Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ajdova kaša z jurčki-na pomoč

Ajdova kaša z jurčki-na pomoč

Lepo prosim, če ima kdo recept za ajdovo kašo z jurčki, naj mi ga napiše. Ko sem kupovala ajdo je bil recept na ovitku, ampak , ajdo sem pretresla in, ajajajaj, ovitek vrgla stran. Na, suhe jurčke pa že namakam….
Hvala.
LP
EvaK

Evo, Eva- en recept, ki sem ga našla na kulinarika.net….seveda z moje strani nepreizkušen…Če boš delala- povej kako je uspelo
LP
Ajdovo kašo uporabljamo na veliko načinov. Lahko jo skuhamo do mehkega in jo dodajamo juham, solatam, omakam, zavitkom in štrukljem, lahko pa jo uporabimo kot samostojno jed.
Ajdovo kašo skuhamo, dodamo eno kocko juhe in žlico peteršilja. Na olju opražimo čebulo, dodamo na rezine narezane jurčke ali kake druge gobe, solimo, popramo in ko so gobe popražene jih dodamo kaši. Lahko dodamo žlico smetane in vse skupaj premešamo. To je star slovenski recept , ni zelo bogat, je pa zelo dober.

Sama sem ravno pred nekaj dnevi naredila ajdovo kašo, sicer ne z jurčki, ampak šampinjoni, pravzaprav pa je vseeno.

150 g ajdove kaše (skuhaš v vreli vodi – 15 min), odcediš.
1 čebula
500 g šampinjonov
2 dcl smetane za kuhanje
1 dcl kisle smetane
peteršilj
sol
origano
šetraj
poper

Na malo olja popražiš čebulo, dodaš očiščene šampinjone (predtem jih kuhaš nekaj min v slanem kropu, da izločijo vodo), peteršilj, soliš, dodaš mlet česen, malo origana in šetraj ter še malo pražiš. Nato dodaš smetano za kuhanje in vreš vse skupaj nekaj minut. Potem dodaš kašo, premešaš, na koncu pa dodaš še kislo smetano in poper po okusu.

Na original receptu je večja količina kaše in manjša količina gob, vendar je meni tako bolje. Gobe sem narezala na večje kose in je bilo prav hrustljavo dobro 🙂 Upam, da sem pomagala. LP

Sliši se super.
Jaz šampinjonov nikoli ne kuham v vodi, ampak jih raje prepražim na čebuli in olju (čebula mora biti že steklena), ker so tako bolj hrustljavi. Ko se voda, ki jo šampinjoni (ali druge gobe) pokuha, je jed pripravljena.

Ja, seveda je tudi to varianta. Če delam zrezke s šampinjoni, storim isto kot ti – tako je meso mehkejše. LP

Hvala za dobre ideje, dekleta. Nedeljsko kosilo je bilo odlično, naslednjš pa bom poskusila s šiitakami.Menda so dosti bolj aromatične za kuhanje, kot šampinjoni. Predlag mi je dala Damjana na forumu starši staršem.

LP
EvaK

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close