Ali bi želeli imeti ameriški zdravstveni sistem?
še američani ga nočejo imet, pa jim ga ne rata skenslat. zakaj bi ga mi hoteli?
ker bi rada plačevala par jurjev samo zato, da otroka rodiš?
ali da se ti kaj zgodi, pa ti bodo zaračunali za urgentni prevoz z rešilcem, ker NOBENA ZAVAROVALNICA tega noče krit?
bi rada plačevala 50 dolarjev za inzulin mesečno? pa še to so komaj ta teden uspeli zakon spraviti skozi, ki je omejil ceno inzulina na 50 dolarjev, prej so plačevali po 100 in več na mesec? s tem, da je bil dan patent za inzulin na voljo ZASTONJ, ker izumitelj ni hotel služit na račun smrtno bolnih ljudi in je do sedaj umrlo kup ljudi, ker so šparali s tem?
v zda kup ljudi vsako leto bankrotira samo zaradi stroškov zdravljenja…. juhu, kaj boljšega….
njihov zdravstveni sistem je katastrofa, cene storitev v primerjavi z evropskimi pa so vsaj petkratne, če ne več…
ali boš upravičena do zdravljenja je stvar presoje uradnika na zavarovalnici in ne zdravnika, ki zdravljenje priporoči.
čekdisout, 13.10.2021 ob 10:57
še američani ga nočejo imet, pa jim ga ne rata skenslat. zakaj bi ga mi hoteli?
ker bi rada plačevala par jurjev samo zato, da otroka rodiš?
ali da se ti kaj zgodi, pa ti bodo zaračunali za urgentni prevoz z rešilcem, ker NOBENA ZAVAROVALNICA tega noče krit?
bi rada plačevala 50 dolarjev za inzulin mesečno? pa še to so komaj ta teden uspeli zakon spraviti skozi, ki je omejil ceno inzulina na 50 dolarjev, prej so plačevali po 100 in več na mesec? s tem, da je bil dan patent za inzulin na voljo ZASTONJ, ker izumitelj ni hotel služit na račun smrtno bolnih ljudi in je do sedaj umrlo kup ljudi, ker so šparali s tem?
v zda kup ljudi vsako leto bankrotira samo zaradi stroškov zdravljenja…. juhu, kaj boljšega….
njihov zdravstveni sistem je katastrofa, cene storitev v primerjavi z evropskimi pa so vsaj petkratne, če ne več…
ali boš upravičena do zdravljenja je stvar presoje uradnika na zavarovalnici in ne zdravnika, ki zdravljenje priporoči.
In sami Americani zivijo z miselnostjo, da je zdravstvo drago in da ga je treba drago placat, ce hoces dobro uslugo in obravnavo.
Pred leti sva se zapeli z eno znanko, Ameticanko, ki je ful proameriska, generacije vojnih veteranov itd., skratka ji razlagam, kako smo mi ziveli v socializmu in kako zivimo danes, kaksen zdravstveni sistem imamo in ona, da ce ne placas ful, ni nic, da so ze njeni dedje placevali ful, pa ravno s tem inzulinom sva se zapelu, da pri nas je zanic inzulin, olacebo, ker je zastonj…
In kako naj potem sploh resno jemljes Americane?
Jaz sem to vprašanje postavila zato, ker v Sloveniji opažam nekaj podobnosti z ZDA sistemom:
– dostopnost zdravstva slaba: v ZDA zaradi stroškov, pri nas zaradi ekstremno dolgih čakalnih vrst, družinskih zdravnikov, pediatrov, ginekologov manjka. Ker ljudje ne pridejo do zdravnika v breme ZZZS, gredo k zdravniku privat, kjer so takoj na vrsti, cene so pa enormne (tudi v ZDA so cene enormne). Izgleda, da zdravnikov primanjkuje samo v javnem zdravstvu, medtem ko je zasebnikov brez koncesije dovolj.
