Ali ima invalid, ki odpre S.P. možnost dobiti sredstva za samozaposlitev?
Zakaj pa kot invalid ne bi bil dolžan plačevati prispevke? Seveda jih mora plačevati vsak. Bilo bi lepo, če bi bilo tako, potem bi bili vsi invalidi lahko s.p., si me nasmejal, jaz bi bila zelo vesela :)))). Odpreš pa lahko s. p. kot invalid, toda takšnega, katero delo lahko opravljaš po invalidski odločbi.
Odvisno od stopnje invalidnosti in morebitne invalidske upokojitve. Za čas, ko je invalid že upokojen, ne rabi plačevati prispevkov.
Kolega je upokojen za 4 ure, za 4 ure je bil brezposeln.
Odprl je s.p., moral je dobiti tudi soglasje ZPIZ-a, dobil je subvencijo za samozaposlitev, prispevke plačuje za 4 ure, za 4 ure ima pokojnino, poleg tega pa od Sklada za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov dobiva nagrado (kot vsak poslovni subjekt, ki ima zaposlenih več invalidov, kot pa je zakonsko obvezno).
Si me nasmejala pomladna1. Lahko ti 1000% zatrdim, da samozaposleni invalidi ne plačujejo vseh prispevkov, oziroma ne plačujejo prispevkov za pokojninsko zavarovanje, kar nanese več kot polovico vseh prispevkov. Poleg tega pripada nagrada sklada SZVZI, s katero pokriješ razliko do polnih prispevkov pa še za vikend v toplicah ostane. To vem “iz prve roke”. Je pa res, da mora biti dejavnost, ki jo opravljaš kot s.p. primerna tvoji delosposobnosti. Pomladna1: po eni strani sem jezen, ker pišeš neresnice, po drugi pa vesel, ker sem te razveselil, saj pišeš, da bi bila zelo vesela, če je to res. Pa lep pozdrav!
Neresnice, da pišem? Se opravičujem, toda tako sem pač mislila. Motiti se je pa človeško, ne? Oprosti moji nevednosti in prosim za na daljno pomoč.
Je pa res, da še sedaj ne razumem zakaj brezposelni invalidi ne bi plačevali prispevkov za pokojninsko zavarovanje!?( govorim o delovnih invalidih sposobnih za delo pol delovni čas). Ja, na tisto nagrado iz sklada, je opozorila že Barca sem pa res pozabila.
Sem res zmedena ob tvojem pisanju, ker se resnično bere prelepo. Da skoraj ni nič prispevkov za plačati, pa še za toplice ostane. Bi bila zelo vesela, če bi bolj podrobno razložil. Hvala.
Ne pomladna1 ni se treba opravičevat no; seveda je motiti se človeško. Pa tudi obremenjevat se s tem, da ne razumeš nima smisla, ker tako ali tako ne boš imela nič od tega.
Gre pa takole: invalid samostojni podjetnik(s.p.) je upravičen do oprostitve prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje(PIZ) po 74.členu ZZRZI, ki se glasi :
Upravičenci do oprostitve plačila prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje za invalide nad kvoto so delodajalci:
– z najmanj 20 zaposlenimi in presegajo kvoto
– z manj kot 20 zaposlenimi in zaposlujejo invalide
-samozaposleni invalidi
Neposredni uporabniki državnega proračuna niso upravičeni do oprostitve plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.
Če vzamemo za primer plačevanja prispevkov po najnižji stopnji pomeni to 285€ mesečno od kateri odpade 182€ na PIZ. Plačati pa moramo torej še 103€ ostalih prispevkov. Ampak!!!!! Po 75.členu ZZRZI so invalidi upravičeni tudi do nagrade za preseganje kvote. Dokaz:
Upravičenci do nagrade za invalide nad kvoto so delodajalci:
z najmanj 20 zaposlenimi in presegajo kvoto
z manj kot 20 zaposlenimi in zaposlujejo invalide
samozaposleni invalidi
Če je invalidnost posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, nastale pri istem delodajalcu, delodajalec za takšnega invalida ni upravičen do nagrade za preseganje kvote, lahko pa ga všteva v kvoto.
Kvota – iz prakse povedano – pa znaša mesečno cca.180€. Ko iz te vsote plačamo še razliko prispevkov(103€) nam ostane še 80€. Hja, to res ni dovolj za vikend v toplicah(razen če bi spali v avtu ;)), ampak mislim, da ni poanta tega zmazka v toplicah. Sicer pa si vse to lahko ogledaš podrobneje na: http://www.svzi.gov.si/ Pa srečno!
Bo res treba tole zelo “preštudirat”.:) Ker mi še zmeraj ni vse jasno. Je pa zelo zanimivo in, če se uredi plačilna nedisciplina, potem je zelo dosegljivo, če prav razumem.
