikih niti ne govorim.

Ne me spominjat, pred 30 leti so moji starši kupili stanovanje, niti niso šli za tem, da je tam cerkev, ker itak ni nič zvonilo. Pač narod je šel k maši in ob nedeljah je cerkovnik parkrat potegnil na zvon. Tam smo živeli brez težav. Vmes sta starša umrla, jaz sem ostala v stanovanju, pred 15 leti so se pa spomnili, da bodo dali v cerkev nove avtomatične zvonove. Ne prašte!!! Obup od obupa, nihče več ni spal (o ja, na začetku so imeli tudi ponoči), čez dan, če si imel obiske v stanovanju, se nisi mogel normalno pogovarjat, ko je zvonilo, dejansko je bilo treba utihnit, da konča to tuljenje. Smo vaščani znoreli in hodili od župana do župnika, pisali peticije, na koncu smo po 6 letih dosegli, da ne zvonijo ponoči. Čez dan je pa še vedno za popizdit. Če imaš odprta okna poleti, ni za zdržat.  Skratka pred 5 leti sva se z mojim odločila, da prodava stanovanje. Ampak itak vsi zbežijo, ko slišijo to nabijanje vsake pol ure, pa vsako uro, pa vmes še zvonenje pa…..

Po 4 letih sva končno prodala, seveda zelo pod ceno. Zdaj končno vem, kaj je to mir in tišina. Pa nisem nekje na vasi ali nekje, kjer ni nobenga zvoka. Samo tega tuljenja večnega ni. No, jaz sem ena od tistih, ki se na to ni nikoli navadila, pa sem živela not že kot najstnica.

To bi dejansko take cerkve oz. kaj pa vem, župnije, morale povrniti izgubljeni denar pri prodaji nepremičnin.

Z zakonom bi morali prepovedat, da bi ljudje objavljali takšne neumnosti kot vi.

Zvonovi zvonijo danes bolj redko in tudi glasno ni nič kaj. Je pa to del Slovenske tradicije tako kot je narodno zabavna glasba in še kaj. Edino na rtv ne, za njih so tradicija Arabci in ostali priseljenci.

Tuljenje zvonov? Jaz sem pa nekje prebral da ti lahko v glavi tuli, če imaš prazno.

Ne maram butlov, 24.11.2021 ob 16:20

A tebe tudi z zvonovi posiljujejo?

K sreči ne, imam to srečo, da živim daleč stran, pa tudi k fajmoštrom ne hodim, da bi me lahko z zvonovi posiljevali. Kaj pa ti? Si ta teden že prispeval v pušico?

Anonimno 8778, 24.11.2021 ob 16:50

Z zakonom bi morali prepovedat, da bi ljudje objavljali takšne neumnosti kot vi.

Zvonovi zvonijo danes bolj redko in tudi glasno ni nič kaj. Je pa to del Slovenske tradicije tako kot je narodno zabavna glasba in še kaj. Edino na rtv ne, za njih so tradicija Arabci in ostali priseljenci.

Boli me klinac tvoja tradicija. Si moral kupit un flet od te, ki ga je prodajala 5 let, pa nihče ni hotel kupit zaradi nabijanja. Ti bi najbrž plačal še veliko več, da bi bil lahko del te krasne tradicije. Naj imajo te tradicionalne hrupne zadeve v kakšnih muzejskih centrih starih mestnih jeder, kjer nihče več ne živi ali pa v zabiti, kjer je par hiš takih tradicionalistov kot si ti. Pa tam uživajte v tem. Malo nabijanja zvonov, malo goveje muske, ene koline, pa ste srečni in izpolnjeni. Samo ne drugim s tem srat. Eno je, če je cerkev pač v vasi, ker je to del slovenske zgodovine, pa jo lahko hodiš obiskovat, hodit na maše itd. če hočeš, drugo pa je, da morajo ves čas z zvonovi opozarjati na to. Vsak dan in vsako uro.

Anonimno 5002, 24.11.2021 ob 16:53

Tuljenje zvonov? Jaz sem pa nekje prebral da ti lahko v glavi tuli, če imaš prazno.

To je pa moralo biti še v OŠ, da si ti kaj prebral.

prosim odgovor, 24.11.2021 ob 12:36

Kamal, 24.11.2021 ob 12:28

Ponoči ni zvonjenja. Zvoni se še za Zdrava Marija pri nas okoli 20.00 zvečer par minut.

Glede cijazenja pa sodelavec na obrobju Ljubljane rabi 15- 20 minut do dela in ima 15km, jaz pa 30 minut in imam 42km.

