A sem nora?
Živjo, prijatelji potvanj!
Danes smo se odločili, da v soboto odpotujemo za en teden v Tunizijo, v Monastir. Vreme nam kaže kar dobro. Moja norost se bo pokazala v naslednjih vrsticah.
Ker smo vzeli last minute varianto tipa fortuna nastanitev, ne vemo v katerem kraju, kaj šele hotelu bomo letovali.
Potovali bomo štirje: midva z možem in dva otroka – 4, 5 let in 4 mesece.
Eden od otrok je zelo alergičen na določene vrste hrane (beri: skoraj vse!). Zato bi vzeli s seboj tudi razpoložljivo hrano. Znajo pri tem tunizijski cariniki kaj komplicirat???
Glede nastanitve si ne delam težav. Z možem nisva ravno hotelska tipa, sva navajena potovati bolj v lastni režiji, v badžet varianti (rukzak na ramo, pa na vlak, bus ali štop). Ker pa bova s seboj peljala tudi oba otroka, sva se odločila za hotelsko varianto. Upam, da glede na bolezen (alergijo) tudi v hotelu ne bodo preveč komplicirali in da nam bodo dovolili tudi kaj skuhati oz. pripraviti. Računam na to, da so vsi le ljudje.
Ponavadi imava s seboj le gotovino. Tokrat pa bi vzela s seboj tudi potovalne čeke. Kako je s čeki v Tuniziji? Kateri so najbolj primerni? Koliko časa traja, da jih dobiš v naši banki? Za plastični denar sva najbrž prepozna (rok sobota do 9.00 zjutraj).
Kako pa je kaj z medicinsko oskrbo? Na agenciji nisva dobila nobenega odgovora (roko na srce, ga tudi nisva pričakovala), kakšne pa so vaše izkušnje?
Ne me preveč prestrašit! In hvala vsem, ki se boste potrudili in mi napisali kaj za vzpodbudo!
Lep pozdrav!
SYGA
Živjo!
Kar se hrane tiče, je verjetno bolje, če jo spravite v ruzake ali kufre, ki grejo med neosebno prtljago, ne vem, zakaj bi kompliciral, še posebno, če so vse zaprte. Med osebno prtljago je baje priporočljivo, če je vse zapakirano, čeprav sem sama večkrat vzela s seboj domače piškote, pa mi ni noben nič zatežil. Če imate pa še kakšne papirje oz. potrdila, da je otrok alergičen, pa sploh ne bi smelo biti panike.
Več težav boste imeli po moje s kuhanjem v hotelu, odvisno kako mislite to izvest (v sobi, v kuhinji?)
V Tuniziji sem imela tudi sama gotovino, ampak American Express bi pomoje mogli jemat. Na banki v Ljubljani čeke dobiš v 15 minutah, v manjših podružnicah lahko čakaš par dni (recimo 2, 3). S plastičnim denarjem nimam izkušenj.
Glede na to, da ima otrok alergijo, je mogoče najbolje, če o tem že prej obvestita in povprašata osebje, kako je z medicinsko oskrbo.
Uglavnem, ful se boste mel fajn, domov boste prišli lepo rjavi, čaka vas en teden na soncu, pa brez skrbi!
LP, anka
Hvala za spodbudo.
Hrano bomo res spakirali v tavelik kufer, nekaj malega pa s seboj na avion, da ne bo prehudo, ko se bodo drugi mastili z neokusnimi letalskimi meniji.
Saj v bistvu se mi ne zdi tako noro, ampak so me mal prestrašili starši otrok iz vrtca – pravi paničarji. Če dobro pogledam, se jih večina še ni peljala na morje dalj kot do Kvarnerja. Pa kaj bo takle dopustek nam izkušenim popotnikom in dokaj nezakompliciranim staršem??? Samo veselje. Ker smo plačali tri karte in imamo pravico za več prtljage se bomo otovorili še z rolerji – upam da imajo okoli hotelov spodoben asfalt.
Se javim ,ko pridemo nazaj!
