Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev akontacija dohodnine med letom

akontacija dohodnine med letom

Ker spodaj nisem dobila odgovora, odpiram novo temo in upam, da ne bo preveč slabe volje, da je toliko govora o dohodnini (p.s. pust je mimo, zato je zdaj dohodnina aktualna).
Torej- Ali lahko od delodajalca (MORS- vojska) zahtevaš, da ti čez leto odteguje višjo akontacijo dohodnine? Mojemu so namreč veeeeeeliko premalo odtegovali, zdaj pa ima kljub dvem otrokom, ki jih ima pod olajšavo za doplačat kar 150 eurov, kar mu ni bilo potrebno nobeno leto (doplačat sploh).

ups…kljub dvema otrokoma…

Ali ima ob placi se kaksne prihodke, ki so jih zato med letom obdavcili s povpracno 25% stopnjo?

V racunovodstvu obracunajo akontacijo po lestnici, za regres pa vzamejo procent akontacije, kot so ga obracunali mesec prej pri placi.

Prosis sicer lahko, ni pa nujno, da ti bodo ustregli.

Ne, nobenih dodatnih prihodkov nima. Pravzaprav je primerjal z nekaterimi drugimi vojaki (čin isti,…)pa imajo drugačne prihodke in akontacijo (višjo, prihodke nižje). Ne vem no, lansko leto je imel plačo tudi tam nekje cca 1200 eurov bruto, pa je plačeval od 100 eurov do 120 eurov akontacije. To mu ravno ne gre v račun. Če bo šlo tako naprej bo groza. Če ne bi otrok imel bi plačal celo 700 eurov.

ne morejo spremnit program za obračun plače- torej mu ne morejo obračunavati višje dohodnine, tudi če bi tako on hotel.

Letos se zelo pozna, da ne moremo več uveljavljati dodatnih 2% olajšav, ki je lani pobrala razliko od obračuna dohodnine pri regresu po povprečni stopnji.

Vseeno mi pa zgornji izračun nekako ne štima. Če je imel med letom otroke prijavljene, bi bila pri 1.200 bruto dohodnina mesečno okrog 50-60€. Če jih pa ni imel (glede na akontacijo 100-120 ) in jih bo samo zdaj uveljavljal v letni napovedi, pa skoraj ni možno, da bi imel tako doplačilo.

Ne,ne-nisem prav zapisala, se opravičujem- predlansko leto je plačeval takšno akontacijo, da je lansko leto naneslo dosti več akontacije, lansko leto so mu odtegovali od 20-25 eurov akontacije na 1200 eurov bruto plače.

aha, razumem. Samo 20-25 akontacije na 1.200 bruto je pa res malo. A je imel mogoče poleg otrok tudi tebe prijavljeno kot vzdrževanega člana? Ker za dva otroka + recimo zakonec bi pa zneslo cca 27€.

Poglej na plačilni listi, najbrž ima zapisano višino olajšave. Splošna + 2 otroka bi bila lani 592,67€. Splošna + 2 otroka + zakonec pa 764,84€.

Vanika se ti bom kar zdaj zahvalila za odgovore, naj pa povem še to, da sem pregledala njegove plačilne- do marca je bilo 2x po 87 eurov plačane akontacije, potem pa je šlo še smao navzdol (40 eurov,25 eurov,…. )Zakaj takšen preskok mi ni jasno, plača pa bolj kot ne enaka (tu mislim od 100-200 eurov bruto razlika).
Otrok čez leto ni imel pod olajšavo (je prepozno oddal obrazec, ki ga je dobil)-in tudi zasledila nisem nikjer nobene olajšave, jaz pa sem bila tako zaposlena.

Tiste olajšave v službi sploh ni mogoče oddati prepozno. Oddaš jo pač takrat, ko želiš spremembo, zato je čisto možno, da so mu otroke že med letom upoštevali, samo ne od prve plače, ampak od takrat, ko so dobili njegovo izjavo.

Najbolje, da vpraša v službi, kaj so mu upoštevali, da je akontacija tako nizka.

Ker recimo za 1.200 € brez olajšav je takole:
1.200
– 265,20 (prispevki)
– 233,33 (splošna olajšava )
———–
701,47 osnove, od tega dohodnina po lestvici 2007 = 127,07 €.

Tako da so mu sigurno upoštevali nekakšne olajšave.

Aaaaa, potem pa mislim, da je to-to. Do marca je imel olajšavo-233,33 eurov, od marca naprej pa 592,66- a sta to otroka?
Kaj pa v tem primeru, če je res imel oba otroka pod olajšavo čez leto, to pomeni, da kljub temu, da sva do konca januarja oddala vlogo za vzdrževane družinske člane (kjer sva uveljavljala vsak oba otroka po pol leta), priznali samo njemu (ker jih je imel že čez leto) in meni nič???? Jojmene- pol še bom morala jaz doplačat. Kriiiiiza. Pa že itak sem imela dosti manjšo plačo kot pripravnik.
A mi lahko še to odgovoriš?
Hvala.

ja, 592,66, to je splošna olajšava + olajšava za 2 otroka.

Saj na dohodnino se bosta še vedno imela možnost pritožit in spremenit podatke o vzdrž. članih, tako da glede tega ne skrbi.

Zdaj je vprašanje, za katero obdobje si ti vpisala otroke. Ni tako, da ti ne bi priznali, ampak ker imata zdaj eno obdobje otroka vpisana oba, bodo priznali vsakemu pol. Vsaj tako naj bi bilo, če ne bo durs spet kaj po svoje upošteval.

Oziroma če si jih ti vpisala za 1-6, boš imela za 1-4 ti polno olajšavo, za 5-6 pa vsak pol. Če si jih vpisala 7-12, pa bosta imela za vseh 6 mesecev vsak pol. Mož bi moral otroka za tvojega pol leta z izjavo za durs odjavit. Zdaj imata olajšavo za tvoje obdobje oba – mož iz službe avtomatsko, ti pa si dala izjavo.

jaoo jaoo a še vedno???
če imaš ti dosti nižjo plačo, nikar ne uveljavljaj otrok pri dohodnini!!!
naj oba uveljavlja mož. verjemi, on bi doplačal dosti več davka, kot pa bi ga morala ti.

:)))

jaz bi pa rpsoila, da mi trgajo cimnizjo akontacijo…….ker tako samo financiram davkarje…. a ni boljs na koncu leta placat? in vmes denar obracat:) pa magari ce mas na knjizici.

aja-glede olajsav, ni pametno, da imata otroke vsak pol leta, ker ti dobic nominalno manj ven – ker imas nizjo placo in posledicno pades v nizji davcni razred……sicer ne vem, ce lahko spremnita na nazaj, ampak odsvetujem za naprej – razen ce imata enaki placi 8sicer se da delit tudi 7-5 mesecev…)

lp

Vanda, hvala za pomoč.
Lep dan.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close