Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ajdovi žganci – pomoč!

Ajdovi žganci – pomoč!

Prvič se spravljam kuhat ajdove žgance, pa mi kup stvari ni jasnih. Gledam raznorazne recepte, kjer se količine zelo razlikujejo (razmerje moka-voda). Koliko je treba moke in vode za dve osebi?

Četrt kile moke in pol litra vode? Več?

manjša posoda, pol litra vode, posoliš in počakaš da zavre, nato pa dve zajemalki moke lepo vsuješ noter, če sta pa bolj lačna, pa tri.

kar pogumno, žganci ne grizejo, tudi če je vode malo več ali manj, ni problema

Meni še tisti iz vrečke ne uspejo. 🙁
Pri zgancih imam res dve levi roki…

KUPI INSTANT AJDOVE V ORANŽNI VREČKI . ZELO SO DOBRI IN NIMAŠ KAJ FALIT . NE POZABI NA OCVIRKE

Jaz jih kuham v ožji visoki posodi, čimveč vode – po domače merim 4 prste do roba posode. Ne glede na količino moke. Recimo 2 čajni šalci moke na osebo. Ko je vsa moka mokra in zgoščena v gmoto, jo previdno obrnem, naredim luknjo z ročajem kuhalnice na sredini, pokrijem in kuham.

Predlagam, da poskusiš po koroškem receptu. Nimaš kaj sfalit. Meni tako najbolj uspejo. V vodo vsipat, luknjo delat, da skozi vre, to je malo težje 😉

http://www.kulinarika.net/recepti/13551/priloge/ajdovi-zganci-na-koroski-nacin/

Jaz uporabim instant ajdovo moko (vsake toliko časa se dobi v Hoferju) in jih naredim po koroško, kot piše ena nad mano. Tako mi vedno uspejo. Dokler sem se trudila s klasično pripravo (kupček moke z luknjo), je bila pa vedno loterija, ali poc ali so bili pa presuhi.

Koroški recept je res lažji, vedno uspejo. Na enak način delam koruzne žgance.

Koliko daj česa ne vem. Nujno vzemi visok lonec za žgance kuhat. To pa zato, da moka ostane skupaj, v širokem loncu se razleze in se žganci težje delajo. Jaz dam tudi nekaj bele moke po ajdovi. Vodo skoraj čisto odliješ, začneš mešat in jim, še preden so narejeni dodaš vročo mast, potem se veliko lepše delajo in tudi veliko boljši so. Ko so narejeni pa še ocvirke čez. Upam, da ti uspe 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close