Ali je bila vojna ob razpadu Jugoslavije pričakovana?
Ehm, najprej je bila vojna, t.j. oborožena vstaja Srbov na Hrvaškem, obilno podprta in sponzorirana s strani JLA, šele potem je država razpadla. Srbi so začeli z blokiranjem prometnic, napadi na policiste in civiliste, vse s pretvezo, da jih bo nova, demokratično izvoljena oblast, zatirala.
Tako, da kar kakšno zgodovinsko knjigo v roke, pa bo.
Meni je bilo jasno, da bo verjetno prišlo do vojne, takrat ko sem videl tiste četniške bradače paradirati med turisti, na hrvaških prometnicah v Liki in Kordunu poleti leta 1989. Povsem jasno, da bo prišlo do vojne, pa mi je bilo, ko sem videl kaj se je dogajalo na tekmi Dinamo – Crvena Zvezda maja 1990. Ne toliko zaradi tega kar so počeli gledalci, kot zaradi tega kar so počeli igralci in policisti. Posnetki slovenske TO oborožene s kopijami ameriških M-16, decembra 1990, pa so mi dali jasno vedeti, da bo zdaj zdaj počilo.
Mi smo imeli veliko srečo, da se je vojna končala po 10 dneh. Takrat smo lahko bili ponosni na naše politike (zdaj so pa vsi po vrsti za kozlat), da so diplomatsko rešili zadevo.
Pa mogoče je bila tudi to sreča, da smo bili poleg Avstrije, Italije, oni pa si verjetno niso želeli imeti vojne pri sosedih.
Avstrijci so imeli na meji tudi ogromno vojske v pripravljenosti.
Strinjam se z zapisom Moj oce
Enako sem slisal od vseh starostnikov. Tito je s krediti in vojasko silo zadrzeval kar se da razlicna plemena (srbi, hrvati, albanci, turki{bosanci}].
Slovenci kot edini civilizirani v SFRJ pa smo sploh milion svetlobnih let stran od teh primitivnih balkancev, ki bi samo klali in bombe metali, plenili in na racun drugih ziveli.
Za osamosvojitev pa smo lahko hvalezni JJ kot osamosvojitelju, obrambnemu ministru in spretnemu organizatorju TO, da je zadrzevala opicjake po kasarnah, ki so jedli NAS kruh!
Vesel oce, ki zeli, da balkanci odidejo!
Vesel oče, 27.05.2021 ob 19:38
Strinjam se z zapisom Moj oce
Enako sem slisal od vseh starostnikov. Tito je s krediti in vojasko silo zadrzeval kar se da razlicna plemena (srbi, hrvati, albanci, turki{bosanci}].
Slovenci kot edini civilizirani v SFRJ pa smo sploh milion svetlobnih let stran od teh primitivnih balkancev, ki bi samo klali in bombe metali, plenili in na racun drugih ziveli.
Za osamosvojitev pa smo lahko hvalezni JJ kot osamosvojitelju, obrambnemu ministru in spretnemu organizatorju TO, da je zadrzevala opicjake po kasarnah, ki so jedli NAS kruh!
Vesel oce, ki zeli, da balkanci odidejo!
V bistvu sploh ni čudno, da je bilo tako.
Leta 1918 smo pismeni Slovenci, ki smo prej več kot 1000 let živeli v razviti Evropi – Avstriji oz. njenimi predhodnicami, prišli pod oblast nepismenih Srbov in ostalih narodov, ki so stoletja živeli pod nerzavitimi, zaostalimi Turki.
Desetletja so nas izkoriščali, molzli. Denar je šel iz male Slovenije na nerazviti jug, kjer niti pismeni niso bili. So se pa vedno znali med sabo klati.
Lahko vidimo kje je Avstrija sedaj in kje smo mi sedaj. Pa smo bili nekoč na nivoju Avstrije pa smo rinili v španovijo z jugoviči, ki so nas zmolzli.