Do sedaj nisem razmišljala o s.p., no, pa recimo da sedajle razmišljam na glas…
Torej, če prav razumem so vsi prispevki (itak bi bila zadovoljna z najnižjimi in zaenkrat z minimalno plačo, he he) 285 evrov. OK, 182 evrov ni treba plačat, ker si oproščen plačila pokojninskega zavarovanja.Toda ali dobiš potem nagrado za preseganje kvote 183 evrov izplačano? Ker npr., če je to res, plačam še tiste 103 evre, ostanek pa porabim npr. za računovodjo. So še kakšni drugi skriti birokratski stroški? 🙂
Upam, da se še enkrat oglasiš.:) In resnično ti hvala za tele informacije.
Dodala bi samo to:obračunane prispevke, ki se ne plačajo, je treba namensko porabiti, kar je točno določeno v zakonu. Od novembra 2011 pa je tudi nagrado potreno porabiti namensko, česar prej ni bilo. Potrebno je voditi evidence teh sredstev, ker se enkrat letno poroča na posebej predpisanih obrazcih.
Dodala bi samo to:obračunane prispevke, ki se ne plačajo, je treba namensko porabiti, kar je točno določeno v zakonu. Od novembra 2011 pa je tudi nagrado potreno porabiti namensko, česar prej ni bilo. Potrebno je voditi evidence teh sredstev, ker se enkrat letno poroča na posebej predpisanih obrazcih.[/quote]
Namensko porabiti? Na kakšen način? Lahko dodaš kakšen link do zakona? Hvala!
Rad bi še nakaj dodal na to temo-ko ste že rano omenili, da morate neplačane prispevke namensko porabiti,…
POZABITE, DA MORATE PORABITI SREDSTVA NAMENSKO(NAGRADA ZA PRESEGANJE KVOTE IN OPROŠČENA PLAČILA PRISPEVKOV). Več v nadaljevanju:
Zadeva je taka: Brezposelen invalid, ki je upokojen za 4 ure, lahko vzame subvencijo v višini 4.500 €
Nato na sklad za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov, odda vlogo, v kateri zahteva oprostitev plačila PIZ in zahteva nagrado za preseganje kvote, ki je trenutno 190 €. Priporočam da si pridobite digitalno potrdilo in dostop do portala sviz, kjer vsak mesec za nazaj odate elektronsko zahtevek za izplačilo nagrade-tako da vam ni treba zahtevkov pošiljati po pošti vsak mesec. Vlogo za uveljavljane nagrade pa oddate enkrat na leto. Za oprostitev plačila PIZ pa samo enkrat, na to velja toliko časa, dokler ste samozaposlen invalid.
Prav imate, da je potrebno neplačane prispevke namesnko porabiti in jih voditi na posebnem kontu, vendar je po novem zakonu potrebno tudi nagrado za preseganje kvote namensko porabiti za podjetje, ta ko da na plačilo toplic bi po logiki kar lahko pozabil, vendar-kar je tudi mene motilo je bilo to, da je bilo napisano, da lahko samizaposleni invalidi porabijo ta denar(neplačane prispevke in nagrado za preseganje kvote) za določene namene, kot piše na spletni strani sklada: Samozaposleni invalidi, ki si ne izplačujejo plače, morajo v primeru uporabe nagrade za preseganje kvote za namene iz 61. člena ZZRZI upoštevaje določila 41. in 42. člena Uredbe o splošnih skupinskih izjemah upoštevati merila in pogoje, ki veljajo za pravilo »de minimis« in so podrobneje določeni v uredbi, ki določa višino kvote za zaposlovanje invalidov za delodajalce.
Povdarek je, če preberete, na besedi de minimis. Jaz nikakor nisem vedel kaj to pomeni in sem nakupil čim več opreme za podjetje, da bi lahko mesečno obračunaval amortizacijo in jo štel za porabo sredstev. Potem pa sem en dan poklical pravnico, ki mi je povedala:
SAMOZAPOSLENI INVALIDI LAHKO PORABIJO DENAR(NEPLAČANE PRISPEVKE IN NAGRADO) ZA KAR KOLI! REKLA JE, DA GREM LAHKO V TRGOVINO IN SI Z NJIM KUPIM KRUH! Vseeno pač sredstva vodite na posebnih kontih in ko denar porabite, ga date v prihodke in napišete za kaj ste ga porabili in seveda račune shranjujte, kajti lahko pridejo preverit.
To pravilo o porabi sredstev, so po moje napisali zaradi podjetij, ki zaposlujejo invalide-denar namenjen za invalide bi lahko porabili za druge namene in s tem prikrajšali delavce. Kot samozaposlen invalčid pač ne moreš oškodovat samega sebe.
