adsl/hitrost
Imaš vodovodno pipo s premerom cevi 1cm in ko nastaviš nanjo usta, teče skozi tisti 1cm ravno dovolj vode, da se pošteno napiješ.
Ti bi sedaj rada, da na tisti 1cm cevi natakne svoje žnablje 5 ljudi hkrati in bi vsi pili vodo z enako hitrostjo, kot si jo ti prej sama, ter bili s tem zadovoljeni.
Misliš da bi to šlo? Zmeniti se bo treba. Ali ne boste vsi pili istočasno, pa bo pretoka vode zadosti, ali pa boste vsi hkrati sesali ob zmanjšanem pretoku. Več vode, kot jo gre skozi 1cm cevi namreč skoznjo ne moreš spraviti.
Sedaj pa besedo “vodna pipa” spremeni v “ADSL priključek” in preberi zadevo še enkrat. Vedi, da bodo prvih nekaj mesecov vsi novi ADSL navdušenci vlekli iz neta filme in ostalo kramo, ki ti bo čisto zadušila promet.
No, lep primerek pomanjkljivega vprašanja in zavajajočega odgovora.
Kar poglejte, bom kar prekopiral hxov odgovor – z majčkenimi spremembami:
“””Imaš vodovodno pipo s premerom cevi 10 cm in ko nastaviš nanjo usta, teče skozi tistih 10 cm ravno dovolj vode, da se pošteno napiješ, stuširaš in zaliješ rože.
Ti bi sedaj rada, da na tisti 10 cm cevi natakne svoje žnablje 5 ljudi hkrati in bi vsi pili vodo, se tuširali in zalivali rože z enako hitrostjo, kot si jih ti prej sama, ter bili s tem zadovoljeni.
Misliš da bi to šlo? Zmeniti se bo treba. Ali ne boste vsi pili, zalivali rože in se tuširali istočasno, pa bo pretoka vode zadosti, ali pa boste vsi hkrati sesali ob zmanjšanem pretoku. Več vode, kot jo gre skozi 10 cm cevi namreč skoznjo ne moreš spraviti.
Sedaj pa besedo “vodna pipa” spremeni v “ADSL priključek” in preberi zadevo še enkrat. Vedi, da bodo prvih nekaj mesecov vsi novi ADSL navdušenci vlekli iz neta filme in ostalo kramo, ki ti bo čisto zadušila promet.”””
Vidiš, point je v temle: če je le en izmed vas študent ali ima otroka študenta lahko pridete do priključka ADSL res zelo poceni. Saj če živite tako skupaj, da se boste priklopili na router bo filme tako ali tako downloadal eden za vse, vse ostalo pa boste počeli čisto komot. Nevem samo, če ni omejitev na siolu da se lahko priklopijo samo štirje.
Jaz bi vam vseeno priporočil da poskusite.
Še malce popravka okrog zavajanja, ker tudi ti očitno ne bereš ravno briljantno, mogoče prvi razred ponovno 🙂
———————————————————————————————–
Tincha je pisala:
Pred meseci smo nabavili ADSL. Zdaj bi se na ta ADSL prilkučilo še pet ljudi v našem bloku preko routerja. Zanima me, ali bo to upočasnilo internet?
Internet je pisaril:
tako downloadal eden za vse, vse ostalo pa boste počeli čisto komot. Nevem samo, če ni omejitev na siolu da se lahko priklopijo samo štirje.
Jaz pa blebetam:
Tincha je izrecno napisala, da bo uporabljala router, torej preko routerja
lahko pristopa na net teoretično neomejeno ljudi, če je le pipa dovolj široka.
Tincha hx ti je kar v redu napisal, in ima prav glede pipice. Na tebi je
da se sama odločiš.
Pa pač priključi prijatelje gor, potem boš pa videla:
če bo sistem zabasan imaš dve možnosti:
– s prijatelji doplačajte nekaj tisočakov za dvig hitrosti na 2 MB, pa bi vam moralo zadostovati za vseh pet, saj imaš itak lahko npr. p2p (mule, kazaa)
usmerjeno na eno računalo, oz. eden ima mule, drugi kazaa, tretji pa kar mu pač ostane. Pač dogovorite se malce, kdaj boste vlekli filme dol, oz. eden vleče za vse in podobne neumnosti.
Če te ne ubogajo, samo iztakneš kable ven iz routerja in imaš sama na voljo
celotno hitrost pa je. 🙂
lp
Saj pravim, saj pravim!! Pet tipčkov skupaj si lahko za tri jurje na mesec razdeli 4096/768* kbit/s kar je sigurno dovolj za pitje, tuširanje in zalivanje rož hkrati. (Sploh pa tincha ni nikjer omenila kakšno pipo ima sedaj.)
In – saj pravim, saj pravim!!! – najbolje je probat pa videt.
In saj ne pravim – zeznil sem tisto z omejevanjem na 4 osebe. Sorči.
hehe, še dobro da znam uporabljati znanje, ki sem si ga pridobil z hackanjem, crackanjem in podobnimi neumnostmi.
Ja no oprosti, saj nisem mislil kave, mislil sem bolj na rogate zadeve hihihihihi.
Ali so slikice sedaj že kaj drugačne ??? Al so še vedno sami zoprneži zoprni….
Veš meni nič ne uide, ker sem pokvarjena baraba, kakor mi je danes
nekdo dejal(a) 🙂
ajd lp
ja imaš prav, bila je ena prekrasna Švedinja, pa saj so one plavolase kajneda, madonca tut…
Hja če je ornk, kako naj se izrazim – no ). .( potem se pa najbrž splača.
Mah po moje bo enkrat le ratal da “ujagamo” eno okrog ušes hihi..
lp
Forum je zaprt za komentiranje.