Edina sreča je, da smo se jih končno znebili. Drugače bi bili na nivoju BIH, Makedonije, Srbije… najbolj zaostale države v Evropi. Če pa ne bi šli izpod Avstrije pod Srbjance, bi bili pa na nivoju Avstrije.
sdfsfa, 27.05.2021 ob 12:52
Ali je bila vojna, do katere je prišlo ob razpadu Jugoslavije, pričakovana? Koliko let prej se je slutilo, da bo prišlo do vojne? Ali se je slutilo, da bi, če Jugoslavija ne bi prej razpadla, prišlo do državljanske vojne v Jugoslaviji?
Ja je bila. Že v 70 so bili ljudje presrani ob misli kaj bo, ko bo ta star odšel papa. Tiste solze ko je umrl so bile večinome neigrane. Ljudi je bilo enostavno strah. Strah Rusov, Amerikancev in drug drugega.
Jansi se lahko zahvalis tudi za vse zrtve vojne v Sloveniji, vse ubite in vojne invalide, za vse otroke, ki so ostali brez oceta!
Ker ce se ne bi qurcil, tako kot se je od nekdaj in se vedno se, mi vojne sploh ne bi imeli! (on pa verjetno ne bi imel oblasti…)
Drnovsek in Kucan sta tista, ki sta nas osamosvojila in ce se Jansek ne bi vmesaval, vojne sploh ne bi imeli!
srečo smo imeli, 27.05.2021 ob 19:44
V bistvu sploh ni čudno, da je bilo tako.
Leta 1918 smo pismeni Slovenci, ki smo prej več kot 1000 let živeli v razviti Evropi – Avstriji oz. njenimi predhodnicami, prišli pod oblast nepismenih Srbov in ostalih narodov, ki so stoletja živeli pod nerzavitimi, zaostalimi Turki.
Desetletja so nas izkoriščali, molzli. Denar je šel iz male Slovenije na nerazviti jug, kjer niti pismeni niso bili. So se pa vedno znali med sabo klati.
Lahko vidimo kje je Avstrija sedaj in kje smo mi sedaj. Pa smo bili nekoč na nivoju Avstrije pa smo rinili v španovijo z jugoviči, ki so nas zmolzli.
Edina sreča je, da smo se jih končno znebili. Drugače bi bili na nivoju BIH, Makedonije, Srbije… najbolj zaostale države v Evropi. Če pa ne bi šli izpod Avstrije pod Srbjance, bi bili pa na nivoju Avstrije.
pojma nimaš ☺
SLO je molzla Yugo na veliko ☺☺☺ (nekako ne gre, da bi 85% folka molzlo 15% – obratno pa gre ☺)
btw: sem videl projekte s katerimi se je iz SLO vlagalo v nerazvita področja Yuge – subvencije za taka posla so bile 2 – 3x večje od vložkov … ampak, to je bila pač floskula za osamosvojitev ☺
btw: zakaj pa danes nismo vsaj blizu (A) in smo bliže (HR), (SRB), in ostalemu balkanu ?!?!?
Molimo za uboge na duhu MONa TM, 27.05.2021 ob 20:46
pojma nimaš ☺
SLO je molzla Yugo na veliko ☺☺☺ (nekako ne gre, da bi 85% folka molzlo 15% – obratno pa gre ☺)
btw: sem videl projekte s katerimi se je iz SLO vlagalo v nerazvita področja Yuge – subvencije za taka posla so bile 2 – 3x večje od vložkov … ampak, to je bila pač floskula za osamosvojitev ☺
btw: zakaj pa danes nismo vsaj blizu (A) in smo bliže (HR), (SRB), in ostalemu balkanu ?!?!?
Kake budališčine ti pišeš.
Ja, zaostala jugovina je molzla Slovenijo.