Kdo se torej cijazi. Me vedno preseneča logika meščanov.

Kamal, a to govoriš za Ivančno Gorico? Če je zadnje zvonjenje ob 20. uri, niti ni tako hudo. Jaz čez dan itak nikoli ne spim.:) Kdaj pa zjutraj začne?

Ne, jaz govorim za svoj kraj. Je pa res, da je veliko odvisno od zvonov in župnika, ker so razlike. Lahko ti napišem zakaj sploh zvonenje.

Vsak dan naj bi slišali zvonenje 3x in sicer zjutraj, opoldne in zvečer. To naj bi bilo tako imenovano angelovo češčenje.

Potem ponekod zvonijo v petek ob 15.00 uri v spomin Jezusovega trpljenja in smrti, nekateri imajo tudi v soboto ob 15.00 uri oznanjanje nedelje oz. Gospodov dan.

Zvonenje je tudi ob smrti. Če ima cerkev več zvonov lahko na ta način tudi razberemo kdo je umrl (moški, ženska ali otrok).

Zvonenje naznanja tudi vabilo k maši 15 minut pred mašo. Potem ob praznikih in nedeljah pa 1 uro pred mašo.

Način zvonjenja je prilagojen vsaki župniji in je odvisen od urnika bogoslužja in števila zvonov.

Neke normalne ure so zjutraj najprej ob 7.00 ali tudi kasneje odvisno kdaj je sveta maša. Potem ob poldne in pa zvečer najkasneje ob 21.00 pri nas je prej.

Je pa pri tem dejansko potrebno preizkusiti, ker jaz zvonenja dejansko ne slišim in sem sedaj kar presenečen ko sem pisal kolikokrat sploh zvoni.

Moja izkušnja je, da se telo navadi na zvonenje in ga večinoma sploh ne registriraš več. Saj veš, na kar si pozoren se povečuje, na kar nisi, pa zmanjšuje.

Izkušnja, ki jo imam z blokovskimi stanovanji. Prodajajo ti zamenjana okna, zgleda super truper, vse lepo novo, ampak večina v blokih menja po sistemu malo denarja, malo muzike, ker se niti slučajno ne gleda toliko na energetski prihranek. Zakaj? Večina blokov je s skupnimi kotlovnicami, pa se niti ne zdi smiselno plačati toliko več kot sosed, ker na ta račun sam ne boš imel praktično nobenega prihranka pri plačilu položnic. Vendar okna ne prepuščajo samo temperaturnih razlik, temveč tudi hrup. Dobra okna, takšna ki jih vgrajujejo v nizkoenergetske hiše, zunanjega zvoka niti slučajno ne prepuščajo v taki meri, da bi motila dnevno rutino. Zato, če kupujeta, ali kupita ful energetsko nizko novogradnjo, če kupujeta pa staro stanovanje, pa raje vzemita še neobnovljeno za nižjo ceno in renoviratja po standardu, ki vama bo omogočal prijetno bivanje. Kar se zvonov tiče, je enako kot z vlakom. Slišiš jih prve tri mesece, potem pa ne več. Osebno bi v vajini poziciji iskala lokacije med Vrhniko in Logatcem, levo ali desno od AC, zato ker ponuja ta smer največ možnih detour variant v primeru gneče na ac.  Konkretno bližje imaš do primorske, za tistih nekajkrat v poletnih mesecih pa stisneš zobe, ali se voziš iz Verda z vlakom. Iz dolenjske smeri zjutraj stojijo najdlje v kolonah, se mi zdi, po pripovedovanju sodelavcev. Osebno bi tudi drugače postavila kriterij čim bolj ugodne vlakovne povezave. Ker sta mlada, bosta verjetno učakala posodobitev železniškega sistema. Prej kot slej….

