Ajdovi žganci
Pozdravljeni,
večkrat sem že poizkusila skuhati ajdove žgance, take drobne, suhe- ne tako vlažne in pocaste, kot se meni naredijo. Vse naredim po receptu, dam toliko vode in moke, pustim da vode prevreje čez moko, naredim luknjico v sredino in kuham 20 min. Potem odlijem nepovreto vodo in verjetno je tukaj ves čar – nikoli ne vem ali je dosti. Baje pa lahko moko pražiš in dolivaš slano vrelo vodo.
Prosim za pomoč.
Hvala
Jaz jih naredim tako na uč, cca. za 4 osebe(30 dag mokr), dam 1/3 ajdove moke, in 2/3 ostre moke, malce posolim in zmešam v posodi, v višjem loncu zavrem slan krop ponavadi 2-3 l vode, nardim jamico ko moko stresem v vrelo vodo, potem pa v tistim cca. 20 minutah pripravim, cedilo, mikser , dve posodi eno za ostalo vodo, eno za žgance, vilico, in kuhavnico…..vso vodo odcedim, k moki dodam eno žlico olja in z miksarjem začnem mešati s nastavkom za gnetenje testa, počasi ulijem nekoliko vode (ki sem jo odcedila), in mešam do željene gostote, bolj suhi manj vode, še vedno jo lahko priliješ, kakšno velko kepico moke, če ostane poberem ven, potem s kuhavnico in vilico naredim žgance in prelijem s toplimi ocvirki….
Hoj, Lela! Meni pa ajdovi žganci vedno uspejo na tale način: V slano vrelo vodo (naj je ne bo preveč!) stresem moko (3/4 ajdove in 1/4 bele), v sredo naredim luknjo s kuhovnico in pustim, da rahlo vre 10 minut (ne pokrivat posode, pa ne mešat!). Potem v skledo odlijem skoraj vso vodo in z vilico za meso (tisto večjo) hitro zmešam, da nastanejo drobni žganci. Pomembno je, da odliješ dovolj vode, tako da so žganci na koncu bolj suhi kot ne (vodo še vedno lahko dodaš, če se ti zdijo presuhi). Na koncu jih popražim na maslu ali pa samo zabelim z ocvirki.
Forum je zaprt za komentiranje.