Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Albanija – potrebujem informacije

Albanija – potrebujem informacije

Poleti bi s fantom rada šla z motorjem v Albanijo. Ima kdo podobno izkušnjo in kakšne praktične nasvete (in opozorila)?
Lp,
Tear

Pozdrav !

Albanijo prevozil se pred “revolucijo”. Prispel preko grske Igoumenitse. Prevozil juzni del Albanije (Gjirokaster, Korce, Pogradec, Tirrana, Durres, Kavaje, Fier, Vlore, Sarande). Trajalo en teden. Z bencinom ni bilo tezav. Cena ugodna. Spanje v sotoru na “divje” ali pri domacinih. Ljudje prijazni na podezelju. V mestih ni bilo tega obcutka. Ceste slabe. Vozniki so v glavnem “Schumacherji”. Previdno na cesti ! Priporocam enduro motor. Kjer ni civilizacije v blizini je prekrasna obala. Priporocam, ce nista prevec “razvajena”, ampak sta avanturista.

Prijetno pot
motorist

Hvala,
lp,
Tea

Poglej malo starejše poste v katerih je marsikaj napisano, za Albanijo je še zadnji čas, da jo doživiš v prvinski obliki, nezadržno hitijo za zahodom, kar se glavnih cest tiče je sedaj možno od Črne gore do Grčije v šestih urah, kar je bilo pred letom še nemogoče, pa tudi oznake na cesta so boljše, pred dvema letoma je bil edini smerokaz sonce. Torej veselo na pot.
lp
dani

Pozdravljena,

tudi midva imava podoben plan.

Kdaj pa jo mahneta vidva dol? In za kako dolgo?

Mogoce se pa srecamo SLO motoristi ravno v Albaniji na kakem pivcu, heheh

LP, M.

Albanija je zanimiva. Ceste izredno slabe (sama jama in ozka, z avtobusom se ni mogoče voziti več kot 20km/h). Hrana dobra. Vse je poceni. Pojdita čisto na jug in si poglejta Butrint. Pazita da vaju ne oropajo.

Dragi Matjazek,
v Albaniji bova po vsej verjetnosti med 11. in 24. julijem. Nisva se še dokončno odločila, ali bova tja odplula s trajektom iz Trsta, ali pa se pripeljala po kopnem. Čeprav moram reči, da bova pred dokončno odločitvijo, ali po Albaniji potovati z njihovimi lokalnimi prevozi ali pa z motorjem, še zbrala nekaj informacij o cestah. Fant seveda navija za motor, mene pa malo skrbi, ker nimava endura, tako da sva vezana bolj na asfaltirane ceste, pa tudi brala sem, da je promet precej divji. Trenutno berem Eastern Europe (Lonely Planet) iz leta 1999, bom pa probala dobiti še kaj novejšega.
Seveda pa bova v vsakem primeru z veseljem spila pivo z vama, kjerkoli že v Albaniji. Ali pa kaj drugega, glede na to, da pivo baje v glavnem uvažajo iz Makedinije in Črne gore.
Imaš morda kakšne frišne informacije o cestah in razmerah. So hribi na severu še vedno nevarni?
Bojda zadnja leta dosti Makedoncev preživlja dopust na albanski obali. Bom skušala še od tam dobiti kakšne informacije.
Lp,
Tea

Tea pozdravljena,

A imaš ti kaj več informacij o trajektu iz Kopra v Drač? Namreč jaz jih nikjer ne najdem…vem pa, da pelje.
Js bi tudi mogoče šel dol po cesti, nazaj pa s trajektom. Čeprav je hudič, ker ss mi zdi, da trenutno nobena firma ne vozi do Igumenitse iz Trsta.

Js na sreco imam Enduro, ceprav je tak velik, potovalen, da ni glih za na teren.

Drugace pa zadnje case sluzbeno precej sodelujem z Albanci.
Tudi od vseh, ko znajo vsaj malo tujih jezikov, zbiram vse zive informacije o deželi. Na njihovo ambasado v LJ moram še it, da mi dajo kake zemljevide in brošurice.
Pravijo tudi, da ceste kar izboljsujejo, ceprav da so ovinkaste.
Bolj kot druga, pa mi je pomembno, da bom po celi Albaniji imel “poznane”, da bom lahko motor cez noc spravil pri njih. Ce bomo istocasno v Albaniji, se bo dalo verjetno tudi za vajinega poskrbet…

Aja, glede nevarnosti…pravijo, da nekaj casa nazaj ni bilo glih najbolj varno, ker so imeli neke državne vojne ipd. ampak da je sedaj OK. Ne vem, js jim kr verjamem.

Vozijo pa oni—imajo mercedez ali pa nič. In še to črne barve, tako da si lahko predstavljas.

Skratka, me veseli, da še najdem koga, ki ga zanima Albanija in še to z motorjem. Bomo na liniji.

Lp, Matjaz

PS. Sem pa iz Ce-LJ, tak da se lahko potem ko bo topleje zmenimo za kako pivo ze pri nas in malo predebatiramo tole Albanijo.