Tako da , samozaposleni invalidi si lahko odahnemo. To pravilo velja za nas zato, kot je rekla, ker si mi ne izplačujemo plač-in če bi recimo prejemali še subvencijo plače, ne bi mogli tega pravilno prikazati, saj kot s.p ne prejemamo plače.
Kdorkoli ki je samozaposlen invalid, naj pokliče Direktorat za invalide in povpraša po pravnici. Raje pokličite, da ne bo kaj narobe-da ne bom jaz kaj kriv. Na forumih ne boš izvedela skoraj nič-sem že jaz hotel pa mi nobeden ni prav povedal kot sedaj tebi, ki sprašuješ o samozaposlitvi kot invalid. Najbolje si je vzet eno sredo, ko so dolge uradne ure čas in preklicarit vse od a do ž, da maš potem mir in maš popolne informacije ki držijo.
Moje stanje je treuntno takole:
Samozaposlen sem za 4 ure na dan, prejemam nagrado za preseganje kvote, delno invalidsko pokojnino, in plačujem prispevke za S.P. v višini 53 € mesečno.
če maš kakšno vprašanje glede samozaposlitve kot invalid za 4 ure, mi lahko pišeš na matej386@gmail.com
LP
Hvala bogu za forume! Moj mož dobiva invalidsko nadomestilo in je samozaposlen. Na žalost pa računovodski servis, ki skrbi za njegovo firmo o tem, o čemer ste pisali tukaj, nima pojma! Oni bi nakazali kar vse prispevke. Si lahko mislite, kašno mnenje imam o takšnih računovodjih …
Zanima me, če mi lahko pomagate: se mora mož, preden si plača znižane prispevke, kje registrirati? Kot invalid itak je (sicer ne bi dobival nadomestila za invalidnino od SPIZ-a) ampak v tej birokratski zmedi od države včasih najbolj logične stvari niso logične 🙂
Lp, Mojca
Oja, smo povedali, pa ne enkrat, tudi vire z neta sem jim sprintala in dostavila. Odgovor je bil, da za kaj takega še niso slišali (da bi bil invalid lahko oproščen za plačilo prispevkov).
Tile ne le da niso vsevedi, obnašajo se kot škodljivci. Pa sploh ne gre za kakšnega malega solo računovodjo, pač pa za dokaj velik servis,
Medtem sem že poklicala na SPIZ in Zavod za zaposlovanje; zdaj vem, da moram poslati izpolnjene obrazce na Sklad RS za vzpodbujanje zaposlovanja invalidov. Zanima me le še, če se da kaj rešit za nazaj, za leta, ko so bili prispevki zaračunani po nepotrebnem.
Lp, Mojca
Pozdrav vsem na tem foromu!
Pa da ne odpiram nove teme bom skušal svoje vprašanje oblikovati kar tukaj zraven!
Imam podoben problem kor že nekateri moji predhodniki na foromu!ž
Tudi sam sem po 30 letih delovne dobe izgubil zaposlitev v podjetju. Ob odhodu iz podjetja pa sem se še poškodoval in si prislužil invalidnost III. kat. Sedaj sem prijavljen na zavodu za zaposlovanje že 3 leta. pravica do nadomestila mi je potekla, dobivam pa majnši znesek iz naslova invalidnosti, ki pa mi žal ne zadošča za preživetje. Sedaj pa se mi ponuja priložnost za pogodbeno zaposlitev preko SP ali lastega d.o.o. pa me zanima naslenje:
Kako je z pravico do nadomestila za invalidnost v primeru zaposlitve?
Ali se mi bo ob doseženi starostni dobi za dosego pravice do redne zaposlitve, naredil nov izračun za višino pokojnine in bo upoštevana celotna delovna doba? (sedaj je bilo vzeto 18let)
Morda je kdo, ki že ima kakšno podobno izkušnjo?
Hvala va vaše odgovore!
pozdrav!
Pozdravljeni vsem in velika HVALA za informacijo,
Jaz sem državljan EU (se opravičujem, še ne govorim dobro slovensko), imam stalno prebivališče v Sloveniji, že 2 leti registriran kot brezposeln v ZRSZ. Preku zavodo sem dobil tudi odločbo, kjer piše da se moj status invalidnost prizna in da imam pravico do zaposlitveno rehabilitacijo (nič o rategorijah). Morem rečeti, da mi je malo težko dobiti natančno info. za moji prace, ali se to zgodi prepočasno.
Rad bi vprašal, če nekdo ve v tem primeru, ali so pogoj, če odprem S.P. isti, kot ste že omenili?
Forum je zaprt za komentiranje.