Kar naprej so bile delovne sobote (neplačane) za nerazvito jugovino. Kar naprej se je keš dol pošiljal.
Gor so pa navlekli neizobraženo delovno silo, ki je tu klatila po srbsko, bosansko, ker se jim ni zdelo vredno naučiti slovenskega jezika.
Še tire marsikatere železnice (recimo velenjski del) so poslali v ubogo nerazvito jugovino.
Ker so desetletja molzli Slovenijo, smo kjer smo. Daleč za Avstrijo. In k sreči ogromno pred Srbijo, Makedonijo, BIH, ČG, ki so dejansko zdaleč najbolj zaostale države v Evropi. Še Albaniji gre bolje. Kosovo pa itak poden od podna. Kot vedno. Ker ne pritega več denar iz Slo tja dol, se pa gor selijo.
Obupna napaka, da smo pristali pod Srbijo, v zaostali jugovini. Iz razvite Avstrije pod zaostalo poturčeno jugovino. Katastrofa.
Nihče od vas nima pojma. Niso jugoviči molzli Slovencev, ampak je cela juga s Slovenijo vred mozla zahodne kredite in živela od njih. Slovenčki so se itak vsi zrinili v pisarne podjetij ali javne uprave, ker so bili že takrat preveč fini za delavske kombinezone, v proizvodnih halah pa sami jugosi. Delal pa ni v socializmu nihče, samo se je v službi sestankovalo, proslavljalo razne zmage, obletnice, rojstne dneve; sindikalne zabave, vse v znamenju narezkov, alkoholne pijače in prešuštnih razmerij med sodelavci. Nič se ni ustvarilo, živelo pa solidno od tujih kreditov.
Pa tisti, ki pravijo, da so že takoj po Titovi smrti vedeli, da bo vojna, serjejo brez veze. Nihče ni nič vedel niti slutil. Malo je bilo res nelagodja, kaj bo zdaj po njegovi smrti, ampak do poletnih počitnic in dopustov se je že pozabilo in po starem naprej veseljačilo na tuj račun. O nobeni vojni v Jugoslaviji se takrat ni govorilo nikjer. Južnjaki so še naprej igrali bratstvo i jedinstvo, slovenčki pa svoj potuhnjeni šovinizem s priliznjeno masko na obrazu.
To je vsa resnica.
Direktni odgovor.
Prvo: Vsaj od leta 1983 je JLA pripravljala državni udar. Takrat je bila velika kriza z njihovimi plačami.
Drugo: Kdor pozna zgodovino YU ve, da četniki in ustaše ne morejo živeti v isti državi. Zaradi teh trenj je razpadla prva in druga YU
Tretje: Slovenci smo bili osovraženi od vseh, najbolj pa od ustašev in lal.
Če danes gledam nazaj, je bilo vojno pravzaprav lahko predvideti, če si le malo poznal zgodovino in razmišljal. Takrat me kot najstnico ni kaj dosti zanimalo, a kot se spomnim, je oče, ki je dobro poznal zgodovino, govoril o starih nasprotjih še iz balkanskih vojn, kar se je ponovno izkazalo v 2. sv. vojni. Vedno je poudarjal, da smo mešanica zelo različnih zg. korenin, ver, mentalitete in da to na dolgi rok ne gre skupaj, na kratek pa le s trdo roko. Tudi fantje, ki so služili vojsko, so govorili o konkretnih razlikah in tudi o tem, da je bilo čutiti nasprotja med Srbi in Hrvati ter med Srbi in Šiptarji, oziroma so se Šiptarji držali bolj zase. Da obstajajo neki neporavnani računi med Hrvati in Srbi bi lahko tudi sama ugotovila, ko smo kasneje delali na nekem skupnem projektu, a bila sem še mlada, naivna, komaj s faksa.
Ja, življenje v službah je bilo pa takrat res čisto drugačno, se rada spominjam tistih veselih časov.
