Akontacija dohodnine
Imam eno vprasanje in sicer glede akontacije dohodnine. Delodajalec mi je vedno akontacijo dohodnine odvajal med letom s cimer sem se strinjala. Letos z januarjem pa mi je sploh ne odvaja kljub temu, da sem prosila ,da ostane isto kot je bilo do sedaj. Bojim se,da bom na kocu dobila prav veliko za placat. Kaj lahko storim? Za vas odgovor najlepsa hvala.
Pa saj delodajalec MORA po zakonu odvajat dohodnino.
Druga možnost je, da imate tako nizko osnovo in toliko olajšav (npr. vaša olajšava+otroci) in imate potem (bruto minus prispevki minus olajšava) osnovo nič (0) in od nič se ne da izračunat dohodnine.
Moja sestra je delala po 4 ure in imela v olajšavi oba otroka, pričakovala je informativni izračun dohodnine, češ, da kot “revež” z polovično minimalno plačo bo pa ja dobila vsaj dohodnino vrnjeno. In je dobila jasno izračun 0. Komaj sem ji pojasnila, v čem je poanta dohodnine in da če ni nič vplačala, ne more nič dobit.
Obstaja pa tudi varijanta, da se je delodajalec samovoljno odločil, da vam ne odvaja dohodnine, da bi izgledal vaš neto višji, ampak v tem primeru (glede na rek obrazce) dvomim, da ga DURS ne bi pozival k odpravi nepravilnosti in plačilu cesarju, kar je cesarjevega.
Forum je zaprt za komentiranje.