aeroflot
Hm, kar nekaj izkušenj imam z Aeroflotom. Samo brez panike, je rekel Švejk in spil še eno pivo…
Sicer je res, da je Aeroflot član IATE, tako da ima glede pregledov letal svoje obveznosti, bi se pa jaz bolj zasekiral glede uporabe Boeingov in Airbusov v ruskih podnebnih razmerah, kot nad prevoznikom.
lp
bv
Neeeeeeeeeeeeee, nič takega ni bilo…
Ampak običajno so letališča v Rusiji zaradi vremenskih razmer rahlo drugačna od kakega Frankfurta in podobno. Zato so piste krajše, slabše, … Zato Tupoljevi in podobna letala bolje funkcionirajo kot sofisticirani zahodnjaki. Res pa je, da ni primerjave med tresenjem in brnenjem Tupoljeva in Airbusa.
Skratka, če mene vprašaš, letala ruske proizvodnje so glasnejša in bolj brnijo, vsaj za moj okus pa so v ekstremnih razmerah varnejša kot z računalniki nabiti zahodnjaki.
Upam, da me kak pravi strokovnjak za letala ne bo preveč pobil…
lp
bv
Hej, jaz sem pred dvema letoma letel iz Dunaja preko Moskve v Peking in nazaj iz Šanghaja na Dunaj. Letel sem z dotrajanim Tupoljevim, sedeži so bili oguljeni in pretrdi, zmanjkalo je vse pijače že po nekaj urah leta, tako da si lahko dobil le vodko, kar je pa itak vodilo k temu, da so se ga vsi nažrl, pa da je bilo nemogoče spat.
Najbolj zanimiva zadeva pa se je zgodola na povratnem letu iz Šanghaja, kjer je po dveh urah čakanja na letališču zaradi nevihte začela puščati streha. Zanimivo, ni kaj.
J.
Hm, tisto zmanjkalo pijače…
Žal to ni čisto res, imeli so le prepoved točenja, posebej alkota, če mene vprašaš…
O drugem ne morem sodit, je pa čisto možno.
Ko sem bil na Kamčatki, je bila letalska nesreča,zrušil se je vojaški avion (vojaški lovec).
Pilot je z družbo šel v neko letovišče, pa je bil tako pijan, da je zaspal med poletom… Tudi ostali potniki niso opazili nič. Posledice so znane…
lp
bv
Hello,
uporaba zahodnih letal niti slučajno ni manj varna kot pa ruskih. Tupolev, Ilyushin in podobno rabijo vsi daljšo stezo tako pri vzletu kot pri pristanku, poleg tega imajo pri Aeroflotu več tehničnih težav z letali ruske gradnje kot pa z Airbus ali Boeing. Pa ne zdaj mislit, da so to neke resne težave, le majhne okvarice, ki lahko povzročijo kakšno zamudo (kar se pa dogaja vseh letalskim družbam). Tako da ne drži, da bi bila ruska letala zaradi podnebja bolj varna. Podnebje kot tako postane faktor pri letalih na letališčih z visoko nadmorsko višino (npr. La Paz) in visokimi temperaturami. Le tam je točno določeno katera letala lahko vzletajo in pristajajo (takšnih kotičkov na svetu je pa zelo malo).
Aeroflot je danes drugačno podjetje kot pa v preteklosti. Je član Sky-Team alianse in je vsak strah odveč. Res pa je da zaradi države ne morejo hitro zamenjat svoj ruski del flote z novimi A ali B letali. Carine naredijo letala mnogo dražja kot pa je njihova nabavna cena.
Hm, malo si pomešal vse skupaj. Letališča so v Rusiji slabša, ne letala, podnebne razmere pa v glavne m vplivajo ne zaradi višinskih razlik, temveč zaradi velikega mraza, ki tam vlada pozimi. In ledu, ki je na letalih. a še enkrat, nisem letalski strokovnjak, komentiram le tiso, kar sem videl kot potnik…
lp
bv
Čeprav Bojan, takim temperaturam so tudi zahodna letala izpostavljena vsakodnevno, saj nekaj deset stopinj minusa niso nič neobičajnega na potovalnih višinah letal. Ravno nasprotno, hujše so temperaturne razlike, ko se letalo npr. iz razbeljenega Maroka dvigne v nebo, ter poleti npr proti severu. Tu gre lahko tudi za 100 ali več stopinj celzija razlike v znotraj nekaj deset minut.
So pa res za letala škodljivi zelo agresivni antifrizi, s katerimi jih polivajo zaradi preprečevanja nastajanja ledu na krilih. Samo, temu so zopet izpostavljena tudi zahodna letala.
Samih letališč pa ne bom komentiral, ker jih ne poznam, verjetno so pa res v slabšem stanju, kot bi smela biti, kar seveda pušča posledice tudi na letalih.
Led na letalih ni nič posebnega in se ga da odstranit od vsakega (določene mešanice tekočin za preprečevanje zmrzovanja lahko zdržijo tudi uro in več), tu nima veze kdo je letalo sestavljal, če Evropa, ZDA ali Rusija. Tudi Skandinavske države se srečujejo z zelo extremnimi temperaturami pozimi, a to (razen ko gre za kak velik snežni metež) ne predstavlja velikih problemov. “Mraz” kot tak je najbolj problematičen tam od +10 (ja +!) do -15.
