Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika ajdova, koruzna moka

ajdova, koruzna moka

Zanima me, za kaj vse (če sploh) uporabljate ajdovo in koruzno moko. Sama ju imam zgolj za kruh, zanima pa me, če so še kakšni recepti s tako moko. Hvala!

Iz obeh lahko skuhaš žgance. Iz ajdove jaz delam tudi štruklje in palačinke. Koruzno pa uporabljam za povaljanje rib pred peko.

lp

Julija

Tako ajdovo kot koruzno uporabljam pri večini receptov z “navadno” moko.

Mene pa zanima ajdov in koruzni kruh v kruhomatu. V iskalniku in na kulinariki sem našla nekaj receptov in prebrala nekaj debat na to temo, a vendarle me zanima kak preiskušen recept, pri katerem npr. ni potrebno popariti moke, pa kruh vseeno rata.
Hvala in lp, Mina

Hej!

Ajdove palačinke so postale pri nas zakon.

Začela sem s postopnim dodajanjem beli moki. Zdaj prevladuje že ajdova.
samo nekoliko dlje pustim maso stati, drugače vse enako.
Aja, dobro je tudi, če dodam malo refoška ( postanejo nekoliko temnejše) ali malvazije.
Splača se poskusiti:)

Lep pozdrav s še vedno sončne obale Babi

Jaz uporabim 20 dag ajdove ali koruzne moke, ostalo (30 dag) pa pri ajdovem kruhu črno moko, pri koruznem pa polbelo. Pečem enako kot iz kakršnekoli druge moke. Kruh vedno uspe. Ja, nikoli je ne poparim. Je pa kruh vseeno boljši, če moko popariš.

lp

Julija

Hvala za ideje! Bom poskusila palačinke! Zadnjič sem jih delala iz polnozrnate moke (same), ker je bele zmanjkalo. Presenetljivo dobre so bile, pa najbrž še bolj zdrave.

Pa žganci, seveda! Kako da se nisem spomnila? 🙂 Za štruklje pa še nisem “dovolj velika”, imam prav strah se lotiti. Isto kot za potico. Ampak to že ne spada sem. 🙂

Sara, seveda spada sem. Sem še ena, ki je imela velik strah pred štruklji, pa se jih je končno le lotila. Saj sama veš, je samo stvar odločitve. Tudi pred potico in vsem kvašenim sem imela velik rešpekt. Doslej sem večkrat naredila marmeladne rogljičke, nekaj slanih štručk in nekaj kruha. Kakor koli, samo da je strah mimo. Prejšnjo nedeljo in tudi danes sem že kar pri kosilu zamesila polnozrnati kruh, popoldne se mimogrede speče. Meni je pomagala teorija, prebrala sem vse, kar sem lahko, zbrala 100 receptov, še nekaj let oklevala – potem pa je bilo. Če potrebuješ recepte, javi – pogum in voljo pa moraš seveda zbrati sama.

Še moje vprašanje za poparjenje moke, tega še nisem počela. Ali pa mogoče sem? Prvi polnozrnati kruh, ki sem ga spekla, je bil po receptu namreč tako, da sem 10 dag ajdove moke “poparila” s 3 dl vroče vode, na ohlajeno potem dodala 1/2 kg polnozrnate moke.
Ali je to res samo to, da vliješ vrelo vodo čez moko v skledi, s kuhalnico malo pomešaš in pustiš, da se ohladi? Tiste besede “… prej moko še popariš…” so me vedno strašile.
LP Mimi

Točno tako Mimi. Vrelo vodo na moko, pomešaš, da dobiš žgancem podobno zadevo in pustiš, da se ohladi.

Pa še en recept za ajdove štruklje, ki 100% uspejo in so zelo dobri. Pa kar brez strahu. Je čisto enostavno.

Ajdov štrukelj
/za 8 oseb/
testo:
400g ajdove moke in 400 ml slanega kropa
nadev:
400g skute, 1 jajce in morska sol

Ajdovo moko poparimo v slanem kropu. Ko se ohladi, naredimo hlebec, ki naj počiva 30 minut. Nato testo razvaljamo in premažemo s skutnim nadevom. Štrukelj zavijemo v kuhinjsko krpo in kuhamo v slanem kropu približno 20 minut.
Kuhane ajdove štruklje ponudimo kot prilogo k mesnim in zelenjavnim jedem. Ali pa zabeljene z drobtinicami kot samostojno jed. Sladko ali slano.

na osebo:
12,8g B, 2,8g M, 37,4g OH, 2,8g Vl. in 196kcal

lp

Julija

Ali je v gornjem receptu za Ajdove štruklje v testu samo ajdova moka?
Nič pšenične moke?

Hvala, Julija. Res je bilo podobno žgancem :-))

Drugače, Ljubljančanka, sem že zasledila recepte samo z ajdovo moko, tako da je možno.
LP Mimi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close