Glede trajekta Koper-Drač: klicala sem na Jadroagent in Interevropo, pa so mi povedali, da ta trajekt že dve leti ne vozi, da pa vozi ladja iz Trsta 3x tedensko in da naj pokličem tržaško agencijo AGEMAR, tel. 0039 040 363-222. To sem storila, a imajo vklopljen faks, na informacijah pa so mi dali še njihovo številko 0039 040 363-688, a nihče ne dvigne telefona. Poskusi še ti.
Tudi midva si pripravljava teren in bova s seboj imela naslove albanskih prijateljev od prijateljev.
Prosim, sporoči mi, če boš na albanski ambasadi dobil kaj uporabnega. Kdaj pa nameravata vidva na pot, a že vesta?
Glede predhodnega pomenka ob pivu pa – midva sva za. Jaz se gibljem bolj na relaciji Nova Gorica – Ljubljana, tako da ni hudič da v Sloveniji ne bi našli primernega kraja. Le na otoplitev še počakamo …
Lp,
Tea

Spletni naslov Agemarja iz Trsta je: http://www.agemar.it/eng/index_eng.htm ali samo http://www.agemar.it če znaš italijansko.

Cene so 60(80) € za potnika na palubi, za motor pa 40(50) €. Vkrcavanje v luki je: 5 po osebi in 7 po vozilu.
To znese: 177(227) € v eno stran in če vzameš povratno je 20 % popusta za nazaj, tak da pride povratna ~320(410) €. Ladja pa vozi ~24 ur.
To pa niti ni tako malo.

Za hec sem pogledal tudi Anek Lines, ki gre zdaj po novem na žalost iz Benetk do Igoumenitse in pride: 138(186) za v eno smer in 234(316) za povratno za 2 osebi z motorjem isto.

Tako da se v nizki sezoni skoraj da ne splača hodit v benetke, v visoki pa ne bi bilo napačno razmišljat v to smer, še posebej, če maš v planu prevozit še kaj Grčije zraven.

Datum pa še ni najbolj jasen, bo pa to enkrat poleti. PRedvideva tudi, da bova šla vsaj v eno smer z motorjem, ker pride ceneje kot trajekt.
Jeseni je nekaj drugega v planu, spomladi (maja) pa po vsej verjetnosti Sardinija. Z motorjem seveda.

LP, M.

Evo mene nazaj.

Tokrat sem bil dol z letalom in moram priznati, da se bilo zelo zanimivo.

Dezele s takimi kontrasti se nisem videl. Na eni strani izredno bogati, katerih je zelo veliko, na drugi pa izredno revni. Govorim o stanju v Tirani, ki je v zadnjih 10-tih letih dozivela bum priseljevanja in mesto tega enostavno ne zmore.

Skratka, ce na kratko povzamem, na kaj je treba pazit.

1. Ceste so precej slabe in polne lukenj. Tudi takih zelo velikih, tako da je na to potrebno zelo pazit.
2. Ponoci se z motorjem ni najbolj varno vozit okoli. Ampak ne zaradi lopovov, ampak zaradi grdih cest
3. obvezno imeti s seboj vsaj eno rezervno zracnico ali komplet za flikanje, ker je po cestah polno spicastih zadev (od zebljev s konjskih podkev do raznih opilkov ipd.)
4. Fajn je ce znata vsaj malo njihovih besed (stevilke, da/ne in se kake malenkosti), ker ljudje ne znajo prevec tujih jezikov.
5. Umazana bosta (zaradi prahu in blata)

In za konec se nekaj pozitivnih stvari:
1. nikjer dosedaj se nisem imel takega obcutka varnosti…niti enkrat (tudi sredi noci) nisem imel obsutka, da bi si moral gledat cez ramo, ce me kdo sumljiv zasleduje. Recimo v SLO je vcasih tak obcutek
2. Ljudje so dobrodusni, samo se je treba z njimi pogovarjati v njihovem jeziku
3. hrana in pijaca je zelo poceni (razen v fensi lokalih-tam pa je nekje na nasem nivoju)
4. cuvajev in varnostnikov je povsod veliko (tudi hotelcki jih imajo, tako da ti cuvajo vozilo)
5. meni je bilo vsec. In ze komaj cakam, da se vrnem (to bo v Septembru)

LP, Matjaz

Oj!

vsi pravte, da je vse pocen…… kaj pa če slucajn ne najdes domacinov pri katerih bi spal…..
..kake so kej cene hotelov???

lp@S

Js sm dal v Tirani v centru 40 € z zajtrkom. So tudi dražji, verjetno pa tudi cenejši.
V tem so znali anglesko, pa bil je star kako leto, tako da je bil kar lusten.

V tega se bom se vracal.

Lahko pa si pogledas na internetu, ce napises recimo hotels Tirana, ali hotels albania…sicer jih je najboljs poklicat ali pa jim poslati faks, ker maili pri njih ne laufajo prevec hitro.

Kje izven glavnih mest lahko spis tudi “kr nekje tam”…je kr nekaj divjine in lepe pokrajine.

Ti pa priporocam, da si poisces kak mali slovarcek, da bos znal vsaj nekaj osnovnih besed. Ljudje so dobri, samo kaj ko ne znajo nobenega jezika…

albanci znajo ful jezikov ni možno da ne znajo angleško albanci so ljudje ki hitro učijo jezike
ČE GRESTE V ALBANIJI VAM PRIPOROČAM MESTO -SARANDA- tam je ful zanimivih stvarih pa ceste so zdaj zelo urejene

lepo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close