Pozdrav, SYGA
syga … prosim poročaj ko se vrnete 🙂 … mi gremo maja na djerbo … vzeli smo mal bolši hotel zarad našega 8 mesečnika (ki se plazi povsod in vse vtakne v usta 🙂 … jaz na tvojem mestu tudi nebi komplicirala … 4-mesečnik se verjetno samo doji (oz. je pretežno na mleku) … za starejšega pa itak veste kako in kaj.
tud mi se kar precej potepamo in tokrat gremo prvič v hotel … in tud jaz imam namen vzet za 8-mesečnika precej hrane sabo … instant itak, samo kaj češ 🙂 bo že preživel … zato te prosim … ko se boš vrnila poročaj kako je bilo 🙂
uživajte do konca in srečno!!!
B.
hoj!
Ko smo bili mi še trije, smo šli v Turčijo, tudi aprila, z 8 mesečnim otrokom. In nismo imeli nobenega problema. Ker takrat še ni bilo alergije, tudi za hrano ni bilo problema. Dete se je več ali manj dojilo, smo dodajali nekaj hrane, ampak ne preveč uspešno. Za vsak slučaj smo vzeli s sabo nekaj frutkov, ki pa smo jih skoraj prinesli nazaj, ker je bilo v hotelu dovolj raznorazne hrane (kuhane zelenjave, krompirja na 100 načinov, sadja, riža in pustega mesa – kaj več pa takrat še nismo obvladali).
Sedaj malo paničarim,ker imamo zelo strogo dieto – brez mleka, jajc, pšenice in njenih sorodnic, brez čajev, medu, brez svežega sadja in zelenjave. Lahko jemo riž, krompir, koruzo, od mesa pa samo perutnino in seveda vse brez začimb. Problem je tudi v pripravi, da ne pride do kontaminacije s pšenico, ker se potem pojavilo zelo srbeči izpuščaji. Pa sem se tudi sprijaznila – bomo že preživeli – če tudi en teden ne bomo jedli tako polnovredne hrane, kot doma. S seboj bomo vzeli naš kruh, pa še pakiranega, ki drži nekaj časa in riževe vaflje in dovoljene marmelade in že pripravljene kompote – v konzervi in seveda nekaj riževega mleka. Ne pričakujem, da bom v Tuniziji našla kaj od dietne hrane, bom se pa pustila presenetit v hotelski kuhinji.
Gremo pa uživat – to je pa glavno!
Se javim!
Lep pozdrav!
SYGA
želim vam da bi ful uživali in da bi bilo vse OK … sej bo!!!
tud jaz komaj že čakam da gremo … sicer sem prebrala da se v Tuniziji v lekarnah ki jih je kar veliko … kupijo takele otroške zadeve za jest in tudi kaj za alergike se najde … je pa drago … zato bi jaz na tvojem mestu res vzela sabo večino hrane in uživala :))
potem pa javi kako je bilo 🙂
B.
kaja hvala za tole info … predvidevam da plačilo z evrokartico ni problem … sicer se bomo mi še s Corisom zavarovali … za vsak slučaj 🙂
kaja a mi lahko prosim še poveš glede izleta v saharo iz Djerbe … koliko časa traja in kako zgleda če si bila dol? … naš 6-letnik si ful želi in bosta šla z očijem … me pa vseeno zanima kako zgleda … hvala!!
B.
barbara napisal:
> kaja hvala za tole info … predvidevam da plačilo z
> evrokartico ni problem … sicer se bomo mi še s Corisom
> zavarovali … za vsak slučaj 🙂
>
> kaja a mi lahko prosim še poveš glede izleta v saharo iz Djerbe
> … koliko časa traja in kako zgleda če si bila dol? … naš
> 6-letnik si ful želi in bosta šla z očijem … me pa vseeno
> zanima kako zgleda … hvala!!
>
> B.
Tudi jaz sem imela mednarodno zavarovanje,pa niso hoteli nič slišat.
Zdravnika sem morala poklicat,da je prišel v hotel (bilo je okoli polnoči) in mu plačati v gotovini. Potem je bil pa hudič,ker sem bila sama, lekarna 6 km stran,pa otroka nisem mogla pustit samega. Zdravnik je poklical v lekarno in so mi s taksijem pripeljali zdravila. Še dobro.
V Sahari nisem bila, planiram za drugič.So pa bili kolegi, vendar nihče enodnevne variante.
Vsi so šli tisto za 2 dni ali pa kombinacijo počitnic in Sahara. Bili so blazno navdušeni, je pa ogromno vožnje. Tako da zna biti ta enodnevna varianta kar hud zalogaj. Ampak če sta tvoja fanta
navajena štrapaca,ne bo problema.
Forum je zaprt za komentiranje.