Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ajdovi žganci

Ajdovi žganci

Pozdravljeni,

večkrat sem že poizkusila skuhati ajdove žgance, take drobne, suhe- ne tako vlažne in pocaste, kot se meni naredijo. Vse naredim po receptu, dam toliko vode in moke, pustim da vode prevreje čez moko, naredim luknjico v sredino in kuham 20 min. Potem odlijem nepovreto vodo in verjetno je tukaj ves čar – nikoli ne vem ali je dosti. Baje pa lahko moko pražiš in dolivaš slano vrelo vodo.
Prosim za pomoč.
Hvala

Jaz jih naredim tako na uč, cca. za 4 osebe(30 dag mokr), dam 1/3 ajdove moke, in 2/3 ostre moke, malce posolim in zmešam v posodi, v višjem loncu zavrem slan krop ponavadi 2-3 l vode, nardim jamico ko moko stresem v vrelo vodo, potem pa v tistim cca. 20 minutah pripravim, cedilo, mikser , dve posodi eno za ostalo vodo, eno za žgance, vilico, in kuhavnico…..vso vodo odcedim, k moki dodam eno žlico olja in z miksarjem začnem mešati s nastavkom za gnetenje testa, počasi ulijem nekoliko vode (ki sem jo odcedila), in mešam do željene gostote, bolj suhi manj vode, še vedno jo lahko priliješ, kakšno velko kepico moke, če ostane poberem ven, potem s kuhavnico in vilico naredim žgance in prelijem s toplimi ocvirki….

tudi jaz sem imela podoben problem. s casom ,ko sem dobila obcutek,se je samo po sebi uredilo. sem pa tudi ze delala tisto varianto s prazenjem. tam skoraj ne bores zgresiti-vodo dolivas pocasi… lp petra

Hvala obema. Vse bom ponovno preizkusila. Dobrodošel pa je še kakšen nasvet.

Se mi zdi, da mama najprej zavre vodo, potem pa kar v posodo z vodo vsipa ajdovo moko in s kuhalnico meša in meša in meša… (sem ji že mikser predlagala, pa nekako vztraja pri svojem). Če so žganci premehki oz. pocasti pa pač doda še malo moke…

Hoj, Lela! Meni pa ajdovi žganci vedno uspejo na tale način: V slano vrelo vodo (naj je ne bo preveč!) stresem moko (3/4 ajdove in 1/4 bele), v sredo naredim luknjo s kuhovnico in pustim, da rahlo vre 10 minut (ne pokrivat posode, pa ne mešat!). Potem v skledo odlijem skoraj vso vodo in z vilico za meso (tisto večjo) hitro zmešam, da nastanejo drobni žganci. Pomembno je, da odliješ dovolj vode, tako da so žganci na koncu bolj suhi kot ne (vodo še vedno lahko dodaš, če se ti zdijo presuhi). Na koncu jih popražim na maslu ali pa samo zabelim z ocvirki.

Jaz jih delam tako, kot Ja-na, s tem, da posodo med kuhanjem pokrijem, kuham 20 minut in delam samo z ajdovo ali koruzno moko, pa mi vedno uspejo.

bela je zato, ker so po okusu drugače premočni in grenki, tudi kruh ‘rečimo s belo’

Žganci so grenki ,če je moka stara in nepravino shranjena. Jaz jo hranim v hladilniku.

Tako kot dela jana je prav in tako ti bodo vedno uspeli.

lp Mari

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close