– ker manjka zdravnikov in zaradi enormnih čakalnih dob (kar povzroča slabo dostopnost zdravstva), smo prisiljeni uporabljati google medicino (tako kot to delajo tudi v ZDA)
– zbiranje denarja za zdravstvene posege (spomnite se Krisa – njega so naravnost prisilili, da gre v ZDA, ker mu v Sloveniji niso želeli odobriti zdravljenja – to je za otroka muka tudi z vidika poti)
Lečeča banana, 13.10.2021 ob 11:13
Jaz sem to vprašanje postavila zato, ker v Sloveniji opažam nekaj podobnosti z ZDA sistemom:
– dostopnost zdravstva slaba: v ZDA zaradi stroškov, pri nas zaradi ekstremno dolgih čakalnih vrst, družinskih zdravnikov, pediatrov, ginekologov manjka. Ker ljudje ne pridejo do zdravnika v breme ZZZS, gredo k zdravniku privat, kjer so takoj na vrsti, cene so pa enormne (tudi v ZDA so cene enormne). Izgleda, da zdravnikov primanjkuje samo v javnem zdravstvu, medtem ko je zasebnikov brez koncesije dovolj.
– ker manjka zdravnikov in zaradi enormnih čakalnih dob (kar povzroča slabo dostopnost zdravstva), smo prisiljeni uporabljati google medicino (tako kot to delajo tudi v ZDA)
– zbiranje denarja za zdravstvene posege (spomnite se Krisa – njega so naravnost prisilili, da gre v ZDA, ker mu v Sloveniji niso želeli odobriti zdravljenja – to je za otroka muka tudi z vidika poti)
Sama sem pet let živela v ZDA in ne nočem njihovega “sistema”. Edini, ki hočejo tak sistem so zavarovalnice in nekateri zavedeni ljudje, ki na podlagi sovraštva (jaz ne bom za druge plačeval) to hvalijo.
Vsak sistem ima možnost določene posege zavrnit. Zato Kris. Tudi v ZDA verjemi ne bi bila krita operacija iz zavarovanja.
Kar se pa stroškov tiče so pa neprimerljivi. Misliš da so pri nas privat pregledi dragi? Samo za primerjavo….v ZDA in v sloveniji sem imela ultrazvok srca. V ZDA plačala nekaj čez 2.000 s tem da ne veš v naprej koliko bo stalo. Pri nas 90e. V obeh primerih bila na vrsti v roku tedna. S tem da sem tam imela zavarovanje, ki me je stalo cca 300 mesečno (plus okoli tisoč delodajalca + procente ki ti jih od plače za medicare/medicaid odbijejo) + vsak obisk pri zdravniku se dodatno plača (20-40) + vsako leto gre na začetku iz tvojega žepa odvisno od zavarovanja (2-10k), potem se šele začne črpati iz zavarovanja. Da ne govorim o računu za rešilca, ki smo ga dobili ko je mož si zlomil nogo. Skoraj 2k. Pa sva oba imela odlična zavarovanja (po njihovih standardih). Tako da ne, nočem njihovega sistema. Noben normalen človek ga noče. Zato so pa edini v razvitem delu planeta, ki nimajo kolektivnega sistema. In zato hodijo na operacije ipd. v mehiko in drugam po svetu.
Edina dobra stran pri njih je to da je ogromno denarja v raziskave pretočenega. Tako da na koncu vseeno vsi na njihov račun profitiramo :). No pa privat ambulante in bolnice so zelo estetske in imaš užitek na dr. na usnjenem kavču ter marmornatih tleh čakat :).
Lečeča banana, 13.10.2021 ob 10:51
Ali bi želeli imeti ameriški zdravstveni sistem?
Saj ga delno že imamo… Še nisi opazil osnovno, dopolnilno, dodatno, nezgodno, življenjsko …. Zavarovanje.
Neto plača, bi bila višja (dokler se je ne bi znižalo), porod otroka bi bil ene 10.000, če si nogo zlomiš dvakrat premisliš ali potrebuješ rešilca, protibolečinske, zdravnika bolj kot streho nad glavo…
Bi pa imeli krajše čakalne dobe, ker bi vsi bili privat 🙂
Pa saj bi veste, da imajo UK, Francija, zdi se mi da tudi Nemčija javno zdravstvo – pač 100% javno, reportaža o zastonj povečavi prsi s lepotno operacijo, zdravstvo?
Anonimno 4811, 13.10.2021 ob 12:34
Saj ga delno že imamo… Še nisi opazil osnovno, dopolnilno, dodatno, nezgodno, življenjsko …. Zavarovanje.
