Najdi forum

ADSL in ISDN

Zanima me, ali za ADSL je možno uporabljati PCI ISDN 128Kb (za pc-ja, cena je okoli 6.500 Sit) kot pa ISDN.101 (neki telefon od Telekom-a, cena pa je 36.000 Sit s popustom) ???

Hmm, za adsl ne potrebuješ niti telefona. Če pa kupuješ tel. aparat, mora biti združljiv z našim tel. omrežjem, več ti bodo lahko svetovali pri Telekomu.

Imamo telefon in fax, vendar brez ISDN-ja, zato sem mislil, da bi lahko uporabil PCI ISDN za pc. Se pravi, ali je to možno?

Ne.

Za ADSL rabiš mrežno kartico in nič drugega. Mrežno katrico priključiš na t.i. ADSL modem in to je to (z navadnim mrežnim kablom).

Za ISDN rabiš t.i. ISDN modem (v bistvu ISDN TA – terminal adapter).

LP

Tudi v pc imam mrežno kartico, s katerim sem že prej lahko povezal z drugim pc-jem. A samo to je to! Torej tisti črni debeli kabel priključim kar iz mrežne kartice (iz pc-ja) direktno v ADSL modem (zunanji). Aha, potem ne rabim ISDN-ja.

Druga stvar pa je neki NT2AB (tako mi je pravil eden iz Telekoma, stane pa 29.900 Sit), s katerim naj bi lahko uporabljali vse na enem mestu (telefon, fax in kmalu pa ADSL Internet, imamo eno tel.št.), ki naj bi delovalo brez problemov, tudi če je Internet odprt 24 ur, zraven tega pa lahko telefoniramo.

Kaj praviš o NT2AB, se ga splača kupit ali ne, samo da bo vse dobro delovalo?

A ne bi bilo boljše, če bi namesto kratic in cene navedel, za katero napravo gre?

Fičko, a nas ti tle mal ‘zzzzzzzzzzzzz’, a? Pišuka, menda ja veš, da brez ISDN tel. linije ne moreš naročiti ADSL povezave. Na vsakem Telekomu ti bodo ponudili ISDN pakete, ki so na voljo – pač odvisno od tvojih potreb in želja. Ob zamenjavi analogne linije z ISDN ti bo njihov monter namestil tudi ADSL modem in internetno povezavo. V računalniku naj bo že prej mrežna kartica, teh Telekomovci ne vtikajo radi v kištice.

🙂

Se pravi da bo treba kupit ISDN paket (ISDN.101) in NT2AB (za tel., fax in ADSL), skupaj bi za začetek koštalo 65.900 Sit !!! *****

ISDN paket potrebuješ in je čisto vseeno katerega. Na ISDN liniji ti ne bojo delali stari tel. aparati in faxi, zato potrebuješ še NT2AB. Lahko pa kupiš paket, kjer je NT2AB že zraven.

Za ADSL pa NT2AB ne rabiš.

hmmm, prosim povej ali priporoči mi po vrsti in bolj razločno, ker se mi meša kot mešalnik, kaj pravzaprav rabim, da mi bodo delovali el.naprave (tel., fax in ADSL) in koliko bo stalo?

Če boš priključeval stare naprave (analogni telefone, analogni fax) potem si nabavi NT2ab zaključek, drugače mislim, da se ne splača. V navaden NT zaključek lahko priključujše samo ISDN naprave (telefone, telefakse, …).
Če boš za internet imel ADSL je vseeno kateri NT zaključek je. Pa ADSL ti ne bo zasedal linije nobene linije. Tekelom ADSL pogojuje z ISDN paketom (drugje v svetu ni tako). NT2ab dodatno zaračunajo okrog 30.000 SIT. Navadni NT je vštet v ceno.
Sedaj se pač moraš odločiti, če boš priključeval stare analogne aparate in fax potem rabiš NT2ab, drugače ne.
V vsakem paketu ISDN je ISDN aparat, ki ga lahko priključiš v navaden NT zaključek, zato če vzameš kak prenosni aparat skoraj ne rabiš več starih aparatov.

To bi bilo na kratko vse.

Dir, hvala!

Lahko pa zadevo rešiš malo ceneje, vzameš tisti Isdn, ki je najcenejši in ADSL, sedaj imaš telefonsko linijo in hitri internet.Žal še ne moreš priklopit starega Faxa, torej si nabaviš rabljen ISDN( cena 10-15 ksit)router-modem, ki ima možnost priklopa naadnega telefona in printerja. Takega je delal ASUS. Sedaj si rešil problem telefonov , Faxa, Mrežnega printerja in imaš 4X hitri dostop do interneta.
Tudi to je možno pa malo ceneje je.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close