Ajdovi zganci
Danes sem jih spet naredila ( moka iz dolenjskega mlina).
Postregla sem jih s kislo repo in pravim goriskim krodeginom ( klobasa kozarica – nic prekajena). Naravnost krasno za tak mrzel dan.
Zganci res OK, zabeljeni s cebulo in pravo panceto. Nekaj me pa muci.
Joze je omenil, da zganc mesa tako dolgo, dokler se ne naredijo majhni zganci. Jaz jih pa s kuhalnice z vilico frkam in jim nic ne manjka. Ampak, zelela sem tudi sama obvladati to vescino.
Ko sem odlila vodo in dobro vse premesala,dodala malo mascobe, sem lonec postavila na preprogo ob stedilniku, sedla na prucko in mesala, mesala… Se vedno kepa. Seveda sem se navelicala in zgance nafrkala tako, kot so me naucili.
Mi znate povedati, po kolikem casu se zacno locevati majhni zganci?
Prislo mi je na misel, da bi zganc dala v multipraktik in zavrtela…pa me je bilo strah.
Mozev komentar: Seveda ni dovolj dobro, kar sem te jaz naucil. Cemu bi delala drugace.:)
Lep pozdrav Babi
Ali je Joze imel v mislim enak način priprave žgancev, v vrelo vodo streseš ajdovo moko ….?
Pri drugem načinu priprave žgancev (tako pripravljajo žgance v Prekmurju) najprej pražiš moko, jo zaliješ in nato mešaš toliko časa, da nastanejo majhni žganci.
Babi, prosim napiši recept za divjačinski golaž. Tam spodaj je že bil pogovor o tem, a kaj ko teme ostanejo na svojem mestu in se nanje pozabi.
Hm, jaz jih vedno delam tako, kot je opisal Jože. Vodo odlijem in jo pustim malo na strani, da po potrebi dolijem, če so žganci presuhi. Mešam z dolgo vilico z dvemi roglji – verjetno tako kot Kresnica. Žganci ratajo zelo hitro, praktično takoj. Če pa ne odliješ dovolj vode, potem pa se ne drobijo. Babi, mislim, da je bil to problem.
Pri nas smo imeli ravno včeraj kislo repo in žgance – krasno so mi uspeli :-)))
Hej!
Hvala; vodo sem odlila kot vedno, so bili lepo suhi. Verjetno je stos v tem, da sem mesala s siroko lopatico ( za polento) in ne z dvorogeljnimi lesenimi vilicami( velike). Saj jih tudi imam in se ne Blokah, kjer sem jih dobila, so povedali, da so za zgance. Clovek pozabi:)
Jih je pa moz vedno delal tako, da jih je frkal; od tod tudi moja navada.Drugic bom poskusila in upam uspesno.
Da, Ljubljancanka, tocno tako, kot je napisala Avena.
Recept dobis se danes zvecer; oprosti, vmes mi je racunalnik 2x ponagajal in potem clovek nehote prezre.
Lep zimski vecer; pri nas spet buuurja piiiha!
To so zimski zimski casi,
sever je poti zamel.
Sam sprehajam se po vasi,
skoraj bi kosminke stel.
Mlin ne gre vec zaporedom,
voda v strugi ne sumlja…
Naprej se ne spomnim vec:) A vedno, ko je mraz mi odmeva ta pesmica po glavi.
Bila je v sestdesetih v Berilu za drugi razred. Babi
Ej, Babi, pri nas je res prava zima kot v tvoji pesmici. Prava zimska idila, pa še kar sneži. Sem že toliko dobra, da sem šla kidat sneg. Sedaj pa čajček z dodatkom.
Je pa super, sem dobila idejo za kosilo. Za “stare” bodo žganci, zelje in krvavice, za mlade pa špinača.
No, mene je mama (šele pred kratkim) naučila delati žgance, Je pa sistem drugačen (in okus), ker jih delam na štedilniku na drva. Mešam jih potem čisto ob kraju, kjer je še toplo, ni pa vroče. So kar užitni, a taki, kot jih skuha mama, nikakor. Pa če pomislim, da jih kot otrok nisem preveč marala..
Lep dan želim vsem.
BABI živjo, ne vem kaj si naredila narobe, morda je to vilica, čeprav jih tudi jaz včasih delam kar s kuhalnico,ali pa z vilico in vedno ratajo.Vodo je pa treba vso odliti in jih na suho zmešat, dodati maščobo-fajn premešat in potem počasi dodajat vodo.Ampak jaz včasih jem kje tudi take, kot jih delaš ti-cmočke in so mi tudi zelo okusni, sem pa navajen na bolj suhe in takšni suhi, mi popijejo potem v ustih več repe ali zelja in mi to bolj paše.Če pa jem žgance zraven praženega kislega zelja in kakšne klobase, pa vedno naredim “mokre” žgance, sicer se ti lahko kaj v sabnik zaleti…;-)…lepo se imejte !
Forum je zaprt za komentiranje.