A sem dolžna financirat očeta, ki je vse zapil in zakockal
Moj oče je s svojim stalnim pitjem izgubil službo, stanovanje, ženo… vse….poskušali smo mu pomagati tako mi otroci kot delodajalec ( poiskat stanovanje, službo bi dobil nazaj, če bi šel na zdravljenje) pa ni sprejel sploh, proti njegovi volji pa ne moreš nič.
Sem dvignila roke, brez slabe vesti, ker me je psihično preveč obremenjevalo. Nisem ga videla že 10 let, vsake toliko dobim info kako je z njim (ne živim več v domačem kraju). In ne glede na vse, mu očitno znese preživet brez denarja in še vedno v družbo alkohola.
Na tvojem mestu bi mu povedala, da se tega ne greš več. TI boš lažje poskrbela zase in ko boš pri sebi razčistila,da si dosegla svojo mejo, ko še lahko pomagaš, tudi ne boš imela slabe vesti zaradi tega.
Drugače bo potegnil na dno še tebe.
Ne, dolžna nisi. Je prav, da mu postaviš meje do kje gre lahko v tvojem življenju (npr. glede finančnih sredstev), hkrati pa mu pomagaš kot osebi, človeku, tudi kot očetu, (ki mu je sicer spodletelo na več črtah in zaradi katerega ste kar precej pretrpeli). Čeprav vem, da je težko, pusti zamere ob strani. Pojdi ob priložnosti do očeta, povej mu, kako te je prizadel, kaj vse čutiš, kot si napisala nam. Dobro je da to sliši. Ne gre za to, da bi sprožila konflikt zaradi očitkov, ampak za to, da mu odpreš srce – govoriš o tem kako si se ti počutila in kako se počutiš sedaj, ko bi bilo bolj življenjsko, da bi ti finančnčo pomagal on kot oče, ne ti njemu kot hčerka.
Da se vrnem … Jaz bi skušala dati na stran vse tisto hudo, kar ste dali čez zaradi njega in mu pomagala sicer ne toliko, da bi ga podpirala finančno, ker to nikakor ni dolgoročna rešitev, ampak v smislu, da se najde pomoč, ki ga bo dvignila iz te godlje v kateri predvsem psihično, pa tudi fizično propada. So v vašem kraju kakšne skupnosti za zdravljenje odvisnosti? Kakšne terapije, ki se izvajajo bolj pogosto? Lahko povprašaš na CSD, župniku, pastorju, pri socialnih podjetnikih, neprofitnih organizacijah … Torej najti je potrebno rešitev v smislu večje zaposlenosti in boljše “družbe”. Ima kakšno možnost, da bi šel kam delat v zameno za stanovanje in hrano?
Npr. samo za primer: za zdravljenje odvisnosti od nedovoljenih drog obstajajo Reto centri. Pomoč v Reto centrih je brezplačna (strošek je pot do kraja zdravljenja in nazaj), tam imaš hrano, vendar tud delaš po svojih močeh in zmožnostih. Vendar je tam red in disciplina brez pardona. Tam si lahko dalj časa, lahko se tudi vrneš.
Stanje v katerem je, je zelo težko in če ne bo s tvojo pomočjo prišel do kakšen pametne rešitve, bo samo še hujše. Jaz bi težko gledala očeta kako “propada”, pa tudi mislim, da človek z normalno stopnjo empatije tudi. torej ponuditi roko in rešitev, če jo želi sprejeti. Če je ne želi, potem imaš lahko mirno vest.
Vedno rečem, kdor išče, ta najde in tudi v vašem primeru se bo našla kakšna rešitev, če bosta združila prizadevanja za njegov boljši jutri. Pa ne pozabi, da je pot tista, ki je običajno pomembnejša od cilja.
Zima1, 28.10.2012 ob 20:02
Da si ti bolna, njemu ne pomaga oz. ne spremeni pri njem ničesar. Stroške ima, pa če si v službi ali doma v postelji. Jaz bi mu pomagala predvsem zato, ker te očitno prosi predvsem za nujne stroške kot so stanovanje, zobozdravnik itd. Kakšne kavice vmes v gostilni mu res ne moreš očitati.Drugače bi bilo, če bi te prosil za denar za dopust, za luksus, za nov televizor …
Jaz bi ga še danes poklicala in mu povedala, da ti je žal, ker si ob pogovoru odložila telefon. Opravičevala se mu ravno ne bi, a kar se je zgodilo, te obremenjuje. Oče ti je, starš in verjemi, da je brez njih na svetu drugače. Imej odnos do njega, pa četudi ni idealen oče. V stiski je in mu pomagaj. Morda se kljub krizi najde tudi kaj, kar bi delal in zaslužil kakšen evro. Pomagal komu na kmetiji recimo.
Pa kaj ti je? Avtorica komaj shaja, on se pa požvižga na to da njen otrok nima.
Takoj je treba postaviti meje!
Naj gre na socialno in pove da nima in ne more plačati socialno stanovanje, ker je vse zakockal!
Že v otroštvu jo je zapisal ker ni odigral vloge očeta in skrb za njo ker je živela v pomanjkanju med tem ko je z ljubico kockal …
Povej mu da ti tudi NIMAŠ!
Povej da si zbolela in da imaš manjše dohodke, da komaj svoje stroške stanovanja pokrije in za osnovno hrano.
Stiska te ker ve da si duša…in skos te bo stiskal…
Pojdi raje v trgovino in si nabavi kvalitetno sadje in kakšne vitamine!
Izkorišča vso dobroto pri tebi. Daj ga na čevelj za leto ali dve potem mu pokaži usmiljenje. Moj oče je tudi ena manipulativna pizda, ampak zdaj ko ga nihče od sinov ne jebe pet posto. Se je spremenil ampak je še dolga pot do odpuščanja.( Ni bil kockar je varal mamo, nas tepel, delal samo sebi v prid mi smo pa živeli kot cigani.)
Forum je zaprt za komentiranje.