Neto plača, bi bila višja (dokler se je ne bi znižalo), porod otroka bi bil ene 10.000, če si nogo zlomiš dvakrat premisliš ali potrebuješ rešilca, protibolečinske, zdravnika bolj kot streho nad glavo…
Bi pa imeli krajše čakalne dobe, ker bi vsi bili privat 🙂
Pa saj bi veste, da imajo UK, Francija, zdi se mi da tudi Nemčija javno zdravstvo – pač 100% javno, reportaža o zastonj povečavi prsi s lepotno operacijo, zdravstvo?
ja iz česa pa misliš, da ostale države, ki jih omenjaš, plačujejo “javno zdravstvo”?
življenjska in nezgodna zavarovanja pusti ven iz tega.
Pri nas nimamo javnega zdravstva, ampak imamo državno. In to je bistvena razlika. Ker država (oz. ZZZS) diktira vse. Kaj se bo gradilo, katere specializacije se bodo razpisale, koliko se jih bo lahko vpisalo na medicinsko fakulteto, koliko časa lahko porabi zdravnik za pacienta, kolikšna je cena določenega posega, koliko koncesij bodo podelili … Skratka vse kar se tiče zdravstva je pod diktatom države.
Privatniki so iz tega sistema izvzeti (no, še dobro, da jim sploh pustijo delat).
Javno zdravstvo je, ko greš lahko k zdravniku v državni ali privatni službi, poseg ti pa plača zavarovalnica.
A mislite, da bi se ta nedavni primer iz ortopedstke bolnice lahko zgodil privat bolnici? Da bi nekdo, ki je vložil denar v izgradnjo klinike, nakup naprav, ki vsak mesec zdravnikom daje plačo, mirno gledal, da ti zdravniki ne delajo, da je bolnišnica prazna, da zdravniki delajo drugje? Nikoli in nikdar. Razen v državni bolnici.
Ameriški sistem je pa res privat. Ampak mi žal drvimo točno v to smer. Privat bolnice, privat zdravniki, privat zavarovalnice. Plus plačevanje državi.
Žal pa pri nas vsak poskus, da bi privatnike vključili v javno mreža klavrno propade, ker no to pa res ne gre, da bodo potem privatniki služili.
čekdisout, 13.10.2021 ob 13:57
ja iz česa pa misliš, da ostale države, ki jih omenjaš, plačujejo “javno zdravstvo”?
življenjska in nezgodna zavarovanja pusti ven iz tega.
Okoli življenjskega in nezgodnega – sprejmem kritiko, okoli tega “iz kje misliš, da je javno” pa ne.
Naše obvezno ZZ je iz davkov (pa tudi socialne podpore) glede na plačo, dopolnilno, ki krije npr. 70% cene zdravil pa plača posameznik.
In ja – na neki način je nefer, da je razlika med vplačilom pri minimalcu in 5k, samo po drugi strani pa astmatični otrok, porod, rak, depresija, zlom noge, osteoporoza, kap itd. Ne izbira glede na plačo.
Jaz sem dovolj zadovoljna z našim sistemom, da ne želim ameriškega. Še vedno imaš na voljo iti privat ali iti v čakalno vrsto – vsaj rešilca ne briga ali lahko plačaš prevoz.
bezeg cveti, 13.10.2021 ob 16:46
Edini plus ki ga vidim je ta, da lahko ob malomarnem zdravljenju zdravnika iztožiš za milijone. Zdaj tega ne moremo, ker so zaščiteni. Ko bodo na prostem trgu, bodo mnogi zdravstveni delavci presenečeni, kaj vse slabega jih je doletelo, pa jim nihče ni prej povedal.
Posledica vseh teh tožb so pa astronomske cene zavarovanj za zdravnike in paciente posledično ker gredo cene v višave. Kdo točno misliš da plača te tožbe? Isto kot tožijo mesta za nasilje policajev recimo. Kdo misliš da to plača? Božiček? 🙂 Plačajo vsi uporabniki ali z višjimi davki/premijami za dr. ali pa s slabšo storitvijo/infrastrukturo in ostalo v primeru ko se toži mesto.
Anonimno 4811, 13.10.2021 ob 16:50
Okoli življenjskega in nezgodnega – sprejmem kritiko, okoli tega “iz kje misliš, da je javno” pa ne.
Naše obvezno ZZ je iz davkov (pa tudi socialne podpore) glede na plačo, dopolnilno, ki krije npr. 70% cene zdravil pa plača posameznik.
In ja – na neki način je nefer, da je razlika med vplačilom pri minimalcu in 5k, samo po drugi strani pa astmatični otrok, porod, rak, depresija, zlom noge, osteoporoza, kap itd. Ne izbira glede na plačo.
