Najdi forum

Albanija

A je kdo zadnje čase kaj po Albaniji z avtom potoval. Rad bi dobil kaj svežih podatkov. Nekaj sicer že vem, veliko pa mi je še za debelimi koprenami.

Morda želiš Lonely Planet o Albaniji.

Posodim za eno leto. Pokliči.

LP!

Š3tof

Ne, ne, ne gre za to. Lonely planet pri teh zadevah po moje prav mal koristi. Je kot nekaj “instant”. Želim informacije iz mesa in krvi, kot se lahko reče. Vseeno hvala Samos.

Lansko leto junija Ohrid-Korce-Gjirokastra-Saranda-Vlore-Shkoder-Uljcin. Kaj te zanima?
Pozdrav! Kemo

Zdravo,

mene zanima kako najcenej do Albanije – verjetno trajekt…iz KP al Trsta – kje karte kupit?
– kako je z javnim prevozom?
– baje so hoteli tut dost dragi?
– a z avto je varno dol hodt?

…no pa še kar kaka info iz prve roke bo prav prišla….

hvala

@Shtrbunk

Najceneje je z avtom proti Dubrovniku in čez Črno goro.
Za trajekt ne vem, vozijo pa ladjice iz Krfa, do Krfa je pa nešteto možnosti (trajekt,letalo).
Tudi o javnem prometu ne morem kaj prida povedati, saj sem uporabljal le svoj avto.
Hoteli so za evropske razmere relativno poceni (mi smo za sobo plačeval okoli 30Eur pa nas je blo 5 = 2 odrasla in 3 otroci), če pa to primerjaš z azijskimi cenami je pa precej dražje. Problem je, da ni nobenih kempov, ki bi lahko potovanje pocenil.
Varno z avtom ni nikjer. Promet je precej kaotičen, ceste večinoma slabe, na jugu tudi ozke brez urejenih bankin, tako da niso ravno za vrtoglave. Imajo pa hoteli v mestih varovana parkirišča, v manjših krajih pa za to verjetno ni potrebe. Vsaj nam se ni prav nič slabega zgodil.
Je pa Albanija kar zanimiva destinacija. Najbolj me je presenetlo optimistično vzdušje, pa ulice polne mladine. Na žalost jim tuji jeziki niso ravno domači, še v hotelih se težko zmeniš z angleščino.
Pozdrav! Kemo

V Albaniji sem bil nazadnje pred kakšnimi 10 leti, tako da s svežimi podatki o javnem prevozu in hotelih sicer ne morem pomagati. Trditve o kaotičnem prometu in slabih cestah (del glavne obalne ceste na jugu je bil makadamski…) pa lahko potrdim tudi iz svojih takratnih izkušenj.
Pri voznikih sem imel ves čas občutek, da so samouki. Imeli smo kombi z voznikom, ki je s svojo vrtoglavo vožnjo že po dveh dneh povzročil nesrečo (k sreči brez česa hujšega) in ostal brez kombija. O kupončkih takrat tam ni bilo govora, zato mu je motorist pustil svoj polomljen motor in odpeljal kombi… Mi smo pa poiskali drugega in na našo srečo dobili tudi starejšega bolj umirjenega voznika.
O kakšnih hotelih takrat v Albaniji še ni bilo govora (dva vrtoglavo draga v Tirani in eden v Draču), zato smo v vsakem kraju prenočevali kar pri domačinih, kar je dalo potovanju poseben čar in potrdilo njihovo gostoljubnost. Seveda smo jim nekaj plačali, vendar ne vem, kaj bi takratnih 10 dolarjev za skupino petih oseb pomenilo danes.
Malo me čudi trditev o težavah s tujimi jeziki. Meni so se zdeli, predvsem mladi, precej odprtih glav in dovzetni za učenje. Morda bi veljalo poskusiti z italijanščino, predvsem pri srednji in starejši generaciji. Na vzhodu države se da pa z marsikom pogovarjati v srbščini. No, v 10 letih se res lahko marsikaj spremeni. Nenazadnje smo pred leti tudi Slovenci veljali za jezikovno izobražen narod, pri današnji generaciji se pa vse začne in konča samo še pri vsemogočni angleščini…

Ska probljem!

Svezi podatki, stari deset let….halo vito……
Mislim, da ni najbolj pametno trenutno parodirat po Albaniji in se hvalit z znanjem srbskega jezika….?
No mogoce je bilo pred desetletji, ko si bil se turist znanje angleskega jezika manj pomembno, trenutno v danesnjem svetu je uporabno, vcasih bolj vcasih manj……pa da se razumemo jaz govorim vec jezikov, ampak anglescina je najbolj uporabna……sicer pa marsikdo ve kako bo izvenel carterski “popotnik”, ki bo na nekem bazarju otresal in napacno izgovarjal tistih pet fraz naucenih iz kvazi uporabnega vodnika……sam sebi se bo zdel blazno pameten in asimiliran…..za domacine idealna tarca kakovostnega potrosnika:)))
seveda vsak po svoje, vendar sem mnenja, da se kvaliteta popotniskih informacij tehta po svezini:)
lp,
Shanti (cakajoc na potopis iz Indonezije!!)

Shanti, najlepša hvala, ker si moje, sicer že rahlo zaprašene, dopolnil s svojimi najnovejšimi svežimi izkušnjami iz Albanije.

aloo,
pa sej ni panike…
itak se ponavad domacinom dobr zdi da se vsaj potrudis po njihovo kej povedat….

..je pa fajn zvedt kakrsnokol info iz prve roke….. k folk se po moje se ni kej dost spremenu…
….tko da…. kaj pa mislte, da ce bi kakga albanca prasu za nasvet/naslov, k burek v SLO prodaja…. je kdo ze to probu???

lp@Shtrbunk

Nisem probal, a morda tudi bom, čeprav verjamem, da so naši Albanci zgolj Kosovarji.
No, jaz bom na vsak način nekaj dni preživel med Ščiptarji in potem tudi kaj napisal o tem.
Viva Albanija in njene ceste.

Oi, tile Albancki, ki pri nas prodajajo sladoled, so iz Kosova. Sem bila v Albaniji pred tremi leti, pa niso nikjer imeli sladoleda, no razen v Dracu, pa se tam je bil lastnik Makedonec.

Ko sem po Sloveniji hodil v albanski majici sta mi najmanj dva prodajalca zelenjave (kosovarja) rekla da inata žlahto ki živi v Albaniji . Vojc poizkusi prit do frišnih informacij na ta način , da greš h kakšnemu Šiptarju kupit sadje al zelenjavo.

Bom poizkusil, čeprav imajo najdražji paradajz. Sončnica103, morda bi morala po SLADOLJEDU povprašat. A si bakljav poizkusila?

Men se ni zdel, da bi imeli kosovski in makedonski Albanci kaj veliko skupnega s tistimi v južni Albaniji.
Kemo

ja bakljav sem poizkusila, kot tudi druge slatkise.
pa obvezno burek – ki ga prodajajo samo dopoldne in ne tako kot pri nas 24 ur na dan.

Pa ne da imajo popoldansko siesto vse do večerje.

Veliko imen…ena oseba

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close