Yuga je bila mešanica pravoslavcev, katolikov, muslimanov in še nekaj protestantov. Kar že nikakor ne gre skupaj.
Potem celo dve različni pisavi, naša in cirilica.
Pa več jezikov in Srbi so hoteli vsem vsilit svoj jezik.
Potem izjemno različna zgodovina: Slo pod Avstrijci, Hrvati delno pod Avstrijci, delno Ogri. Ostali pa pretežno večino časa pod Turki. Kar je dejansko ogromen prepad. Recimo pismenost Slovencev po 1. sv. vojni 80%, tam dol na jugu 20%. Kako se češ kaj menit z nepismenimi?
Pa recimo moški, ki so služili v JLA radi povedo, da so komaj čakali, da gredo domov. A oni z juga dol, so pa radi ostajali v vojski, ker so v vojski imeli vsaj jesti. Njim je bilo v vojski fajn, ker so prišli iz take hude revščine. Slovencem pa seveda ni bilo fajn.
Jugoslavija ni doživela demokracije, živela je v diktaturi in tako so se stari nacionalni spori v ozadju nadaljevali. Sam mislim, da tudi zato, ker si je Srbija v nekem smislu lastila YUgo. Vojna je bila zaradi takratnih pogledov Srbije po smrti diktatorja, Hrvata TITA, neizbežna. Mirni prehod v demokracijo bi v YUgi lahko uvedel samo TITO s priznanjem tudi zločinskih dogodkov komunistov na teh prostorih. Tudi v Sloveniji.
To, da je bila v komunistični YUgi Slovenija izkoriščana id drugih narodov govori lahko samo BEDAK. YUga in vso gospodarstvo je bilo zaščiteno s carinami in mi smo lahko vsaki tudi svoj drek plasirali za temi mejami. Mi smo bili v YUgi kot neka Nemčija v Evropi. Res pa je, da so vsi imeli to možnost in izkoristili smo jo dobro. He, he. Imeli smo dobro avstrijsko vzgojo-;))
Zahvali se tudi, 27.05.2021 ob 20:32
Jansi se lahko zahvalis tudi za vse zrtve vojne v Sloveniji, vse ubite in vojne invalide, za vse otroke, ki so ostali brez oceta!
Ker ce se ne bi qurcil, tako kot se je od nekdaj in se vedno se, mi vojne sploh ne bi imeli! (on pa verjetno ne bi imel oblasti…)
Drnovsek in Kucan sta tista, ki sta nas osamosvojila in ce se Jansek ne bi vmesaval, vojne sploh ne bi imeli!
Ne laži, ve se kdo je nabavil Armbruste, naj so bili še tako zastareli , proti jugo soldateski so bili superiorno napredni, ko so jugosi spoznali da jih imamo več kot le vzorec jim j e bilo jasno, vojne je konec, ker s tanki v mestih ne moreš več operirati ko te lahko iz vsake kopalnice zadane raketa..
Če bi nekateri (Janša je bil eden od njih) takrat manj stopnjevali nestrpnost, bi se Slovenci lahko odcepili tudi brez vojne. Bilo je pravilno, da se je vzpostavila TO kot naša vojska. Na ta način smo dobili boljše pogoje za samostojnost. Je pa bilo nepotrebno provocirati JNA in bi se lahko politično dogovorili za odhod iz Juge.
Slovenija je imela veliko srečo, da se Hrvati (oz. njihova vlada) niso držali dogovora in nam priskočili na pomoč (blokirali kasarne in mejo s svojo policijo in nastajajočo vojsko). Če bi se Hrvati dogovora držali, potem bi Slovenci bili vpleteni tudi v vojno na Hrvaškem, ki pa je bila veliko bolj krvava, kot pa v Sloveniji in v tem primeru bi se videlo, da je bil načrt jastrebov (na čelu z Janšo) zelo tvegan in slabo premišljen.
Forum je zaprt za komentiranje.