Nova okna, 25.11.2021 ob 00:53

Izkušnja, ki jo imam z blokovskimi stanovanji. Prodajajo ti zamenjana okna, zgleda super truper, vse lepo novo, ampak večina v blokih menja po sistemu malo denarja, malo muzike, ker se niti slučajno ne gleda toliko na energetski prihranek. Zakaj? Večina blokov je s skupnimi kotlovnicami, pa se niti ne zdi smiselno plačati toliko več kot sosed, ker na ta račun sam ne boš imel praktično nobenega prihranka pri plačilu položnic. Vendar okna ne prepuščajo samo temperaturnih razlik, temveč tudi hrup. Dobra okna, takšna ki jih vgrajujejo v nizkoenergetske hiše, zunanjega zvoka niti slučajno ne prepuščajo v taki meri, da bi motila dnevno rutino. Zato, če kupujeta, ali kupita ful energetsko nizko novogradnjo, če kupujeta pa staro stanovanje, pa raje vzemita še neobnovljeno za nižjo ceno in renoviratja po standardu, ki vama bo omogočal prijetno bivanje. Kar se zvonov tiče, je enako kot z vlakom. Slišiš jih prve tri mesece, potem pa ne več. Osebno bi v vajini poziciji iskala lokacije med Vrhniko in Logatcem, levo ali desno od AC, zato ker ponuja ta smer največ možnih detour variant v primeru gneče na ac.  Konkretno bližje imaš do primorske, za tistih nekajkrat v poletnih mesecih pa stisneš zobe, ali se voziš iz Verda z vlakom. Iz dolenjske smeri zjutraj stojijo najdlje v kolonah, se mi zdi, po pripovedovanju sodelavcev. Osebno bi tudi drugače postavila kriterij čim bolj ugodne vlakovne povezave. Ker sta mlada, bosta verjetno učakala posodobitev železniškega sistema. Prej kot slej….

To o oknih zna biti res, ampak človek v naših krajih tudi naj ne bi imel oken ves čas zaprtih. Vsaj tam nekje spomladi pa čez poletje in začetek jeseni so okna večinoma odprta. Ja, no, razen tistih v pasivnih hišah z rekuperacijo, ki jih niti ne smejo odpirat. Eni tudi celo zimo spijo ob odprtih oknih. To potem vse odpade.

hahaha haha, 24.11.2021 ob 17:03

Boli me klinac tvoja tradicija. Si moral kupit un flet od te, ki ga je prodajala 5 let, pa nihče ni hotel kupit zaradi nabijanja. Ti bi najbrž plačal še veliko več, da bi bil lahko del te krasne tradicije. Naj imajo te tradicionalne hrupne zadeve v kakšnih muzejskih centrih starih mestnih jeder, kjer nihče več ne živi ali pa v zabiti, kjer je par hiš takih tradicionalistov kot si ti. Pa tam uživajte v tem. Malo nabijanja zvonov, malo goveje muske, ene koline, pa ste srečni in izpolnjeni. Samo ne drugim s tem srat. Eno je, če je cerkev pač v vasi, ker je to del slovenske zgodovine, pa jo lahko hodiš obiskovat, hodit na maše itd. če hočeš, drugo pa je, da morajo ves čas z zvonovi opozarjati na to. Vsak dan in vsako uro.

Ubogi nesrečnik!

Se ateistka.  Zivim blizu moseje, a od tam ne slisim nic.

hahaha haha, 24.11.2021 ob 16:54

K sreči ne, imam to srečo, da živim daleč stran, pa tudi k fajmoštrom ne hodim, da bi me lahko z zvonovi posiljevali. Kaj pa ti? Si ta teden že prispeval v pušico?

Veruj v enega Boga, kajti tebi lahko samo On pomaga. Morda. Če je res vsemogočen, sicer tudi Njemu ne bo šlo.

Ob nakupu stanovanja, hiše, česarkoli ni več garancije, da ti ne bodo čez nekaj let blizu doma zgradili nekaj, kar bo povzročalo hrup in se boš lahko samo še z glavo zaletaval v zid. Še v vukujebini ne. Prihajam iz vasi, ene redkih, ki nima svoje cerkve. Oz. ni imela. Najbližje cerkve so tako daleč, da se zvonenje ne sliši. 300 let ali še več kolikor je naselje staro (tako piše v dokumentih) je bil mir. V vasi je bila samo navadna kapelica. Evo pa se je dve leti nazaj dobilo par verskih fanatikov, ki so kapelici dogradili zvonik, obesli not cerkven zvon in zdaj že dobri dve leti nabija vsak dan. Kar je še bolj absurdno, ta zvonik stoji tik zraven hiše glavnega pobudnika projekta, ki je bil od začetka tako slinast na ta zvonik, da so naštimali, da je zvonilo vsako uro (čez dan). Potem se je preostanek nefanatičnih vaščanov zbunil, da pretiravajo in smo dosegli kompromis, da zdaj zvoni trikrat na dan – ob sedmih zjutraj, ob 12-ih in popoldne med 16. in 19. uro, odvisno od letnega časa. Na to se je sicer dalo navadit, ampak ti toplo priporočam, da narediš izlet v ta kraj, pred ta blok in se na lastna ušesa prepričaš, koliko zvoni in kdaj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close