alergija na morsko vodo?
Lani smo bili na morju in je sin bil ves flekast, smo mislili, da je reakcija na sonce. V lekarno smo šli po Bepanten plus. Ob priliki sem to povedala njegovemu pediatru, pa je rekel, da ne na sonce, da na morje oz morsko vodo.
Ker se letos tudi odpravljamo na morje, bi poskušala preprečiti to flekavost, ampak ne vem s čim.
Ima katera podoben primer in si čim si pomagate. Hvala za odgovore že vnaprej.
Tale pediater je pa očitno z lune padel. Alergije na sonce je vse več, tudi med odraslimi. Kar pojavi se, čez noč. Drugače je pa tako, da nekega enoznačnega odgovora ni. Običajno gre kar za kombinacijo več faktorjev, torej alergijo na kombinacijo sonca, morske vode, lastnega potu in seveda zaščitnih krem. Ali par teh dejavnikov.
Jaz rešitve nimam. Imam pa dve taki punčki, reakcije so pa vsako leto hujše. S Claritinom ju ne mislim filat non stop, tako da na morje ne gremo, sploh pa pomagal je le malo. Pač večkrat dnevno tuširanje z vodo in hlajanje. In absolutno ne zaščitnih krem, ker stanje pri mojih le poslabša.
obstaja več vrst takih alergij, tako na sonce kot na kreme
tu je en članek na to temo: http://pza.si/Clanek/Fotodermatoze.aspx
jaz se mažem s skremo z mineralnimi filtri; res, da sem po njej bela, kar je bolje kot opečena ali vsa pikasta. letos sem imela Lavera, faktor 15 in sem se namazala samo 2x na dan in niti malo nisem bila opečena – dokler je koža malo belkasta je zaščitena.
Naša hčerka ima nekaj podobnega, gre pa za fizikalno urtikarijo, kar po domače pomeni, da dobi izpuščaje, če je izpostavljena mrazu. Če gre v hladno vodo, dobi izpuščaje, kot da je v koprive padla, in to samo tam, kjer je imela stik z vodo. Po nekaj urah ji izpuščaji izginejo, drugi dan pa sept jovo na novo. V ustrezni ambulanti na pediatrični kliniki so rekli, da zdravila ni, naj se pa izogiba mrazu (malo namreč dobi tudi oteklin pozimi po rokahin nogah) oziroma mrzli vodi. V topli vodi izpuščajev namreč ne dobi.
Za letos še ne vemo, kako bo, držim pa pesti, da bo morje mlakuža.
obstaja tudi alergija na vodo, pri meni je blo tako. Sicer sem precej starejša, ampak že doma sem začela kak mesec prej jemat Braunemon, kar vam odpade (koliko je spoh star sin?), obvezno tablete proti alergiji, tudi začela pred morjem in obvezno vsak dan eno kalcijevo tableto. To mi je enkrat v lekarni svetovala in od takrat naprej, se mi še sicer pojavi alergija, ampak šele nekje 6 dan, pa tudi je odvisno od tega kako dolgo sem na soncu.
Kalcij lahko pije, poskusite s tem
moja hčerka ima enake probleme.
Jo dobi dež in pride domov vsa bulasta.
Morska voda…:-(. Vsako leto že pred dopustom terapija antialergikov.
Letos je ugotovila, da je odvisno tudi od čistoče vode.
Pojdite tja, kjer je manj onesnažena, manj kanalov za fekalije v morje, manjše naselje…
Istra vsekakor odpade.
Bi prej rekla, da gre za kombinacijo treh stvari (sol, krema in sonce), nekateri poskušajo tudi s tem, da se ne mažejo s kremo, kar pomeni, da se je potrebno zaščititi drugače (otrok lahko nosi majčko s kratkimi rokavi in klobuček in izogibate se uram, ko sonce najmočneje žge), morda bi bilo vredno poskusiti, ker sem se pogovarjala že z večimi ljudmi, ki so prišli do ugotovitve, da je kriva kombinacija vseh treh sestavin, ki se združijo, če ena manjka, je verjetnost, da alergijske reakcije ne bo veliko večja.
