Najdi forum

alergija

Pozdravljeni, sem mamica 8,5 mesecev stare hčerke, katera je alergična na mleko in jajca. Mogoče to vprašanje ne sodi ravno v ta forum, vendar vseeno upam, da mi boste lahko pomagali. Zanima me, kaj pomeni, če je v izdelku čokolada v prahu, je to mlečna ali prava (jedilna). Dietetik mi je razložil, da pravo čokolado lahko je. Ravno tako tudi za kakav v prahu (sklepam, da v tem ni mleka?). gre pa za to, da sem ji ponudila čokolino, po katerem se ji je pokazala alergična reakcija. Hkrati pa vas prosim še za kakšen recept za jed, brez mleka in jajc seveda!
Že v naprej hvala za odgovor.

Če piše na izdelku čokolada v prahu, se mu raje izogibajte, kot tudi vsem kakavovim izdelkom. Saj lahko sama doma pripravite pšenični zdrob in potresete z naribano jedilno čokolado, kar je enako, le da najbrž pripravite vse skupaj na vodi. Za okus ne garantiram:)))
Vendar vam tudi pšeničnega zdroba ne bi preveč priporočala. Gluten v pšenici zelo velikokrat povzroča alergijske reakcije.
Žal je pri otrocih z alergijo zelo veliko dela s pripravo hrane, ker ni nobenih bližnjic in skoraj nič na policah v trgovinah ne pride v poštev.
Na nalepkah bodite pozorni, ker je mleko v zelo veliko proizvodih (kruh, grisini, piškoti …). Tudi t.i. rastlinska smetana, ki je zadnje čase prodajni hit, vsebuje mlečne beljakovine. Pazite tudi na izraze laktoza (mlečni sladkor) in lecitin, ki ga večinoma pridobivajo iz jajc in je ravno tako dodan v množici proizvodov. Lecitin je lahko tudi rastlinskega izvora, a je to ponavadi označeno na embalaži. Najsigurnejši so proizvodi na policah z zdravo prehrano in proizvodi namenjenimi vegetarjancem, pa še pri teh pazljivo preberite nalepko. Ah, ja. Lecitin lahko skrijejo tudi za številko E322, le da to žal ne pove ali je iz jajčnega rumenjaka ali iz soje itd.
LP Barb

Recepti in izkušnje so na: http://med.over.net/za_bolnike/bolezni_clanki/alergije/

Lep pozdrav!

Tudi moja hčerka ima alergijo na jajca in lecitin, ki je narejen iz jajc. Zanima me ,če na izdelku piše sojin lecitin, ali tega lahko uživa ali ne ( ali ta lecitin pridobivajo samo iz soje ali vsebuje še kaj drugega)? Hvala vsakomur, ki mi lahko odgovori.

Sojin lecitin je OK, če ima alergijo na jajca.
LP Barb

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close