a se res ne da?
tko naštimat, da ti na bi na mail ne bi uletavali oglasi za viagro, pa razen software, pa za osebne stike, pa za diplome, pa kaj ti jaz vem za kaj še vse.
Od petka popoldne do danes zjutraj je na moj službeni mail priletelo 15 takih oglasov. Isto velja za privatni mail, ki ga imam odprtega na volji.
Naštimane imam vse možne zaščite, sam ti maili še kar uletavajo.
A se res ne da ničesar storiti?
A lahko kdo (približno) razloži, kako to deluje?
Imam en email predal pri volji.net že dooolgo časa. Tudi ‘objavila’ sem ga že na marsikaterem mestu pa tudi uporabljam ga za določena dopisovanja. In moram potrkati na les – v vsem tem času nisem dobila NITI ENEGA ‘vsiljivca’!!!
No, pa zadnjič odprem nov predal pri volji.net. Na hitro v FrontPage-u naredim eno stran (par slikic, nekaj teksta v slovenščini! in za kontakt vpišem ta nov email), nobeni keywordov, nobenega oglaševanja (objavljanja) nikjer… in naslov te strani potem ‘objavim’ tukaj – na enem od forumov med.over.neta.
V naslednjih 24 urah sem takoj dobila 2 vsiljivca (JavaScript) in še vedno prihajajo…
Ej, to mi je postalo znanstvena fantastika in presega mojo domišljijo.
Kdo? Kaj? Kje? Kako? Zakaj? … a nas ni samo dva miljona slovensko govorečih? 😉
Internet ni samo Slovensko, ampak tudi Svetovno orodje… Tako da je samo vprašanje časa, kdaj boš prejela kakšen Spam. Kolikor svoj mail nekam pošlješ, ga kamorkoli vpišeš, imaš še toliko večjo možnost, da te zadene Spam pošta. Tudi če mail-a ne boš uporabljala oziroma nikamor pošiljala…, je tudi možnost da ti prileti kakšen Spam (vzrok: kakšen hacker vkrade v mail naslove od mail-provider-ja in si spet v rxxx).
Tko da 100% rešitve ni, tudi programske ne. Možno je le to, da ti program blokira vse mail-e, razen tistih najožjih, ki jih boš uporabljala. Pa še to, kaj veš kaj se lahko zgodi (kakšen Spam lahko dobiš tudi pod znanim mail naslovom, tako da ti ga bo program sprejel in si na istem)…
Lp, Max
V tvojem primeru gre zadeva takole…
Zlobne duše, ki si pridobivajo email naslove za spaming pridejo do teh naslovov na mnogo načinov, nekaj jih je napisal že Max. Eden izmed načinov pa je tudi podoben tistemu, ki ga uporabljajo iskalci (npr Google) za svoje baze strani. To so roboti oz. pajki, ki prečešejo ogromno internetnih strani. V primeru spamerjev ti pajki iz strani izluščijo vse kar je podobnega email naslovom(karkoli@karkoli.karkoli), ki so kjerkoli na strani v tekstu ali linku.
Da se temu izogneš lahko email na svojo stran daš v obliki slike, žal pa ne smeš dati aktivnega linka. Slaba stran je ta, da obiskovalec ne more z klikom tebi poslati maila.
Forum je zaprt za komentiranje.