Poznam zelo dobro iz lastnih zkušenj. Enkrat je bilo moje stanje na morju precej hudo, ko sem, pač nevede, kaj me čaka: ko sem bila cca pol ure na vročem soncu in se je telo dodobra pregrelo, na hitro odšla v vodo in se takoj cela potopila: v trenutku dobila koprivnico z hudimi mehurji po celem telesu, otekel mi je jezik, ustnice, veke, dobila stanje pred anafilaktičnim šokom – koža se mije dobesedno “dvignila” za nekaj cm po celem telesu – izgledala sem kot truplo, ki so ga po nekaj dneh namakanja potegnili iz vode – grozno za videt, srce razbijalo kot noro, grozen pritisk v sencah – močan glavobol, siljenje na bruhanje – potrebovala sem cca 4 ure, da se je stanje normaliziralo. Po zdravniški obravnavi imam sicer sedaj za vsak slučaj v svoji domači lekarni injekcije Epipena ( adrenalina za v stegensko mišico), če bi slučajno prišlo do podobnega stanja.
Ne kopam več v mrzlih morjih in vodah, če že, potem v toplih termalnih naravnih vodah in toplih morjih, kjer je voda okrog 32 in več stopinj, žal se ne morem več knajpat in tuširat s hladno vodo, kot sem se lahko pred leti, tudi če se vozim s kolesom, mi pihajoč vetrček lahko vzpostavi stanje alergijske reakcije. Tudi pozimi je grozno, ko mi obraz od mraza oteče, pa stegna, roke, noge mi začnejo nabrekati in “goreti” skozi oblačila – žal ne pomaga nobeno dodatno oblačenje v stilu “čebule”. za nameček pa vse še grozno srbi, da bi se človek do krvi lahko spraskal. Sem se sprijaznila, da stanja ne smem izzivati. Sicer obstajajo neka zdravila, ki naj bi bila učinkovita pri takih urtrikarijah ( moimogrede – antihistaminiki, kot npr.Claritin ipd ne pomagajo popolnoma nič) vendar so to tista, ki so v uporabi v psihiatriji za zravljenje anksioznosti in imajo preveč drugih stranskih učinkov tako na vitalne organe, kot na psiho, zaradi česar ne bom obremenjevala svojega organizma še dodatno.
Po pogovorih s strokovnjaki in testih ugotavljaš zakaj do takega stanja sploh pride? Dostikrat gre za hormonske spremembe, posledično odziv organizma, veliko je alergenov, ki tudi “pomagajo” takim situacijam (mimogrede – zelo sem alergična tudi na ambrozijo, umazane delce, prah – dokazano z alergijskimi testi), onesnaženost okolja, vse preveč kemičnih aditivov v prehrani, izdelkih za nego in zaščito, vlakna v oblačilih so obdelana s kemijskimi pripravki ( npr. ni tako nedolžno niti kloriranje oblačil, npr. jeansa, kjer uporabljajo še drugi fiksatorje in kemikalije, ki se sperejo iz tkanin šele po nekajkratnem pranju) In organizem se začne temu upirati.
Jaz pridem na dopust iz uk letno na slo ali hrv obalo. Ko se kopam v morju si moram zamasit usesa da mi ne pride voda v notranjost. Namrec morska voda mi povzroci vnetje v usesih ki je zelo bolece in ce se to zgodi je zame konec dopusta. Toda ko se kopam v angleskem morju mi voda ne povzroca nobenih problemov. Tudi sladka voda kjerkoli po svetu je u redu.Prvic se mi je to zgodilo ko sem se kopal v bazenu v Jahanesburgu juzna afrika.Nevem ali je to bilo slucajno ali pa je nekaksna veza med toplejsimi deli sveta? Ali kdo ve ?
LP Brit
Forum je zaprt za komentiranje.