To je temperatura, ki je najbolj nevarna za letala, ker je % vlage v zraku pri teh temperaturah še dovolj velik, da lahko povzroči zmrzovanje. Pri -50, ki jim je letalo izpostavljeno na potovalni višini se sistema za preprečevanje zmrzovanja sploh ne vključuje, ker je vlaga v zraku tako nizka, da ne more priti do tvorbe ledu na krilih (kar je bistvo najhuje kar se ti lahko zgodi).
Če pa govorimo o skrajno nizkih temperaturah (npr. Irkutsk) pa morajo to vsa letala brez problema prestati. Za to pa traja certifikacija novega letala leto in več in ne par dni.
Glede letališč, seveda so v odmaknjenih krajih Rusije le ta v slabšem stanju, ampak tam kjer lahko pristane nek potniški Tupolev lahko tudi Airbus ali pa Boeing.
bojanv napisal:
> Ampak običajno so letališča v Rusiji zaradi vremenskih razmer
> rahlo drugačna od kakega Frankfurta in podobno. Zato so piste
> krajše, slabše, … ***Zato Tupoljevi in podobna letala bolje
> funkcionirajo kot sofisticirani zahodnjaki.*** Res pa je, da ni
> primerjave med tresenjem in brnenjem Tupoljeva in Airbusa.
>
> Skratka, če mene vprašaš, letala ruske proizvodnje so glasnejša
> in bolj brnijo, vsaj za moj okus pa so v ekstremnih razmerah
> varnejša kot z računalniki nabiti zahodnjaki.
>
> Upam, da me kak pravi strokovnjak za letala ne bo preveč
> pobil…
bojanv napisal:
> ***Hm, malo si pomešal vse skupaj. Letališča so v Rusiji slabša, ne letala, podnebne razmere pa > v glavne m vplivajo ne zaradi višinskih razlik, temveč zaradi velikega mraza, ki tam vlada >pozimi.*** In ledu, ki je na letalih. a še enkrat, nisem letalski strokovnjak, komentiram le tiso, kar > sem videl > kot potnik…
————————————————————————————————————————————————-
Oprosti, Bojan ampak iz pisanja se (res) vidi da nisi strokovnjak za letalstvo 🙂
Pa še sam sebe si zanikal glede ruskih avionoh… Pred kratkim sem se vrnil iz Boeingove tovarne v Seattlu in lahko rečem da so vsekakor amerikanci s svojim programom pred ruskim ! ;))))
Če je v to sploh kdo dvomil?!
Kar se tiče Aeroflota, res ni v špici je pa še vedno boljši kot kaka Iberia, kar se vidi tudi tu
Oprosti,Therras. ampak ne zanikam se. Ameriška letala so (kot sem zapisal) “z računalniki nabildana”, bolj sofisticirano izdelana in vse ostalo.
Žal pa so razmere v Rusiji (vzhodni del) take, da se, po mojem mnenju, ne obnesejo tako, kot slabše narejena in bolj glasna ruska letala.
Bolj razumljiva primerjava, če hočeš. Ruske motorje popravlja vsak vaški kovač, čeprav požrejo toliko bencina kot avto v Slo, za popravila se uporablja “kladu pa majzl”. Tulijo in ropotajo pa kot parne lokomotive.
Ko sem se tam pojavil z BMW motorjem, sem ga z vlakom vlekel cca 600 km daleč do servisa, kjer so povedali, da ga ne znajo popravit. IN BIL JE BMW SERVIS V NOVOSIBIRSKU!!!!!!!!!!!!!! Rabili so 2 dni, da so se dogovorili, kako in kaj.Potem so zobnik, ki sem ga jaz priskrbel iz Slovenije, zamenjali v 2 urah. In nihče ne pravi, da je njihov motor boljši od nemca.
Žal, tudi to je Rusija.
lp
bv
Varno se je peljati tako z Iberio kot Aeroflotom. Na kar moraš bit pri Iberii pazljiv je s kakšnim letalom se pelješ. Dokaj stare Boeinge (a zato nič manj varne) zamenjujejo z novimi Airbus letali in razlika med enimi in drugimi je zelo velika ( urejenost notranje potniške kabine)
Drugače pa ima Iberia svoj vzdrževalni center, kamor pošiljajo svoja letala tudi druge letalske družbe tako da o varnosti niti slučajno ni dvoma.
Avto je eno, letala pa nekaj čisto drugo. Zmogljivost teh računalnikov (ki jih imajo tudi vsa novejša ruska letala) je mnogo manjša kot pa nekega osebnega PC-ja. Treba je upoštevat, da so vsi sistemi in podobno, ki se vgrajujejo v potniška letlala, že zelo “zastareli” iz tega vidika, ker je pač zanesljivost in varnost na prvem mestu. In statistično gledano imajo ruska letala daleč več okvar kot Airbus ali Boeing (sem so vštete okvare, ki so povzročile več kot 15min zamudo).
Saj imaš v Indiji tudi Airbuse, s posebnim podvozjem, ki lahko pristajajo na utrjenih stezah, ki so daleč od tistih, ki smo jih vajeni mi.Je pa dejstvo, da ima Rusija mnogo stez, kjer lahko pristajajo samo določena letala ampak to niso niti slučajno kakšna večja civilna ampak posebno za takšne razmere narejena letala (tam ti tud noben Tupolev ali kaj podobnega ne more pristat).
Forum je zaprt za komentiranje.