Jaz sem dovolj zadovoljna z našim sistemom, da ne želim ameriškega. Še vedno imaš na voljo iti privat ali iti v čakalno vrsto – vsaj rešilca ne briga ali lahko plačaš prevoz.
Zdravstvo me stane okoli 600€ na mesec, pa nimam nobenega posebnega zavarovanja se za to in ono, samo prispevki od place in to dodatno, ki ga vsi placujemo.
Meni se to ne zdi malo.
600 na mesec, 13.10.2021 ob 19:22
Zdravstvo me stane okoli 600€ na mesec, pa nimam nobenega posebnega zavarovanja se za to in ono, samo prispevki od place in to dodatno, ki ga vsi placujemo.
Meni se to ne zdi malo.
Če bi pogledal koliko stanejo zdravila ali zdravljenje. Saj je veliko – po drugi strani:
(Copy paste od Bloomberg)
Americans spend more on prescription drugs — average costs are about $1,200 per person per year — than anyone else in the world. It’s true that they take a lot of pills. But what really sets the U.S. apart from most other countries is high prices. Cancer drugs in the U.S. routinely cost $10,000 a month.16. sep. 2020
Vsako zavarovanje je stran metanje denarja, dokler ga ne potrebuješ.
Mogoče bi pa ob takem sistemu bili vsi zdravi, ker bi se bali zbolet? Bi nehali nenadzorovano jest svinjske zrezke s tenstanim kropirjem, se basat s tortami, nalivat z alkotom in kadit, na koncu pa po slovensko obtoževati “dohtarja, da te je zašuštru”.
Po drugi strani se pa meče na tone denarja davkoplačevalcev, ki od tega nimamo nič. Eni še osebnega zdravnika nimajo, ker jih enostavno ni. Še na telefon težko dobiš koga, če nimaš ravno sreče. In koncesionarji bašejo in grabiji denar, dobavitelji pa tudi.
V privat zdravstvu vsaka klinika zelo premisli, od koga bo kaj kupila, dvakrat se pa storitev ali oprema ne plača nikoli.
Jaz bi uvedla kombincijo javnega zdravstva z možnostjo izbire, da greš v tujino, če storitev ni takoj na voljo. In morda še kombinacijo s privat in boni na imena za resno in temeljito preverjeno socialno ogrožene.
Treba bi bilo temeljito razmisliti, kako korenito spremeniti zdravstveni sistem, da bi bil boljši.
Kako bi se hitro pomedlo s koncesionarsko lopovščino!
Slovenija je premajhna, sa bi imela svojo otroško srčno kirurgojo, otroci so umirali zato, ker smo jo hoteli imeti. Ene stvari je pač treba delati na veliko, če želiš, da so dobre. Pa tisti goljufivci, ki operirajo kosti na nogah ..polno je tega goljufanja, ljudje čakajo, ne pridejo na vrsto tudi če plačaš. Če se sistem odpre na ven, imaš pač osebnega zdravnika namesto v Kranju, kjer jih ni ali v Lj, kjer te zdravnik v 5 letih v živo sploh ne vidi, v Celovcu. In si greš koleno operirati v Švico- na elitno kliniko in to takoj. Bolje, da da država na tone denarja sposobnim tujcem, kot goljufivim koncesionarjem, ki se po operaciji še na telefon ne javljajo več in ko imaš težave zaradi slabo opravljene storitve, ga ni ćloveka, ki bi priznal napako in slabo ooravljeno operacijo popravil.
Na koncu pa vse 2x ali 5x preplačamo pacienti orivat ali državljani javno in na koncesijo! Še Covid teste, ki stanejo 2 evra, plačaš test, ki ti velja 10 evrov!
Na leto dam cca 7000€ za zdravstvo od svoje plače, če zanemarim dodatno, dopolnilno… Od tega nimam praktično nič. Bila parkrat pri dohtarju v življenju in dva poroda. V 20 letih sem zdajala za zdravstvo cca 140.000€. Če bi to dajala v štumf in šparala ali nekam vložila in implementirala, bi bilo še pa še keša za morebitnega dohtarja na stara leta. Kar delate vi napako, ko primerjate Ameriški sistem z našim, je dejstvo, da ne upoštevate, da se od naših mesečnih plač odvede masa denarja v te namene. Njim ta denar ostane v plači.
Forum je zaprt za komentiranje.