Najdi forum

Ajvar

Pozdravljeni,
ali lahko kdo zaupa recept za domači ajvar ali lutenice0?
Hvala vsem.

Joj, mislila sem lutenico.

Ajvar – recept št. 1

6 kg rdeče paprike, 1/2 kg hrena, 1/2 dcl kisove esence, 1 pest soli, 1/2 l olja
Paprike očistiš in zemlješ na strojček. Zmleto papriko daš na cedilo, da se odteče. Na olju 1/2 ure pražiš papriko, jo soliš, nato ohladiš. Dodaš zmlet hren, esenc in ajvar je gotov.
Ta ajvar sama sicer še nisem delala, jedla sem ga pa in je zelo dober.

Ajvar – recept št. 1

2 kg rdečih paprik, 1 kg jajčevcev, sol, kis, olje, česen.
Mesnate paprike očistimo in opečemo na štedilnikovi plošči. Nato jih damo v posodo in pokrijemo, da se zmehčajo. Olupimo jih in pustimo, da se odtečejo. Tudi jajčevce operemo, očistimo, opečemo in olupimo in odstranimo seme. Papriko in jajčevce zmeljemo na mesoreznici, solimo, okisamo po okusu in pražimo na vročem olju, da se zmes zgosti. Nato nadevamo kozarce. Vmes nadevamo zdrobljen česen. Zmes dobro potlačimo, da ne ostanejo med njo zračni mehurčki. Kozarce zavežemo in shranimo na hladnem prostoru.

Jaz delam ajvar kot Mitka po spodnjem receptu. Razlika – olje počasi po kapljicah med stalnim mešanjem vlivam v maso. Včasih paprike popečem, včasih pa ne. Obvezno pa morajo biti rdeče.

Res odličen ajvar!!!!

lp

jaz paprike skuham/blansiram-zrezane/ ,prav tako jajcevce. cesen dodam ze pri mletju….dam tudi malo cebule. lp petra

Najlepša hvala, bom poskusila z vsemi variantami.
Lepo se imejte.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close