alergiki na mleko+jajca: kaj je varno jest v kitajski restavraciji?
Če je občutljiv že na sledi jajca/mleka, bo težka. Možno namreč je, da živila, ki sicer ne vsebujejo alergenov kot osnovne surovine, vendarle vsebujejo le-te v sledovih, če so pripravljena v obratu (kuhinji), kjer uporabljajo alergene surovine. Zato so na označbah živil tudi te informacije o sledovih alergenov.
Najbolje da povprašaš v restavraciji in zanj pripravijo posebej. Razni dodatki, ki jih uporabljajo v takih restavracijah kar precej, lahko namreč vsebujejo mleko/jajca v sledovih.
Pred kakšnim mesecem sem dobila na mail fotografije kuhinje v eni od slovenskih kitajskih restavracij.
Ne vem, če bom še kdaj sploh šla v kakšno kitajsko restavracijo….. pa nisem alergična in imam kar dober “želodec”.
Od takrat se ob vsakem napisu “Kitajska restavracija” sprašujem, če so bile fotografije morda posnete pri njih.
Potem naj pa človek uživa v kitajski hrani :(((
Ja pa kaj še! To niso fotografije iz nobene kitajske restavracije pri nas.
Sestrična je sanitarna inšpektorica v Ljubljani in se je le nasmejala ob teh fotografijah. Preveč jih kontrolirajo in pišejo kazni, da bi si upali privoščiti kaj takega kot je bilo na tistih fotografijah.
Vsem bedastočam tega sveta pa res ni treba verjeti no.
Verjetno je v kaki “domači gostilni” higiena bolj vprašljiva kot pa v kitajskih restavracijah.
Ja pa kaj še! To niso fotografije iz nobene kitajske restavracije pri nas.
Sestrična je sanitarna inšpektorica v Ljubljani in se je le nasmejala ob teh fotografijah. Preveč jih kontrolirajo in pišejo kazni, da bi si upali privoščiti kaj takega kot je bilo na tistih fotografijah.
Vsem bedastočam tega sveta pa res ni treba verjeti no.
Verjetno je v kaki “domači gostilni” higiena bolj vprašljiva kot pa v kitajskih restavracijah.[/quote]
žal tvoja trditev ne drži – sam sem imel po službeni dolžnosti priložnost videti nekaj kuhinj v ljubljanskih kitajskih restavracijah od znotraj, res da pred ca. 8 leti, in povem ti, da sem kljub temu, da imam kitajsko hrano precej rad, zbiral pogum kar nekaj let, da sem spet šel tja jest. Pa sem po tistih fotografijah, ki so krožile po mejlu, spet v dvomih, kdaj bom šel naslednjič.
Mimogrede, sanitarne inšpekcije že dolgo ni več, higieno v lokalih nadzira zdravstveni inšpektorat RS.
[/quote][/quote]
morda meni ne verjamaš zato link: http://www.zi.gov.si/si/zdravstveni_inspektorat_rs_zirs/
(citiram: 1994 pa se je na podlagi Zakona o delovnem področju ministrstev, Republiški sanitarni inšpektorat preoblikoval v sedanji Zdravstveni inšpektorat Republike Slovenije)
Forum je zaprt za komentiranje.